Echerul tâmplarului: Simbol și semnificație

 Asemeni compasului, echerul tâmplarului este un instrument al arhitectului de o importanță simbolică considerabilă, apărând atât ca edificarea, cât și ca puterea de sanctificare a energiei. Este întâlnit în gravura lui Durer "Melancolia", ca un atribut al sfântului apostol Toma (sfântul patron al constructorilor). 


Continuă să fie semnificativ în simbolismul masoneriei, în contextul de "drept": unghiul drept semnifică ceea ce este drept, conform justiției, adevăratei legi. 


Maestrul lojei masonice poartă un echer al tâmplarului în miniatură pe pieptul său ca un simbol al puterilor și îndatoririlor poziției sale. De altfel, unghiul drept este adeseori combinat cu firul cu plumb și talerele (cele "trei bijuterii mobile" simbolizând maestrul și cei doi locotenenți ai săi). "Bijuteriile imobile" sunt piatră brută, piatra cioplită și planșa de trasat, reprezentând ucenicul, fratele din lojă și maestrul.                                                                                                                    


Echerul tâmplarului: Simbol și semnificație

Un echer al tamplarului cu laturi inegale în rație de 3:4 se referă la teorema lui Pitagora, întrucât face posibil să se traseze un triunghi ale cărui laturi sunt în rația de 3:4:5.


Potrivit lui J. Baurnjopel (1793), echerul tâmplarului semnifică "dragostea pentru Dumnezeu și pentru vecin, cu care (maestrul" trebuie să fie bogat împodobit; această bijuterie, care cuprinde toate legile, îmboldește, de asemeni, fiecare frate, începând cu prima sa intrare în templu, să practice fiecare virtute de care este capabilă o persoană". 


Echerul tâmplarului a fost un simbol important și în China antică. El apare în mâna miticului învățat Fu-hsi (sau Fuxi), despre care se spunea că a inventat I Ching și a fost înfățișat sub burta unui șarpe.


Echerul și compasul ca simbol masonic


Echerul tâmplarului: Simbol și semnificație Echerul tâmplarului: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on aprilie 16, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.