Superstiţii despre îngeri

Întâlniţi îndeosebi în credinţele iudaice, creştine şi musulmane, îngerii au foat înzestraţi de-a lungul timpului, în superstiţii, cu înfăţişări şi daruri ce au depăşit textele religioase. Au îngerii aripi? Sunt de sex feminin sau masculin ori sunt precum nişte copilaşi bucălaţi? Pot lua forme umane sau nu? În rândurile de mai jos poţi găsi răspunsurile la aceste întrebări, precum şi o serie de superstiţii asociate cu aceste făpturi în diverse zone ale lumii. 

În Sfintele Scripturi, îngerii sunt numiţi la genul masculin, iar în picturi apar frecvent cu trăsături feminine ori asemnea unor copii grăsuţi cu aripioare. De fapt, îngerii sunt creaturi ale Domnului, fără sex. Aşa cum se spune în Matei 22:30, " Căci, la Înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi că îngerii lui Dumnezeu în cer."
Superstiţii despre îngeri

Deşi călătoresc extrem de rapid între cer şi pământ (după unii învăţaţi, chiar cu viteza gândului), îngerii nu sunt dotaţi cu aripi. Nu se pomeneşte nicăieri în Biblie că ar fi făpturi înaripate. Totodată, nu există posibilitatea să primeşti aripi atunci când ajungi în rai! Însăşi ideea că ne-am ridica în ceruri devenind îngeri este incompatibilă cu învăţăturile Sfintei Scripturi. Potrivit Bibliei, vom fi nu numai asemeni îngerilor din ceruri ci, "deasupra îngerilor."

Superstiţia despre aripile îngerilor nu s-a ivit deloc întâmplător. La origine, în limba latină, înger înseamnă "angelus," iar în greacă este numit "angellos," adică mesager sau vestitor. Abilitatea creaturilor angelice de a parcurge foarte repede distanţe mari este întru totul potrivită cu presupusa lor înzestrare din folclor de a avea aripi.

Ingerii printre noi | O poveste cu tâlc

Cu toate că sunt consideraţi având trupuri spirituale, din lumină, îngerii se pare că pot lua forme umane. Se zice că, de multe ori, ei au sprijinit oamenii fără ca aceştia să conștientizeze pe moment cu cine au de a face. Aşa cum se spune în Noul Testament, în Evrei 13:2, "Să nu daţi uitării primirea de oaspeţi, căci unii, prin ea, au găzduit, fără să ştie, pe îngeri."

Mai mult decât atât, fiecare dintre noi pare să fie vegheat de un înger păzitor!
Credinţa într-un astfel de înger provine, de altfel, dintr-un pasaj din Vechiul Testament, în Psalmi 91:10 -12, "de aceea nici o nenorocire nu te va ajunge, nici o urgie nu se va apropia de cortul tău. Căci El va porunci îngerilor Săi să te păzească în toate căile tale şi ei te vor duce pe mâini, ca nu cumva să-ţi loveşti piciorul de vreo piatră."


Superstiţii despre îngeri 


În ciuda textelor explicite din Biblie, în toată lumea au apărut tot felul de superstiţii despre îngeri.
Îţi prezint numai câteva din ele, cu rugămintea de a adăuga pe unele trecute de mine, vrând-nevrând, cu vederea...

Printre mulţi creştini, îngerii sunt văzuţi ca sufletele celor morţi, care, după ce au ajuns în rai, revin pe pământ, sunt invizibile în văzduh, şi sunt mereu aproape de rudele şi prietenii lor în viaţă.

Un semn din naştere este provocat de sărutul unui înger(Italia).

Se credea odată că îngerii păzitori veghează toată noaptea la capul leagănului sau patului copilaşilor adormiţi.

Vestitul filosof Swedenborg, care pretindea că are acces în lumea spirituală şi că este cuprins de revelaţii şi viziuni cu caracter supranatural, afirmă în al său "Jurnal spiritual" că îngerilor nu le place untul!

Îngerii din vis | Semnificația și interpretarea viselor

Gropiţa din obraz este un semn lăsat de degetul unui înger pe când întoarce faţa unui copil pentru a-l săruta.

Atunci când un copil zâmbeşte în somn, înseamnă că un înger vorbeşte cu el.

Dacă o pană pică pe pământ în apropierea ta şi nu este nici o pasăre prin preajmă, ea este un cadou făcut de îngerul tău păzitor.

