Broasca in legende, superstitii si simboluri

Broasca a fost prezenta in legendele, miturile, folclorul, superstitiile si simbolurile omenirii vreme de mii de ani. Un simbol al tranzitiei si transformarii, broasca ca spirit sau totem ne reaminteste de natura trecatoare a vietii noastre si ne sprijina in vremurile de schimbare. Asociat strans cu elementul apei, spiritul broastei ne conecteaza la lumea energiilor emotionale si feminine, precum si la un proces de purificare fizica, emotionala sau spirituala.

Broasca
Alte simboluri atribuite broastei sunt: norocul, puritatea, purificarea, renasterea, reinnoirea, fertilitatea, belsugul, vindecarea, oportunitatea, intermedierea, metamorfoza, misterul vietii si intelepciunea straveche.

In Egiptul antic, broasca era un simbol al vietii si fertilitatii, probabil si din cauza faptului ca milioane de astfel de creaturi se nasteau an de an atunci cand Nilul se umfla in matca si inunda pamanturile, daruind rodnicie culturilor agricole. Drept urmare, in mitologia egipteana apare o zeita-broasca, pe nume Heget (sau Heqet, Heket), un cuvant avand semnificatia de "broasca." Heget era infatisata adeseori ca o broasca sau ca o femeie cu cap de broasca.

Ogdoad erau opt zeitati venerate in Hermopolis, grupate in patru perechi barbat-femeie, barbatii find asociati cu broastele, iar femeile cu serpii.

Hapy constituia o divinizare a inundatiei anuale a Nilului, care, in miturile egiptene, depozita aluviuni bogate pe maluri, permitandu-le taranilor sa isi cultive cu succes granele. In Egiptul inferior, zeul Hapy era impodobit cu plante de papirus si era insotit de o suita de broaste.

Tot in Egipt, femeile care isi doreau copii purtau o amuleta sub forma acesteia sau trebuiau sa atinga o broasca.

Grecii si romanii din antichitate asociau broasca cu fertilitatea si armonia, dar si cu placerile carnale inspirate de Afrodita.

Pliniu cel Batran ii atribuia acestei fiinte multe puteri stranii: aparitia ei intr-o incapere plina de oameni avea capacitatea sa ii reduca pe toti la tacere; un os mic din partea dreapta a corpului unei broaste impiedica apa sa fiarba, iar unul din partea stanga avea darul de a proteja impotriva atacului unei haite de caini.

In China, broasca este simbolul energiei Yin. Potrivit principiilor Feng Shui, o figurina a acesteia trebuie sa fie amplasata la o fereastra estica a locuintei pentru a stimula fericirea familiala si nasterea unui copil. Spiritul broasca chinezesc Ch'ing-Wa Sheng este legat de vindecare si noroc in afaceri, iar imaginea unei broaste intr-o fantana simbolizeaza o persoana vaduvita de intelegere si viziune.

In numeroase povesti si legende chinezesti, broasca este un fel de Pacala sau magician, un maestru in arta evadarii si descantecelor. De asemeni, ea este vazuta drept detinatoare a adevaratelor, puternicelor secrete ale lumii, cum ar fi cel al nemuririi. Multe legende il au drept personaj principal pe Liu Hai, insotit de Ch'an Chu, o broasca cu trei picioare, care stie secretul vietii eterne si il impartaseste tovarasului sau.

In Japonia, o legenda asemanatoare il aduce in prim plan pe Gama-Sennin, numit si Kosensei, un batran intelept, cu o fata plina de negi. Kosensei strabate pamantul impreuna cu o broasca, care il invata despre puterile secrete ale plantelor, si despre taina imortalitatii. De altfel, in unele legende asiatice, secretul nemuririi este legat de o ciuperca care creste pe capul unei broaste.

Potrivit unei superstitii japoneze, o broasca zarita in apropierea unui om sau a unei case este un semn norocos. De altfel, in Japonia, broastele sunt simboluri consacrate ale norocului, in special pentru calatori. Mici ornamente sau reprezentari ale lor daruiesc siguranta de-a lungul unui drum. Cuvantul japonez pentru "broasca," "kaeru," are si semnificatia de "intoarcere." Asadar, drumetii care poarta asupra lor o amuleta cu o broasca se asigura ca vor reveni cu bine acasa. Tot in Japonia, mici amulete cu broaste de dimensiunea unei pietricele sunt asezate in portofele ca o garantie ca banii din acestea nu vor fi pierduti.

Energia broastei este vazuta uneori ca o legatura intre viata si moarte. Intr-un interesant obicei asiatic, se introduce o broasca in gura unui mort pentru ca spiritul sau sa treaca cu bine in spiritul lumii. Totodata, in acest fel, se spune ca decedatul le va putea vorbi cu mai multa limpezime oamenilor sai iubiti aflati inca in viata.

Daca in unele culturi, o broasca care intra intr-o casa este de bun augur, in altele, acest lucru aduce ghinion. In credinta tribului Xhosa, o broasca gasita in locuinta poate fi purtatoarea unei vraji sau a unui blestem.

Omorarea unei broaste este, in general, de rau augur. Maorii cred ca acest lucru poate provoca aparitia unor inundatii, in vreme ce unele triburi africane il leaga de sosirea unei secete.

Ca simbol celtic, broasca semnifica Domnul atotstapanitor peste pamant. Celtii aveau credinta ca aceasta fiinta poseda puteri vindecatoare din cauza conexiunii ei cu apa si cu ploile purificatoare.

Conectata cu starea vremii, broasca avea darul de a aduce ploaia in superstitiile indienilor australieni si ale celor americani. Intrucat cuvantul "broasca" are in sanscrita si intelesul de "fulger," aceasta vietuitoare era o personificare a fulgerului in India.

In unele zone din Appalachia, se zice ca daca auzi o broasca oracaind exact la miezul noptii, inseamna ca va ploua curand. In alte culturi, oracaitul din timpul zilei vesteste ploaie si/sau o furtuna.

In viziunea vedica, broastele sunt asemeni unor divinitati care ajuta oamenii in perioada secetoasa a anului. Gratie oaracaitului lor, are loc miracolul ploii ce cade peste pamantul insetat.

Conform unor traditii occidentale si europene, cele trei stadii de dezvoltare ale broastei (oua, mormoloc si batracian) simbolizeaza invierea si evolutia spirituala. Din acest motiv, broasca este considerata, in unele cazuri, un simbol al Sfintei Treimi si al revenirii la viata a lui Iisus.

Transformarea spectaculoasa a broastei explica de ce aceasta este, in multe culturi, un simbol al re-crearii sau o purtatoare a secretelor metamorfozelor. In credintele triburilor Olmec, apare un zeu broasca care renaste mancandu-si pielea lepadata anterior. El reinvie hranindu-se cu el insusi, intr-un ciclu al mortii si nasterii asemanator cu cel al oamenilor ori naturii.

In Biblie (Iesirea 8:6), cea de-a doua napasta aruncata asupra Egiptului consta din broaste, un lucru cumva ironic avand in vedere pretuirea pe care o aveau fata de acestea egiptenii. De fapt, broasca pare sa fie, uneori, o deghizare a diavolului, asa cum se arata in Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul: "Si am vazut iesind din gura balaurului si din gura fiarei si din gura proorocului celui mincinos trei duhuri necurate ca niste broaste. Caci sunt duhuri diavolesti, facatoare de semne si care se duc la imparatii lumii intregi, sa-i adune la razboiul zilei celei mari a lui Dumnezeu, Atottiitorul."

In Evul Mediu, broasca era o ajutoare sau un "animal de companie" al vrajitoarelor. In anul 1580, o vrajitoare din Steiermark, Germania, a fost arsa pe rug si, in acest timp, calaul a zarit o broasca extrem de mare indreptandu-se in graba catre o apa, o broasca ce a fost indentificata drept diavolul care fusese gazduita pana atunci de catre vrajitoare. G. L. Kittredge descrie astfel credintele despre aceasta vietuitoare din Anglia medievala: "Diavolul, care oracaise ca o broasca la urechea Maicii Eva in Eden, este intotdeauna pe aproape in curtea bisericii, dupa o slujba, asteptand sub aceasta deghizare ca un rau credincios sa il hraneasca cu o bucatica din azima sfintita; oricine ii aduce aceasta jertfa lui Satana, devine pe data vrajitor sau vrajitoare. Relatia vrajitoarelor cu broastele este notorie si, la fel ca orice altceva din domeniul superstitiilor, este bazata pe fapte. Nu este iesit din comun ca broastele sa se gaseasca in colibele cu pamant pe jos si, fara indoiala, sunt uneori indragite de femei batrane, considerate vrajitoare, care se vad ele insele in acest fel  si gandesc ca aceste creaturi sunt cu adevarat demoni."

