Mitul lui Hector, eroul troian
În mitologia grecească, Hector a fost fiul regelui Priam al Troiei și al soției acestuia, Hecuba. Erou și războinic troian, el a luptat cu vitejie împotriva grecilor în războiul troian. În Iliada, epopeea lui Homer despre război, Hector este înfățișat ca un conducător nobil și onorabil. A fost un fiu bun, un soț iubitor al lui Andromache și tată de nădejde a lui Astyanax. Onest și direct, a dezaprobat cu tărie purtarea fratelui său, Paris, care o răpise pe Elena, soția regelui grec Menelaus. Această acțiune a dus, de altfel, la pornirea războiului troian.
În pofida simțămintelorlui față de Paris, Hector a fost gata să apere Troia când grecii au sosit să răzbune seducerea Elenei. Atunci când primul luptător grec a pus piciorul pe pământul troian, Hector l-a ucis. În îndelungatul război ce a urmat, Hector a luptat cu bravură și vigoare contra grecilor.
În decursul primilor nouă ani ai confruntării, nici grecii, și nici troienii nu au câștigat un avantaj clar. Turnura războiului a favorizat mai întâi una din părți, apoi pe cealaltă. După aceea, în al zecilea an al înfruntării, s-a ivit o dispută între Ahile, cel mai mare războinici grec, și Agamemnon, conducătorul armatelor grecești. Drept rezultat, Ahile a părăsit câmpul de bătălie și a refuzat să mai ia parte la lupte. Absența lui le-a dat lui Hector și troienilor oportunitatea să mărșăluiască în afara Troiei și să-i atace pe greci.
După retragerea lui Ahile, cei mai puternici oponenți ai lui Hector au fost Diomedes și Ajax (Aiax). Când Diomedes l-a înfruntat pe Hector, a văzut că Ares, zeul războiului, îi întovărășea pe troieni. Zărirea lui Ares i-a făcut pe greci să dea înapoi. Însă, apoi, zeițele Hera și Atena (Athena) i-au favorizat pe greci și l-au ajutat pe Diomedes să-l vătămeze pe Ares. Zeul rănit a părăsit câmpul de luptă, iar grecii i-au atacat pe troieni și i-au forțat să se întoarcă spre cetatea lor.
Din cauza acestei crize, Hector a revenit la Troia pentru a se consulta cu tatăl său și a le cere familiilor troiene să se roage pentru ajutor zeilor. Nemaipomenit de încrezător în victorie și sigur că avea să moară în curând, Hector și-a luat un trist rămas bun de la soția sa și fiul lui.
După întoarcerea sa în bătălie, Hector l-a întâlnit pe eroul grec Aiax într-o luptă în doi. Duelul a continuat până la lăsarea serii, fără a fi vreo unul din ei învingător. În cele din urmă, s-au oprit și au schimbat daruri în semn de respect al unuia față de celălalt.
Când confruntarea dintre greci și troieni a fost reluată, Hector și soldații săi au pornit să fie invicibili. Hector a omorât mulți greci și a reușit să-i facă pe ceilalți să se retragă către zona de apărare construită în preajma corăbiilor lor. Hector era pe cale să incendieze vasele grecești, dar a apărut zeul Poseidon, îmboldindu-i pe greci să se regrupeze și să riposteze. În același timp, războinicul grec Patrocle, cel mai bun prieten al lui Ahile, a intrat în bătălie purtând armura lui Ahile.
Crezând că Ahile revenise printre ei, grecii au fost îmbărbătați și i-au determinat pe troieni să se retragă. Însă, Hector, sub protecția zeului Apollo, l-a ucis pe Patrocle și a luat armura pe care purta. Auzind de moartea prietenului său, Ahile a revenit în bătălie și și-a îndreptat furia împotriva lui Hector.
Ahile l-a urmărit pe Hector în jurul zidurilor Troiei de trei ori înainte de a-l ajunge din urmă. Conștient că Hector era sortit să moară de mâna lui Ahile, Apollo l-a abandonat pe eroul troian și i-a permis celui grec să-i dea lovitură fatală. Pe când zăcea pe moarte, Hector l-a rugat pe Ahile să înapoieze trupul lui tatălui sau, Priam. Ahile a refuzat. Hector a prezis că Ahile, la rândul sau, va muri în scurt timp.
După ce Hector și-a dat duhul, Ahile a legat corpul războinicului troian de carul său și l-a târât în jurul Troiei în fața ochilor îndurerați ai locuitorilor cetății. Apoi, a târât trupul în jurul mormântului prietenului său, Patrocle. Când mânia și setea de răzbunare ale lui Ahile au încetat, el a lăsat corpul lui Ahile pe pământ pentru a fi devorat de câini și păsări de pradă.
Abuzul asupra decedatului Hector l-a înfuriat pe Zeus, care a trimis un mesager să-i poruncească să dea cadavrul său lui Priam. De asemeni, Zeus a trimis vorbă lui Priam că oferea o recompensă pentru recuperarea trupului fiului său. Priam a făcut întocmai și i-a rugat pe războinicii greci să-i dea corpul lui Hector. Mișcat de durerea lui Priam, Ahile a fost de acord.
Priam a adus leșul fiului său la Troia și, un armistițiu de 11 zile a permis troienilor să organizeze o înmormântare cu venită și să-și jelească marele războinic. Funeraliile lui Hector marchează încheierea Iliadei, precum și începerea sfârșitului pentru troieni. Apoi, ei au suferit o înfrângere devastatoare din partea grecilor.
După căderea Troiei, grecii l-au omorât și pe fiul lui Hector, Astynax, temându-se că putea încerca să răzbune moartea tatălui său. După aceea, troienii supraviețuitori l-au onorat pe Hector ca pe unul dintre cei mai mari eroi ai lor.

Niciun comentariu: