Dalai Lama: Citate, aforisme, maxime

Dalai Lama este titulatura consacrată a unui călugăr din şcoala de buddhism tibetan numită Gelug sau "Pălăria galbenă." Actualul Dalai Lama, cel de-al XIV-lea din istorie, căruia îi aparţin citatele, aforismele, maximele de mai jos, este Tenzin Gyatso. Dalai Lama este considerat succesorul dintr-un şir de învăţători (tulkus) despre care se crede că sunt încarnarea lui Avalokiteśvara (bodhisattva care întrupează compasiunea tuturor Buddha). 

Dalai Lama: Citate, aforisme, maxime
"Fii bun ori de câte ori este posibil. Este întotdeauna posibil."
Dalai Lama

"Moartea înseamnă schimbarea hainelor noastre. Hainele ne devin vechi, şi este timpul să le schimbăm. Trupul devine bătrân, şi vine timpul să ne luăm un trup tânăr."
Dalai Lama

"Nu putem obţine niciodată pacea în lumea din afară dacă nu facem mai întâi pace cu noi înşine."
Dalai Lama

"Vrând-nevrând trăim împreună, aşa că putem, la fel de bine, să trăim împreună fericiţi."
Dalai Lama

"Chiar atunci când cineva gândeşte că toate îi merg prost, se întâmplă ceva minunat în viaţa sa."
Dalai Lama

"Trei fraţi au mers printr-o pădure până calea le-a fost blocată de un râu înspumat. Numele fraţilor erau Frică, Dragoste şi Curaj. În cele din urmă au traversat râul înecând Teama şi folosind-o ca pe o barcă."
Dalai Lama

"Karma înseamnă acţiune, aşa că lucrurile se schimbă prin acţiune şi nu prin rugăciune, nici prin simplă dorinţă."
Dalai Lama

"Fericirea nu vine întotdeauna în urma unei căutări. Câteodată, ea apare atunci când ne aşteptăm mai puţin."
Dalai Lama

"Pentru a îndeplini o acţiune pozitivă trebuie să ne dezvoltăm o atitudine pozitivă."
Dalai Lama

"Dacă vrei ca alţii să fie fericiţi, practică compasiunea. Dacă vrei că tu însuţi să fii fericit, practică compasiunea."
Dalai Lama

"Atunci când vorbeşti, nu faci decât să repeţi ceea ce ştii; însă, atunci când asculţi, înveţi ceva nou."
Dalai Lama

"Tăcerea este uneori cel mai bun răspuns."
Dalai Lama

"Aminteşte-ţi că, uneori, imposibilitatea de a obţine ceea ce vrei reprezintă un noroc nemaipomenit."
Dalai Lama

"Nu lăsa că purtarea altora să-ţi distrugă pacea interioară."
Dalai Lama

"Judecă-ţi succesul prin lucrurile la care ai renunţat pentru a-l obţine."
Dalai Lama

"Fericirea nu este ceva gata făcut. Ea provine din propriile tale acţiuni."
Dalai Lama

"Ce este dragostea? Dragostea este lipsa judecăţii."
Dalai Lama

"Prieteni vechi dispar, prieteni noi apar. Este la fel cum se întâmplă cu zilele. O veche zi se duce, o nouă zi soseşte. Lucrul important este să ai ceva semnificativ: un prieten semnificativ sau o zi semnificativă."
Dalai Lama

"Ţelul nostru principal în viaţă este să-i ajutăm pe alţii. Şi, dacă nu poţi să-i ajuţi, cel puţin nu îi răni."
Dalai Lama

"Nu este nevoie de temple, nu este nevoie de filosofii complicate. Creierul meu şi inima mea sunt templele mele; filosofia mea este bunătatea."
Dalai Lama

"Somnul este cea mai bună meditaţie."
Dalai Lama

"Dragostea şi compasiunea sunt necesităţi, şi nu articole de lux. Fără ele umanitatea nu poate supravieţui."
Dalai Lama

"Religia mea este foarte simplă. Religia mea este bunătatea."
Dalai Lama

"Atunci când întâlnim o tragedie reală în viaţă, putem reacţiona în două feluri - fie pierzându-ne speranţa şi picând în obiceiuri autodistructive, fie văzând tragedia drept o provocare de a ne găsi puterea interioară. Mulţumită învăţăturilor lui Buddha, sunt în stare să ader celui de-al doilea fel."
Dalai Lama

