Inaltarea Sfintei Cruci | Ziua Crucii

Inaltarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii este una din marile sarbatori ale ortodoxiei crestine ce se celebreaza anual pe 14 septembrie si comemoreaza doua mari evenimente: descoperirea Sfintei Cruci de catre Sfanta Imparateasa Elena (mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare) si recuperarea Crucii pe care a fost rastignit Hristos din mainile persanilor.

Gasirea Sfintei Cruci de catre Sfanta Elena

Sfanta Imparateasa Elena a gasit Sfanta Cruce pe Golgota, in anul 326, chiar in locul unde fusese rastignit Iisus Hristos. Se spune ca tot acolo Sfanta Elena a dat peste busuioc, o floare de o rara frumusete si mireasma, numita in greceste "vasiliko", un nume inseamnand floarea regeasca. In acest fel, busuiocul a ajuns sa fie asociat, in Grecia si pe alte taramuri crestine, cu Sfanta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos. Chiar dedesuptul acestei flori a iesit la iveala atat crucea Mantuitorului, cat si cele doua cruci pe care fusesera rastigniti, la stanga si la dreapta Fiului, cei doi talhari. Pentru a se afla pe care din cruci si-a gasit moartea Iisus, i s-a spus unei credincioase si bolnave femei sa le sarute pe toate trei. Aceasta a fost vindecata pe data de suferintele sale atunci cand si-a apasat buzele pe cea de-a treia cruce. S-a intamplat sa treaca chiar in acel timp pe acolo un cortegiu funerar, iar cel mort a fost adus pe rand in fata fiecarei cruci, dar abia atunci cand a ajuns in dreptul celei pe care fusese crucificat Hristos a inviat pe data, adeverind sacrificiul Fiului Lui Dumnezeu intru mantuirea noastra. Dupa aceea, Sfanta Cruce a fost inaltata cat de sus s-a putut astfel incat sa fie vazuta si sa i se inchine toata lumea de prin imprejurimi.

Recuperarea Sfintei Cruci din stapanirea persilor

Persii pusesera mana Sfanta Cruce, ca o captura de razboi, dupa ce cucerisera si jefuisera Ierusalimul in anul 614. Nepretuita relicva a fost recuperata de ostile Imperiului Bizantin in anul 627, atunci cand imparatul Heraclius a infrant armata persanilor sesanizi in batalia de la Ninive. Inaltarea Sfintei Cruci a avut loc pe 21 martie 630, cu prilejul intrarii imparatului Heraclius in Ierusalim, insotit de patriarhul Zaharia. Crucea a fost dusa, intr-o ceremonie solemna, in Biserica Invierii, unde a fost venerata cu bucurie de toti adevaratii crestini.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Copacul din care s-a facut crucea lui Iisus Hristos

14 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Crucea pe care a fost rastignit Iisus Cristos – Istorie si legenda
Inaltarea Sfintei Cruci | Ziua Crucii Inaltarea Sfintei Cruci  | Ziua Crucii Reviewed by Diana Popescu on septembrie 12, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.