Topul cartilor pe care oamenii mint ca le-au citit

De cate ori ai mintit ca ai citit niste carti fundamentale sau aflate la moda in cercul tau de prieteni si cunoscuti? De cate ori i-ai prins cu mata in sac pe niste oameni apropiati vizavi de pretinsa lectura a unor astfel de carti?
Desigur, acest tip de ipocrizii ori minciuni apar atunci cand cineva nu vrea sa para   incult ori prostanac in fata unor oameni care ar dori sa il respecte. De fapt, in astfel de situatii ori evenimente "sociale", aproape nimeni nu a citit mai mult decat primele pagini ale unei carti aflate "in voga", asa ca nu este deloc dificil sa inventezi ori sa faci niste consideratii "critice" cat se poate de generale.

Potrivit site-ului The Federalist, primele cinci carti pe care americanii pretind ca le-au citit sunt:

- Ulysses, de James Joyce
- Printul, de Niccolo Machiavelli
- Arta razboiului, de Sun Tzu
- Moby Dick, de Herman Melville
- Bogatia natiunilor, de Adam Smith

Am incercat sa trec in revista topul cartilor autohtone pe care romanii mint ca le-au citit, pe baza experientelor mele personale, si am ajuns la urmatorul clasament:

- Levantul, de Mircea Cartarescu
- Jurnalul de la Paltinis, de Constantin Noica
- Poezia lui Nichita Stanescu
- Poezia lui Mihai Eminescu
- Eseurile lui Octavian Paler

Daca stiti ce altfel de carti obisnuiesc a pretinde romanii ca le-au citit din scoarta in scoarta, desi nu au nici macar o vaga idee despre ele, va rog sa ni le dezvaluiti si noua! (Apropo, atunci cand dai cautare pe Google pentru cuvantul "book", primul rezultat afisat este, desigur, Facebook).


Articole asemanatoare in blogul Dianei:

Cartile preferate ale dictatorilor

1001 de carti de citit intr-o viata

Despre carti … in citate , aforisme , maxime
Topul cartilor pe care oamenii mint ca le-au citit Topul cartilor pe care oamenii mint ca le-au citit Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 19, 2014 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Ca să citești poezia(adică aproape toată) a lui Eminescu și Nikita și desigur să o și înțelegi deja se cheamă că ești mare specialist sau fanatic literar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul asta nu ar mai trebui sa citeasca poezie decat criticii literari si profesorii de limba si literatura romana?

      Ștergere
  2. Aveam 18 ani cand m-am indragostit de Octavian Paler, am citit si rascitit tot ce a scris acesta,am purtat cu mine in strainatate, multe din ele, il iubesc pe Cosbuc pe care l-am cunoscut cand eram foarte mica, si ale
    carui poezii le stiu pe dinafara, mi-a placut tare de tot Tiberiu Utan si al sau Ciopartila, Il iubesc si am opera integrala a lui Adrian Paunescu, Nikita, imi place dar nu sa innebunesc si nici sa fiu la moda, cum nici pe Cartarescu nu-l am la suflet, am citit cate ceva de acest autor si-mi pare rau de banii dati pe cartile sale. Niccolò Machiavelli con Il Principe , merita citit doar pentru a ajunge la concluzia ; "Nimic nou de la romani incoa."
    De ce mint oamenii cand vine vorba de carti ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Jurnalul de la Păltiniş e scris, din câte ştiu eu, de Gabriel Liiceanu.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.