Ideea ca demonii de rang mic care ajuta vrajitoarele traiesc impreuna cu acestea sub forma unei vietuitoare, in special a unei broaste sau a unei insecte, tinuta frecvent intr-o cutie, a fost larg raspandita in Europa. Aceasta credinta pare sa isi aiba radacinile in realitate, intrucat vracii sau ghicitoarele obisnuiau adeseori sa aiba pe aproape un astfel de companion.

O alta forma a puterii cu care erau investite broastele in multe culturi si mituri este de natura chimica sau alchimica, ele fiind considerate ca furnizoare de otravuri si leacuri potente, ce induceau halucinatii. In unele cazuri, aceste legende au o samanta de adevar, pentru ca multe specii de batracieni contin in corp atat otravuri cat si substante halucinogene.

O superstitie preponderenta in occident in trecut se referea la o fabuloasa "piatra a broastei," care se presupunea ca ar exista in capul acesteia. Aceasta bijuterie, montata pe un inel sau un lantisor, ar fi avut darul de a-si schimba culoarea in prezenta otravii, protejandu-si purtatorul de o moarte groaznica. In piesa lui Shakespeare, "Cum va place," se spune: "Dulci sunt folosintele adversitatii, asemeni broastei, urate si otravitoare, ce poarta totusi o pretioasa bijuterie in capul ei."

De altfel, se credea odata, poate si ca rezultat al propagandei Inchizitiei, ca unul din ingredientele principale pentru otravurile pregatite de vrajitoare ar fi constat din anumite parti din corpul broastelor.

O alta credinta ce luase amploare la un moment dat, si care fusese acreditata de un asa-zis experiment stiintific pus sub semnul intrebarii, era cea legata de fierberea unei broaste. Se zicea ca daca pui o broasca intr-un vas cu apa fierbinte, ea va sari de indata din el. Daca insa o puneai intr-un vas cu apa rece, pe care il incalzeai treptat, broasca nu sesiza pericolul, ajungand sa fie fiarta de vie. Aceasta poveste ilustra adesea importanta micilor schimbari graduale.

Alte superstitii si legende despre broaste


Potrivit unei legende britanice, daca porti la gat, intr-un saculet, o broasca uscata, poti preintampina crizele de epilepsie. Intr-o alta varianta, aceasta amuleta te ferea de molime.

Broastele vii apar intr-o serie de tratamente din folclor. Astfel, se credea ca daca iti puneai in gura o broasca vie, te vindecai de afta, iar daca o inghiteai, scapai de tuse convulsiva sau de tuberculoza. Daca iti frecai un neg cu o broasca vie, acesta disparea (cu conditia ca bietul batracian sa fie strapuns cu o teapa si tintuit de un copac pana murea).

O broasca care taie calea unei mirese ce merge la biserica anunta prosperitate si o casatorie fericita.

Vederea unei broaste vesteste sfarsitul unei secete sau noroc.

Atingerea unei broaste da nastere negilor.

Daca bei apa dintr-un rau sau o balta si inghiti astfel si un mormoloc, din acesta va creste o broasca in burta ta.

Daca omori o broasca, te vei intepa in degetul mare de la picior si vei schiopata, sau vacile tale nu vor mai avea lapte, ori laptele lor va fi amestecat cu sange.

Daca o broasca te priveste in fata, trebuie sa-ti inchizi gura. In caz contrar, ea iti va numara dintii si acestia iti vor cade in scurt timp.

Sosirea unei broaste pe pragul case este un semn rau. Daca se intampla asa ceva, inseamna ca un dusman pune la cale un lucru rau impotriva ta. Pentru a impeidica asta, trebuie sa presari sare peste broasca.

Uciderea unei broaste in Sicilia era un sacrilegiu, intrucat de credea ca ea ar fi de fapt o zana cazuta prada unei vraji rele. Daca o brosca era lovita (cu o piatra), aceasta urma sa vina noaptea si sa scuipe apa in ochii celui care ii facuse rau, dandu-i o boala ce nu se putea vindeca niciodata.

