Cum înveţi un cal să zboare - Poveste de Paulo Coehlo

Dacă împărţim cuvântul preocupare în două părţi obţinem pre-ocupare, adică a te ocupa în minte de ceva înainte ca acest ceva să se întâmple. Asta înseamnă să-ţi faci griji: să încerci să rezolvi probleme care nici măcar nu au avut timp să apară; să îţi imaginezi că lucrurile, atunci când se vor petrece, vor merge întotdeauna cel mai prost. Desigur, există şi excepţii. Una din ele este cea a eroului din acesta scurtă poveste.

Un bătrân rege din India a condamnat odată un om la moarte prin spânzurătoare. Atunci când regele a terminat de citit sentinţa, condamnatul a spus:

"Sunteţi un om înţelept, maiestatea voastră, şi mereu interesat de tot ceea ce fac supuşii dumneavoastră. Respectaţi orice guru, învăţat, îmblânzitor de şerpi şi fachir. Ei bine, când am fost copil, tatăl meu mi-a arătat cum să fac un cal să zboare. Întrucât nu există nimeni altul în tot regatul în afară de mine care este capabil de aşa ceva, ar trebui să fiu lăsat în viaţă."
Iar Allah a luat o mână din vântul de sud, a suflat peste ea, şi a creat calul... Tu vei zbura fără aripi, şi vei cuceri fără vreo sabie

Regele a poruncit să fie adus de îndată un cal alb.

Omul iubit de Dumnezeu | Poveste de Paulo Coehlo

"Trebuie să petrec doi ani împreună cu acest cal pentru a-l învăţa cum să zboare," a zis condamnatul.

"Foarte bine, ai la dispoziţie doi ani," i-a răspuns regele, deja suspicios întrucâtva. "Dar, dacă acest cal nu va zbura peste doi ani, vei fi spânzurat."

Cu sufletul plin de bucurie, omul a părăsit palatul împreună cu calul cel alb. Atunci când a ajuns acasă, şi-a găsit toţi membrii familiei podidiţi de lacrimi.

"Eşti nebun?" au strigat ei. "Când a ştiut vreodată cineva din casa asta să facă un cal să zboare?"

Secretul fericirii | Poveste de Paulo Coehlo

"Nu vă fie teamă," i-a liniştit el. "În primul rând, nimeni nu a încercat până acum să înveţe un cal să zboare, şi poate că acesta ar putea să deprindă asta. În al doilea rând, regele este foarte bătrân, şi ar putea să moară în următorii doi ani. În al treilea rând, calul ar putea şi el să moară şi, în acest caz, mi se vor acorda încă doi pentru a învăţa un alt cal să zboare, ca să nu mai pun la socoteală posibilitatea unei revoluţii, a unei lovituri de stat sau a unei amnistii generale. Şi, chiar dacă nu se petrece nimic din toate astea, am câştigat încă doi ani de viaţă de-a lungul cărora pot să fac orice îmi place. Vi se pare că acest lucru este un fleac?"

Sursă: Paulo Coehlo - Stories for Parents, Children and Grandchildren / Poveşti pentru părinţi, copii şi nepoţi

"Iar Allah a luat o mână din vântul de sud, a suflat peste ea, şi a creat calul... Tu vei zbura fără aripi, şi vei cuceri fără vreo sabie..." Legendă beduină
Cum înveţi un cal să zboare - Poveste de Paulo Coehlo Cum înveţi un cal să zboare - Poveste de Paulo Coehlo Reviewed by Diana Popescu on mai 26, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.