"Scopul vieţilor noastre este să fim fericiţi."
Dalai Lama

"În practicarea toleranţei, un duşman este cel mai bun învăţător."
Dalai Lama

"Indiferent dacă cineva crede în religie sau nu, crede în renaştere sau nu, nu există nimeni care să nu aprecieze bunătatea şi compasiunea."
Dalai Lama

"Uneori, cineva crează o impresie dinamică spunând ceva, iar alteori cineva crează o impresie semnificativă rămânând tăcut."
Dalai Lama

"Mintea calmă aduce tărie interioară şi încredere în sine, şi din această cauză este foarte importantă pentru o stare bună de sănătate."
Dalai Lama

"Atunci când eşti nemulţumit, îţi doreşti întotdeauna mai mult, şi mai mult. Dorinţa ta nu poate fi nicicând satisfăcută. Însă, atunci când practici autosatisfacţia, îţi poţi spune ţie însuţi, "Ah, da, am deja tot ce am nevoie."
Dalai Lama

"Rădăcinile tuturor faptelor bune se află în pământul aprecierii bunătăţii."
Dalai Lama

"Găsesc speranţa în cele mai întunecate zile, şi mă focalizez în cele mai strălucitoare. Nu judec universul."
Dalai Lama

"Prin conştientizarea propriului potenţial şi încrederea în propriile tale abilităţi, poţi construi o lume mai bună."
Dalai Lama

"O atitudine centrată prea mult asupra sinelui, vezi tu, aduce izolare. Rezultat: singurătate, frică, mânie. Atitudinea extremă de centrare asupra sinelui este o sursă de suferinţă."
Dalai Lama

"În mod logic, armonia trebuie să vină din inimă. Armonia se bazează într-o mare măsură pe încredere. De îndată ce este folosită forţa, această crează teamă. Teama şi încrederea nu se pot împăca una cu cealaltă."
Dalai Lama

"Lipsa de transparenţă determina neîncredere şi un simţământ adânc de insecuritate."
Dalai Lama

"Confortul fizic nu poate stăpâni suferinţa mentală, şi dacă ne uităm atent, putem vedea că cei care au multe posesiuni nu sunt neapărat fericiţi. De fapt, a fi bogat aduce adeseori mai multă nefericire."
Dalai Lama

"Putem trăi fără religie şi meditaţie, dar nu putem supravieţui fără afecţiunea umană."
Dalai Lama

"Toate religiile majore poartă la bază acelaşi mesaj, adică dragostea, compasiunea şi iertarea. Este important ca aceastea să fie parte a traiului nostru zilnic."
Dalai Lama

"Uită-te la toate situaţiile din toate unghiurile, şi vei deveni mult mai deschis."
Dalai Lama

"Religia, orice religie, indiferent cât de minunată ar fi, nu poate fi niciodată universală. Acum educaţia este universală, aşa că trebuie să facem selecţii pentru a găsi căi şi metode ale sistemului educaţional, de la grădiniţă până la nivelul universitar, de a conştientiza aceste lucruri bune, valorile, valorile interioare."
Dalai Lama

"Acasă este acolo unde te simţi ca acasă şi eşti tratat bine."
Dalai Lama

"Credinţa mea mă ajută să înfrâng astfel de emoţii negative şi să-mi găsesc echilibrul."
Dalai Lama

"Am dintotdeauna această perspectivă despre sistemul educaţional modern: dăm atenţie dezvoltării creierului, dar luăm drept garantată dezvoltarea căldurii sufleteşti."
Dalai Lama

"Ca şi fiinţe umane, mânia este parte a minţii noastre. Iritarea este de asemeni parte a minţii noastre. Putem totuşi să alungăm mania. Nu o păstra niciodată în lumea ta interioară, întrucât aceasta crează o mulţime de suspiciune, o mulţime de neîncredere, de lucruri negative, o crescândă teamă."
Dalai Lama

"Indiferent dacă este vorba despre buddhism sau o altă religie, importantă este autodisciplina. Autodisciplina împreună cu conştientizarea consecinţelor."
Dalai Lama

