Luigi Pirandello despre calculatoare si internet

Am recitit zilele astea cartea lui Luigi Pirandello "Caietele lui Serafino Gubbio, operator".  O lectura pe care v-o recomand calduros, mai cu seama pentru a va releva cat de autentic traiti, cat de mult v-ati lasat, poate, in voia unor ritmuri si preocupari cotidiene ce va indeparteaza de adevaratul vostru sine. "Operatorul" Serafino Gubbio (care invartea la manivela un aparat de filmat la inceputurile cinematografiei) remarca, in alte timpuri, felul cum masinile au ajuns sa controleze existenta oamenilor.
In randurile de mai jos, redau cuvintele lui Luigi Pirandello din acest roman, inlocuind cateva mici dar esentiale cuvinte (evidentiate prin caracterele italice). In acest fel vad eu si ar vedea probabil marele scriitor italian vremurile noastre, cand multi dintre noi au ajuns sa isi anihileze personalitatea din cauza calculatorului, a internetului avand puterea de a ne face mai inteligenti dar si a ne imbeciliza...

"Imi satisfac, scriind, o nevoie imperioasa de a ma descarca. Ma descarc de impasibilitatea profesionala si, pe deasupra, ma razbun: si cu mine ii razbun pe atatia, condamnati si ei sa nu fie altceva decat o mana care butoneaza tastatura unui calculator.
Asta trebuia sa se intample, si in cele din urma s-a intamplat!
Omul, care la inceput, poet, isi diviniza sentimentele si le adora, le-a dat deoparte ca pe un obstacol nu numai inutil, dar chiar si daunator si, devenind intelept si muncitor, s-a apucat sa-si fabrice noi divinitati din retele de calculatoare si siteuri de socializare, ajungand servitorul si sclavul lor.
Traiasca internetul care ne externalizeaza viata!
Va ramane, domnilor, putin suflet, putina inima si minte? Da-ti-le calculatoarelor  vorace care asteapta! Veti vedea si veti auzi ce prostii delicioase o sa scoata din ele.
Pentru foamea lor, in graba teribila de a le satura, ce hrana o sa mai extrageti din voi in fiecare zi, in  fiecare ora, in fiecare minut?
Faptul ca, dupa atata talent si munca cheltuite pentru crearea acestor monstri, care ar fi trebuit sa ramana instrumente, ei au devenit stapanii nostri este, prin forta lucrurilor, triumful prostiei.
Internetul este facut sa actioneze, sa se miste, are nevoie sa ne inghita sufletul, sa ne devoreze viata. Si cum vreti ca aceste calculatoare sa ne dea inapoi, printr-o productie insutita si continua, sufletul si viata? Uite cum: in bucatele marunte, toate la fel, stupide si exacte, care sa faca, daca le-ai pune una peste alta, o piramida ce ar ajunge pana la stele? Nu, domnilor! Sa nu credeti una ca asta. Nici macar la inaltimea unui stalp de telegraf. Le darama si o suflare, le rostogoleste pe jos si le ingramadeste in asa hal, de data asta nu inauntru, ci in afara, incat - Doamne, vedeti cate cutii, cutiute, cutioare - nu mai avem unde sa punem piciorul, cum sa facem un pas. Iata produsele sufletului nostru, cutiutele vietii noastre!"


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Internetul iti creeaza dependenta?

Google , da-mi 6 numere norocoase! | Rugaciune la zeul Google

De ce ne simtim liberi pe internet? | Efectul de dezinhibare online
Luigi Pirandello despre calculatoare si internet Luigi Pirandello despre calculatoare si internet Reviewed by Diana Popescu on octombrie 16, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.