În Coran, se istoriseşte despre Harut şi Marut, doi îngeri trimişi pentru a face dreptate pe pământ. Ei s-au îndrăgostit de o frumoasă văduvă, căreia i-au încredinţat numele zeilor secreţi. Aceasta a fost pe dată purtată în paradis şi transformată în planeta Venus, în vreme ce ambii îngeri au fost întemniţaţi într-o peşteră. Într-o credinţă din mahomedanism, profetul ar fi spus: "Îngerii nu intră într-o casă în care se află un câine sau o pictură." Tot printre mahomedani se zice că măgarul nu rage atunci când vede un demon, iar cocoşul nu cânta atunci când zăreşte un înger.

O miresmă nemaipomenit de plăcută semnalează prezenţa unui înger în preajma ta.

Potrivit unei superstiţii turceşti, pe umărul drept al fiecărui om se găseşte un spirit sau un înger rău, în timp ce pe cel stâng îşi are locul unul rău.

Ţăranii ruşi aveau credinţa că pe umărul stâng al fiecărei persoane se află un diavol, iar pe cel drept un înger.

În sistemul rabinic al Angeologiei, Sandalphon este unul din cei trei îngeri care primeşte rugăciunile israeliţilor şi împleteşte coroane cereşti pentru ei. De altfel, evreii cred în şapte îngeri, mai sfinţi decât ceilalţi, şi anume: Abdiel, Gabriel, Mihail, Raguel, Rafael, Simiel şi Uriel.

Un curcubeu ivit imediat după ce ai cerut ajutorul unui înger îţi da de veste că mesajul tău a fost primit de acesta şi că dorinţa îţi va fi îndeplinită.

În Tailanda, există superstiţia că îngerii ne vizitează în visele pe care le avem spre dimineaţă.

În Irlanda, se credea că zânele sunt îngeri decăzuţi alungaţi din cer de Dumnezeu, din pricina mândriei lor păcătoase. Unii din ele căzuseră în mare, altele pe pământ şi altele în iad. Celor din urmă, diavolii le dăduseră cunoaştere şi putere, şi le trimiseseră pe pământ pentru a face rele. Zânele ajunse însă în mare şi pe pământ erau creaturi bune şi frumoase, ce aveau îngăduinţă de a dansa sub lumina lunii, după propria lor muzică, fără să fie deranjate de prezenţa muritorilor.

Dacă vrei să intri în graţiile lui Dumnezeu, roagă-te îngerului tău păzitor şi pentru sufletele celor din purgatoriu, pentru care arareori înalta vreo rugăciune cineva pentru ei. În acest fel, îngerul tău păzitor va interveni în favoarea ta pe lângă Dumnezeu!

Uneori, îngerii se fac simţiţi prin intermediul unor voci din interiorul tău, venite că de nicăieri, care îţi dau indicii preţioase despre ce ai de făcut pentru a scapă din ghearele unei probleme sau dileme.

Arabii pretindeau că îngerii fuseseră creaţi din cele mai pure, strălucitoare pietre preţioase, duhurile din foc, iar oamenii din lut.

Ingerii: origine, semnificatie si simbol

În folclorul românesc, se spune că, după ce Dumnezeu a făcut Pământul, s-a urcat în al nouălea cer, iar dracului i s-a zis să stea în cerul dintâi şi să-şi facă îngeri, că să nu rămână singur. "Dar cum să fac?" a întrebat dracul. "Spală-te şi din stropii de pe mâini se vor face îngeri." Dumnezeu a făcut şi el la fel, a stropit dintr-o mână în alta, şi a făcut doi îngeri. A continuat să stropească până când a făcut doisprezece. Primii sfinţi ai lui Dumnezeu au fost Sfântul Mihail(în dreapta Sa), Sfântul Nicolae(în stânga Lui), şi apoi Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru, Sfântul Pocroavă, Sfântul Ilie, şi alţii... Şi, Domnul Hristos a fost al douăsprezecelea. Însă, dracul, când s-a spălat, a făcut îngeri câtă frunză şi iarbă.

Nichita Stănescu glăsuieşte:
"Înger refuzat de păsări
şi de zborurile lungi
îmi ajungi până la gură
până la sărut mi-ajungi."


Surse: 
- Cora Lin Daniels, C. M. Stevans - Encyclopedia of Superstitions, Folklore and the Occult Sciences 
- Lady Francesca Speranza Wilde - Ancient Legends, Mystic Charms, and Superstitions of Ireland 
- Elena Niculiţă-Voronca - Datinile şi credinţele poporului român adunate şi aşezate în ordine mitologică 
Superstiţii despre îngeri Superstiţii despre îngeri Reviewed by Diana Popescu on octombrie 22, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Potrivit Bibliei,exista trei categorii de ingeri:ingerii cu doua aripi,cei cu patru aripi(heruvimii)si ingerii cu sase aripi(serafimii)...Ezechiel,cap.intai...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.