Daca se pune pe furis un os de broasca in rochia unei femei, aceasta va fic cuprinsa de o fierbinte patima.

O broasca aduce noroc unei case cand este tinuta prin preajma ei. (Sicilia)

O broasca aflata intr-o pivnita este cu ghinion si trebuie scoasa de acolo cu mare grija.

Broastele nu se mai gasesc in Irlanda pentru ca au fost izgonite de Sfantul Patrick.

Daca pasesti peste o broasca, vei avea negi.

Daca prima broasca pe care o vezi primavara se indreapta catre tine, vei avea multi prieteni. Daca se indeparteaza de tine, vei pierde cativa.

Cand broastele se ingroapa in pamant, este semn de vreme rece.

Cand broastele isi parasesc gaurile, este semn de ploaie (Persia).

In unele parti din Canada se zicea ca daca scuipi o broasca, te va scuipa si ea. De asemeni, daca o broasca scuipa asupra unei persoane, aceasta urma sa faca negi. Aceasta superstitie a fost populara si in Noua Anglie, precum si in unele zone din Germania.

Daca o broasca iti intretaie calea, fa patru pasi inapoi si scuipa de trei ori inainte sa iti continui drumul. In caz contrar , vei fi pandit de ghinion.

Legende si superstitii romanesti despre broaste


Pamantul a fost facut de broasca, care, la porunca lui Dumnezeu, a carat apa cu gura si tarana pe tulpini de urzica pana cand pamantul a fost destul de mare. Dupa aceea, Dumnezeu a binecuvantat-o: "Blagoslovita sa fii tu, Florino, si floarea de urzica blagoslovita sa fie." Din acest motiv, "bem apa dupa broasca, si ea niciodata nu se strica."

Daca iti intra broaste in casa, ele sunt descantate, si aduc boala ori moarte.

Daca bei multa apa, se spune ca "vei face broaste in burta." Daca o persoana bea apa in loc de vin, se zice ca "bea vin calcat de broaste."

Daca iti este menit intr-un descantec sa poti haine de broasca, vei fi urat de toata lumea.

Daca spui cuvantul "broasca" in prezenta unui copil mic (mai curand zici "de cele cu patru picioare"), risti ca aceste sa capete piele de broasca, sau se sperie si sa amuteasca,  sau doarma prost si sa tresara in somn. Daca ai apucat sa spui cuvantul "broasca," este musai sa zici apoi imediat ""usturoi copilului sub limba" sau "usturoi copt."

Sa nu ucizi vreo broasca, ca-ti moare mama.

Nu este bine sa spui noaptea "broasca," ci sa-i zici "cal de apa."

Daca prinzi si usuci in foc o broasca, si o porti apoi in buzunar, izbandesti la judecata si in toate celea, pentru ca "cum nu poate striga ea, nu pot dusmanii tai!"

Orice om are o brosca ştima (zana ocrotitoare). Daca omoara acea broasca, moare si el.

Broasca este facuta dintr-o femeie care nu inceta sa-si planga copilasul mort, iar Maica Domnului a transformat-o in broasca. De altfel, Maica Domnului a blagoslovit broasca ca unde nu este ea, sa nu fie apa buna. De aceea, se spune ca intr-o fantana in care nu este o broasca, nu este apa buna de baut.

Primavara este vestita de cele dintai cantece ale broastelor, ce dau si semnalul ca se poate incepe sa se insamanteze papusoiul. La auzul primelor oracaituri ale broastelor, daca le spui "canta vesele," vei fi vesel tot anul. Cantecul broastelor anunta ploaie.

Daca atunci cand iti faci casa si sapi fundatia, gasesti o broasca, inseamna ca are sa-ti mearga bine, "ca din apa."



SURSE:
- Josepha Sherman: Storytelling: An Encyclopedia of Mythology and Folklore
-Gabrielle Hatfield: Encyclopedia of Folk Medicine: Old World and New World Traditions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences ..., Volumul 2
 - Elena Niculita-Voronca: DATINELE SI CREDINTELE POPORULUI ROMAN adunate si asezate in ordine mitologica, Volumul II


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Superstitii despre ploaie

Superstitii despre bufnita (I)

Rochia de mireasa in superstitii, legende si traditii
Broasca in legende, superstitii si simboluri Broasca in legende, superstitii si simboluri Reviewed by Diana Popescu on mai 03, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.