29 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor

 Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor, a suferit pentru credința sa în Hristos în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363). La porunca împăratului Constantin (21 mai), Sfântul Marcu a distrus un templu păgân și a construit în locul lui o biserică creștină. 


Când Iulian a ajuns pe tron, a persecutat creștinii și a încercat să reinstaureze păgânismul. Unii cetățeni ai Aretuselor au renunțat la creștinism și au devenit păgâni. Dușmanii Sfântului Marcu au decis să se răzbune pe acesta. Bătrânul episcop s-a ascuns la început de persecutori dar, apoi, s-a predat lor, după ce auzise că păgânii torturau mulți oameni în căutarea lui.                                   


29 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor

Sfântul a fost dus prin oraș și supus torturii. Schingiuitorii i-au smuls părul, i-au tăiat corpul, l-au târât de-a lungul străzilor, l-au aruncat într-o mlaștină, l-au legat și l-au crestat cu cuțite. 


Păgânii i-au cerut sfântului episcop să le plătească o sumă mare de bani pentru a reclădi templul păgân, dar el i-a refuzat cu hotărâre. Călăii săi au inventat și mai multe chinuri. L-au strivit pe sfânt într-o presă de picior, și i-au tăiat urechile cu șnururi de in. În cele din urmă, au uns trupul sfântului cu miere și grăsime, apoi l-au spânzurat într-un coș în soarele fierbinte de la miezul zilei, pentru a fi mâncat de albine, viespi și gărgăuni. Sfântul Marcu a părut să nu simtă vreo durere, ceea ce i-a iritat și mai mult pe schingiuitori. 


Păgânii au continuat să scadă prețul pentru construcția templului lor, dar sfântul nu le-a dat nici un șfanț. Admirând curajul său și rezistență sa, păgânii au încetat să-i mai ceară bani și l-au eliberat. Mulți dintre ei au revenit la Hristos după ascultarea spuselor sale. 


Sfântul Grigorie Teologul (25 ianuarie) a descris suferințele Sfântului Marcu în prima sa carte împotriva lui Iulian. 


28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului


29 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor 29 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor Reviewed by Diana Popescu on martie 28, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.