17 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 17 iulie este dedicata celebrarii Sfintei Mari Mucenite Marina, Sfantului Eufrasie, Episcopul Ienopolei, Sfantului Alexie, pustnic, si sarbatorii japoneze Gion Matsuri. In traditia populara romanesca, pe aceasta data se celebra cea de-a treia zi a Circovilor, “o sarbatoare pe care nu o spunea popa, ca sa nu-i moara preoteasa”. Se spunea ca cine nu respecta ziua Sfintei Marina il slobozea pe necurat, fiind strabatut de vedenii si putandu-se scula dimineata pocit la fata. Cine lucra in aceasta zi era chinuit de Marina la fel cum ii schingiuise si lovise ea si pe diavoli. La fel, daca vreun gospodar se abatea de la porunca de a nu munci, avea ocazia sa se transforma intr-o creatura jumatate om, jumatate peste. Pe 17 iulie se obisnuia sa se faca barbatii “frati de cruce”, iar femeile “surate” de cruce. Sfanta Marina era sarbatorita de femei, pentru ca barbatilor sa le mearga bine in toate cele, si de fete, ca sa aiba “lipici” in dragoste.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 17 iulie

Sfanta Mare Mucenita Marina

Sfanta Mare Mucenica Marina a vazut lumina zilei in Antiohia din Pisidia, intr-o familie de necredinciosi. Tatal ei era preot pagan. Atunci cand a ajuns la varsta de 12 ani, mama ei a murit, Sfanta Marina fiind data dupa aceea in grija unei femei ce i-a deschis ochii asupra invatamintelor din Sfintele Evanghelii. Cuprinsa aproape imediat de dragoste fata de Hristos, a hotarat sa isi dedice viata acestuia. Auzind de cele intamplate, tatal ei s-a maniat si a dezmostenit-o. Dupa ce a implinit 15 ani, a fost adusa in fata guvernatorului Olimbrie, care, vazandu-i frumusetea, i-a propus sa se casatoreasca cu el. Sfanta Marina a spus “nu” fara nici un fel de ezitare, iar guvernatorul i-a poruncit apoi sa aduca jerfte idolilor. Din nou, sfanta a refuzat si si-a declarat cu mandrie credinta crestina. Din aceasta cauza, a fost intemnitata, schingiuita fara mila si, in cele din urma, decapitata. In timp ce se afla in inchisoare, a fost chinuita de demoni, insa, prin puterea rugaciunii, a reusit in cele din urma sa-i infranga si sa-I alunge. Datorita acestui fapt, ea este invocata mai cu seama pentru scoaterea diavolilor din oamenii posedati. Una din mainile Sfintei Marina este pastrata la manastirea Vatopedi de pe Sfantul Munte, alte moaste ale ei fiind aflate la o manastire albaneaza inaltata in cinstea ei.

Sfantul Eufrasie, Episcopul Ienopolei

In aceeasi zi de 17 iulie este celebrat Sfantul Eufrasie, Episcopul Ienopolei, ce si-a dat sufletul in pace in mainile Domnului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 17 iulie

Sfantul Ierarh Andrei Criteanul; Preacuvioasa Marta; Sfantul Andrei Rubleov, iconograful; Sfintii Mucenici Teodot si Teodota: Sfintii Mucenici Nicolae, Alexandra, Alexie, Olga, Tatiana, Marta si Anastasia.
Vezi Traditii si sarbatori din 4 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 17 iulie

Sfantul Alexie, pustnic

Sfantul Alexis a fost fiul unui bogat senator roman. De la piosii sai parinti, a invatat inca de mic sa fie generos cu cei saraci. La un moment dat, a vrut sa renunte la toate averile si onorurile sale, insa parintii sai hotarasera sa il insoare cu o fata bogata. Pentru a le face plac, Sfantul Alexie s-a casatorit cu ea. Cu toate acestea, chiar dupa nunta, si-a convins proaspata sotie sa il lase sa plece de langa ea, pentru a-si inchina viata lui Dumnezeu. Imbracat in haine de om nevoias, a calatorit spre Siria, in Orient, si a trait in mare saracie in apropierea bisericii Sfanta Maria din Edessa. Dupa 17 ani, intr-o buna zi, o icoana a Maicii Domnului le-a vorbit credinciosilor, dezvaluindu-le ca sub infatisarea de cersetor a Sfantului Alexie se ascunde un om sfintit, numit de Fecioara Maria “Omul lui Dumnezeu”. Atunci cand a devenit vestit, ultimul lucru pe care si l-ar fi dorit, a fugit inapoi la Roma, unde, sub aceeasi aparenta de cersetor, a fost adapostit din mila in casa propriilor sai parinti, care nu reusisera sa il mai recunoasca. In acest fel, au mai trecut inca 17 ani, de-a lungul carora Sfantu Alexie si-a gasit culcus intr-un ungher de sub o scara. Nu iesea in lume decat pentru a se duce, zi de zi, la biserica, pentru a se inchina si a le vorbi copiilor despre Dumnezeu. Servitorii il lua in batjocura adeseori, si, desi ar fi putut sa marturiseasca cine era el cu adevarat, a suportat toate umilintele cu rabdare si modestie. Dupa ce Sfantul Alexie a murit, parintii sai au gasit  asupra lui o hartie in care isi destainuia identitatea si povestea cum, strabatut de dragoste fata de Domnul, a dus o viata de penitenta incepand chiar din ziua nuntii sale.

 Sfanta Marina, Mucenita

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 17 iulie

Sfanta Mucenita Marina

Alte traditii si sarbatori din 17 iulie

Gion Matsuri

O sarbatoare binecunoscuta in Japonia si cel mai mare festival din Kyoto, avandu-si originea in anul 869, cand sute de oameni au murit din cauza unei molime ce pusese stapanire peste orasul Kyoto. Mai marele preotilor de la templul Gion (numit astazi templu Yasaka) a asezat 66 de sabii pe un altar portabil, pe care l-a dus in gradina imparatului, imediat dupa aceea boala molipsitoare disparand cu desavarsire. Drept multumire adusa zeilor, preotul a condus o procesiune pe strazile din Kyoto. Cu exceptia perioadei razboiului Onin (1467-1477), cand orasu la fost distrus, aceasta procesiune s-a desfasurat in fiecare an pana in prezent.
Principalul eveniment al sarbatorii Gion Matsuri este o parada a unor care alegorice elaborat create. Exista 29 de care mari “hoko” (”sabii”) si 22 de care mai mici numite “yama” (“munti”). Un “hoko”, cantarind circa 10 tone si cu o inaltime de pana la 10 metri, este ornat cu picturi chinezesti si japoneze, sau chiar cu tapiserii franceze importate in secolele XVII si XVIII. Sub acoperisurile lacuite ale acestor caruri, muzicantii canta din fluiere si bat in tobe, in vreme ce doi oameni arunca de acolo multimii stranse in jur cadouri din paie impletite purtatoare de noroc. Carurile “yama”, avand aproape o tona, purtate pe umeri de echipe de barbati, gazduiesc papusi in marime naturala, aranjate potrivit cate unei scene din binecunoscute povesti populare.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 17 iulie – Horoscop general Profil astrologic

15 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

16 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
17 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 17 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 16, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.