Parabola gradinarului invizibil | Intre credinta si ateism

Parabola gradinarului invizibil reprezinta o provocare fata de oamenii cu credinta in Dumnezeu. Scrisa de filosoful britanic John Wisdom si preluata de Antony Flew (la un moment dat, cel mai notoriu ateist din lume, care in 2004, la varsta de 81 de ani, a dat vestea socanta ca a ajuns sa creada in Dumnezeu), ce i-a adus cateva modificari, inlocuindu-i pe gradinari cu exploratori, aceasta parabola este adeseori folosita pentru a ilustra diferentele dintre afirmatiile bazate pe credinta si cele bazate pe dovezi stiintifice. De asemeni, este asociata cu asa-zisa credinta "nefalsificabila." Din punctul de vedere al ateistilor, principala concluzie a parabolei gradinarului invizibil este ca adeptii religiei nu permit nimanui sa le "falsifice" afirmatiile (adica sa ii intoarca de la credinta lor), preferand in schimb sa isi schimbe parerile pentru a le potrivi cu credinta lor. Din acest motiv, Antony Flew (in perioada sa ateista) a sustinut ca Dumnezeu "a murit prin moartea a o mie de insusiri" cu care a fost inzestrat de crestini.

Parabola gradinarului invizibil


gradinar invizibil
Doi oameni se intorc in gradina lor pe care si-o neglijasera multa vreme si descopera, printre buruieni, ca o parte din vechile plante rasadite erau inca nemaipomenit de viguroase. Unul dintre ei ii spune celuilalt: "Trebuie sa fi fost un gradinar, care a venit mereu aici si a plivit, inlaturand ierburile rele." Celalalt nu este de acord, si intre cei doi are loc o disputa. Pentru a lamuri lucrurile, cei doi isi aseza corturile in gradina si stau de veghe, fara a zari insa vreun gradinar.
Primul dintre ei, credinciosul, se intreaba daca nu cumva este vorba despre un gradinar invizibil, asa ca se apuca amandoi sa cutreiere gradina insotiti de caini de vanatoare, care nu adulmeca insa nici o urma. Cu toate acestea, credinciosul nu renunta la ideea sa, si insista ca gradinarul este invizibil si, in plus, nu are nici un miros si nici nu face vreun zgomot. Tovarasul lui este sceptic, si il intreaba in ce fel asa-zisul gradinar invizibil, ascuns si nedetectabil, este diferit de un gradinar imaginar sau, pana la urma, de nici un fel de gradinar. 

In varianta lui Antony Flew, pentru a fi depistat gradinarul invizibil, sunt montate camere video si detectoare cu infrarosii, iar gradina este ingradita cu un gard electrificat!

Daca pentru atei, tot acest arsenal dovedeste, fara nici un dubiu, inexistenta "gradinarului," pentru credinciosi este dovada ca "gradinarul" Dumnezeu si actiunile sale transced aceasta lume.

Intr-un viitor articol, va voi povesti despre spectaculoasa convertire la credinta a unui infocat ateu, asa cum este descrisa in cartea lui Antony Flew, "Exista Dumnezeu."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Munca, moartea si boala - O poveste/parabola de Lev Tolstoi

Alegoria pesterii | Pestera lui Platon

Parabola lingurilor | O poveste cu talc
Parabola gradinarului invizibil | Intre credinta si ateism Parabola gradinarului invizibil | Intre credinta si ateism Reviewed by Diana Popescu on mai 04, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.