27 martie: Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic

 Sfânta Muceniță Matrona a suferit pentru credință în secolul al III-lea sau al IV-lea. A fost sclava unei femei evreice pe nume Pautila, soția unuia din comandanții militari din Tesalonic. Pautila își batjocorea constant scalva pentru credința ei în Hristos și a încercat să o convertească la iudaism. Sfânta Matrona, care era creștină din tinerețe, a continuat să se roage lui Hristos Mântuitorul și a mers în secret la biserica neștiută de stăpâna sa răzbunătoare.


În cele din urmă, Pautila, aflând că Sfânta Matrona fusese la biserică, a întrebat-o de ce nu venea la sinagoga sa. Sfânta i-a răspuns cu îndrăzneala, "Întrucât Dumnezeu este prezent în biserica creștină, dar a plecat din sinagoga evreiască". Înfuriată, Pautila a bătut-o fără milă pe Sfânta Matrona, a legat-o și a închis-o într-un dulap întunecat. Dimineața, Pautila a descoperit că sfânta fusese eliberată din legăturile sale de o putere necunoscută și stătea în rugăciune.                                                  


27 martie: Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic

Ușa dulapului fusese încuiată astfel încât să nu o poată ajuta nimeni. Legată din nou, sfânta muceniță a rămas acolo patru zile fără mâncare sau apă, iar când Pautila a deschis ușa, a aflat-o iarăși eliberată din legăturile sale și stând în rugăciune. 


Pautila a biciuit sfânta muceniță până când pielea sa a ajuns să atârne fâșii de pe trupul său. Cruda femeie a închis încă o dată în dulap, unde Sfânta Matrona și-a dat sufletul lui Dumnezeu. 


Pautila a pus ca trupul muceniței să fie aruncat de pe acoperișul casei sale. Creștinii au luat de acolo corpul Sfintei Matrona și l-au înmormântat. Mai târziu, episcopul Alexandru al Tesalonicului a clădit o biserică dedicată muceniței. Moaștele sale sfinte, slăvite de multe minuni, au fost amplasate în biserică. 


Judecata lui Dumnezeu nu a uitat-o pe răutăcioasa Pautila. Stând pe acoperiș exact în acel loc din care fusese aruncat trupul Sfintei Matrona, s-a dezechilibrat, s-a împiedicat și a căzut la pământ. Corpul ei a fost astfel strivit, primind în acest fel pedeapsa dreaptă pentru păcatul său. 


26 martie: Sfinții Mucenici Montanus preotul și soția sa, Maxima


27 martie: Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic 27 martie: Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic Reviewed by Diana Popescu on martie 26, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.