"Chiar şi atunci când o persoană are o viaţă plină de confort - mâncare bună, un adăpost bun, o tovărăşie bună - el sau ea poate totuşi să devină nefericit(a) atunci când trece printr-o situaţie tragică."
Dalai Lama

"Am făcut un lucru care cred că este o reală contribuţie: am ajutat să se combine ştiinţa buddhistă cu ştiinţa modernă. Nici un alt buddhist nu a făcut asta."
Dalai Lama

"Principala mea preocupare este să mă întâlnesc cu oamenii întrucât principalul meu interes, ideal este promovarea valorii umane, afecţiunii umane, compasiunii şi armoniei religioase."
Dalai Lama

"Până şi un animal, dacă îi arăţi o afecţiune autentică, îşi dezvoltă treptat încrederea în tine... Dacă îţi arăţi întotdeauna faţa cea mai rea şi îl baţi, cum să clădeşti o prietenie?"
Dalai Lama

"În general vorbind, dacă o fiinţă umană nu îşi arată niciodată mânia, înseamnă că este ceva greşit cu ea. Nu are creierul în regulă."
Dalai Lama

"Oamenii cu mintea deschisă tind să fie interesaţi de buddhism întrucât Buddha îndeamnă oamenii să cerceteze lucrurile, nu le ordonă, pur şi simplu, să creadă."
Dalai Lama

"Este necesar să-i ajutăm pe ceilalţi, nu numai în rugăciunile noastre, ci şi în traiul nostru zilnic."
Dalai Lama

"Atunci când ignoranţa este stăpânul nostru, nu există posibilitatea unei păci reale."
Dalai Lama

"Lucrul important este ca oamenii să aibă un tel în viaţă. Ar trebui să fie ceva bun, ceva folositor."
Dalai Lama

"Există tehnici în buddhism, precum meditaţia, pe care le poate adopta oricine. Şi, desigur, există călugări şi călugăriţe din creştinism care utilizează deja metode buddhiste pentru a-şi dezvolta devoţiunea, compasiunea, şi abilitatea de a ierta."
Dalai Lama

"Dacă unii oameni au credinţa sau părerea că Dalai Lama are nişte puteri miraculoase, acest lucru este un nonsens total."
Dalai Lama

"Cred că tehnologia măreşte cu adevărat abilităţile umane. Dar tehnologia nu poate produce compasiune."
Dalai Lama

"Guvernul chinez vrea ca eu să spun că timp de multe secole Tibetul a fost o parte din China. Chiar dacă aş declara asta, mulţi oameni nu ar face decât să râdă. Iar declaraţia mea nu ar schimba istoria. Istoria este istorie."
Dalai Lama

"O minte cuprinsă de mai multă compasiune, de un sporit simţământ de grijă faţă de binele altora, este o sursă de fericire."
Dalai Lama

"Toate religiile încearcă să facă bine oamenilor cu acelaşi mesaj de nevoie de dragoste şi compasiune, dreptate şi onestitate, împlinire."
Dalai Lama

"Astăzi, mai mult decât oricând, viaţa trebuie să fie caracterizată de un simţământ de responsabilitate universală, nu numai naţiune faţă de naţiune şi om faţă de om, ci, de asemeni, om faţă de alte forme de viaţă."
Dalai Lama

"Din cauza lipsei principiului moral, viaţa umană devine lipsită de valoare. Principiul moral, cel al adevărului, este factorul cheie. Dacă îl pierdem, nu mai există viitor."
Dalai Lama

"Lumea aparţine umanităţii, nu unui lider sau altul, unui rege, prinţ ori conducător religios. Lumea aparţine umanităţii."
Dalai Lama

"Poporul tibetan va trebui să determine care este următoarea reîncarnare a lui Dalai Lama."
Dalai Lama

"Mă descriu pe mine însumi ca pe un simplu călugăr buddhist. Nici mai mult, nici mai puţin."
Dalai Lama

"Vreau să fiu doar un simplu lider spiritual."
Dalai Lama

"Dalai Lama este doar un lider spiritual temporar."
Dalai Lama


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Leonardo Da Vinci în citate, aforisme, maxime

Confucius - Citate, maxime şi aforisme

Buddha: Aforisme inspirate, citate inspiratoare
Dalai Lama: Citate, aforisme, maxime Dalai Lama: Citate, aforisme, maxime Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 07, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.