1 Mai | Sarbatoarea primaverii | Ziua muncii

1 Mai sarbatoare


Celebrarea primaverii si a renasterii naturii, sarbatoarea zilei de intai mai provine din culturi stravechi, in care, cu aceasta ocazie, erau venerati copacii si alte simboluri ale florei si faunei.

Obiceiuri, traditii si simboluri de 1 mai

Multe obiceiuri asociate cu ziua de 1 mai provin din festivalurile antice romane ale florilor.
Acestea includ culegerea de ramuri inflorite si de flori, alegerea si incoronarea unei Regine a lunii mai,precum si dansul in jurul unui tufis, copac sau stalp cu semnificatii rituale.

"Ghirlandele de mai" reprezinta o traditie straveche in occident.
Ele simbolizeaza sosirea verii si sunt purtate, de obicei, de catre copii in timp ce colinda in grupuri din casa in casa, pentru a primi diverse bunatati.

Dansul in jurul unui stalp este, de asemenea, o traditie cu radacini milenare in tari precum Suedia, Anglia si Germania.
Dansatorii sunt desfasurati intr-un cerc, fiecare dintre ei tinand in maini cate o panglica colorata,  legata de un stalp central  numit "stalpul de mai" sau maypole.
Prin miscarea dansatorilor, panglicile multicolore se incruciseaza si se impletesc fie in jurul stalpului, fie intr-o retea care il inconjoara.
Participantii pot apoi sa isi reconstituie in sens invers miscarile pentru a deznoda panglicile.
Se presupune ca acest dans isi are originea intr-un simbolism pagan al fertlitatii de sorginte germanica.

Adesea "stalpul lui mai" (maypole) este considerat a reprezenta un simbol falic, provenit din adorarea de catre triburile germanice a unor divinitati falice precum Freyr.
Intr-o alta interpretare, acest stalp este asociat cu Yggdrasil, o axa simbolica care unea lumea subterana de cea a fiintelor vii, de taramul cerurilor dar si de alte tinuturi mitice.

Regina lunii mai era alesa dintre cele mai frumoase fete ale unui sat, fiind apoi incoronata cu o cununa de flori si purtata pe ulite intr-o caruta impodobita cu flori, insotita de o cohorta de fete alese de ea drept companioane.
Ea mai este cunoscuta si sub numele de "Fecioara", zeita primaverii, mireasa florilor, regina zanelor si stapana florilor
Simbol al fortei naturii care razbeste pretutindeni, aceasta regina intruchipeaza puritatea, dar si puterea de a invigora cresterea vegetala.
Unii folcloristi au vazut in regina lunii mai o reflectare a zeitei Maia, divinitatea romana a primaverii, a dezvoltarii si inmultirii, al carei nume ar putea fi la originea denumirii lunii mai.

Un alt obicei din Europa occidentala consta, in asa-zisa "spalare a fetei cu roua de mai", o credinta conform careia aceasta curatare rituala ar putea readuce sau reimprospata frumusetea pe fetele femeilor.

In Norvegia, exista o superstitie, provenita din perioada precrestina, legata de auzirea primului cantec din primavara al cucului.
Daca pasarea isi face auzit glasul din sud, inseamna ca anul va fi bun sau imbelsugat, iar daca cantarea cucului rasuna dinspre nord, inseamna ca anul in curs va fi unul plin de ghinioane.
Din aceasta cauza, in calendarul norvegian, aceasta zi este marcata de imaginea unui cuc stand pe o ramura.

Ziua Muncii

1 mai, ziua in care munca  este sarbatorita munca isi are originea de la  miscarile sindicale din SUA ,de reducere a timpului de lucru de la 10 la 8 ore, din anii posteriori ai razboiului civil.

In 1884, o mare federatia nationala a sindicatelor a luat initiativa declansarii unei greve generale pe data de 1 mai a aceluiasi an , pentru a forta trecerea la programul de lucru de 8 ore.

In anul 1947, in mijlocul isteriei anticomuniste americane a razboiului rece, organizatia "Veteranii din razboaiele purtate in strainatate" a schimbat denumirea zilei de intai mai in "Ziua loialitatii", decizie facuta oficiala de catre congresul SUA de atunci.

In multe tari, oficializarea zilei de sarbatoare de pe data de 1 mai a fost obtinuta prin actiuni ale partidelor socialiste.

In Germania , insa , unde asemenea manifestari se dovedisera infructoase, ziua de 1 mai a fost instituita ca sarbatoare, in anul 1933, tocmai de catre Hitler (!), legiferare urmata la scurt timp de desfiintarea organizatiilor sindicale.

In Marea Britanie, sarbatoarea de intai mai a fost legiferata in anul 1978, dar se obisnuia a fi programata in prima zi de luni a lui mai, pentru a se reduce pierderile din sectorul industrial.

In China, sarbatoarea muncii a fost extinsa pentru o perioada de trei zile in anii 1990.
Guvernul chinez a mers chiar mai departe, transformand-o intr-o serbare de 7 zile, prin mutarea week-end-ului anterior si a celui posterior saptamanii respective in succesiunea celor 3 zile
.Republica Populara Chineza a redus, insa, aceasta festivitate la numai o zi in anul 2008, zi in care au fost readuse la viata trei mari festivaluri traditionale chinezesti : Festivalui Vasului Dragon , Ziua curateniei mormintelor si Festivalul simbolurilor si superstitiilor.

1 Mai este o zi de sarbatoare, in tari europene incluzand Germania, Franta, Finlanda, Polonia , Norvegia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia.

De asemenea, aceasta zi este celebrata in tari din America Centrala, precum Costa Rica si Panama, dar si in zona Caraibelor, incluzand Cuba.

In America de Sud, ziua de intai mai este sarbatorita in Bolivia, Argentina, Ecuador  Chile , Brazilia, Venezuel , Guyana, Peru.

Daca vrei stii, este o zi sarbatorita  si in Mexic, Rusia, Thailanda sau Vietnam.

1 mai nu este o sarbatoare legala in SUA si nici in Marea Britanie.

In Statele Unite, dar si in Canada si Australia, ziua muncii este celebrata in alte perioade ale anului.

Limbajul florilor | Dictionar de simboluri florale
Floarea de liliac- Legenda si simbol
Cucul in legende si superstitii
Legenda celtica a cucului
1 Mai | Sarbatoarea primaverii | Ziua muncii 1 Mai | Sarbatoarea primaverii | Ziua muncii Reviewed by Diana Popescu on mai 01, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.