Gripa porcina.Simptome , molipsire si prevenire a bolii

Ce este gripa porcina ?

Asemeni oamenilor , porcii pot contracta diferite forme de gripa , afectiuni care nu sunt identice cu cele ale gripei umane.De obicei , gripa porcina nu se instaleaza in organismul uman , rarele cazuri in care acest lucru s-a intamplat datorandu-se contactului direct al oamenilor cu porcii.Tipul de gripa recent aparut este , insa , diferit .Contactat initial de la porcine , el se transmite de la persoana la persoana , printre oameni care nu au intrat in contact direct cu porcii.

Care sunt simptomele gripei porcine ?

Simptomele gripei porcine sunt asemanatoare cu cele ale gripei obisnuite , incluzand febra, tuse, dureri de gat , dureri ale corpului , dureri de cap , friguri si oboseala.Unele persoane au stari de greata , vomitare , sau diaree asociate cu gripa porcina.
Aceste simptome pot fi provocate de foarte multi alti factori , asa ca doctorul tau nu poate , doar pe baza evaluarii simptomelor tale , sa determine daca suferi de gripa porcina sau nu.Este necesar un test de laborator , o analiza , pentru a se configura un diagnostic clar.

Ce poti face daca ti se pare ca ai contractat gripa porcina ?

In cazul in care ai simptome asociate cu gripa , este necesar sa stai in casa , iar atunci cand stranuti sau tusesti trebuie sa iti acoperi gura si nasul cu o batista.Dupa aceea , batista trebuie aruncata la gunoi si este necesar sa iti speli mainile cu sapun.In acest fel poti evita riscul raspandirii gripei.In cazul in care ti se pare ca starea ta se agraveaza , adreseaza-te unui medic.

Cum se raspandeste gripa porcina ?

Aparent gripa porcina se raspandeste in acelasi fel ca si gripa comuna.Poti contracta virusul de la o persoana deja infectata , prin atingerea unui obiect cu care aceasta a avut recent contact , punandu-ti apoi mana la ochi , nas , sau gura.De aceea , este necesar sa iti speli cat mai des mainile , chiar daca nu esti bolnav.Persoanele afectate ii pot molipsi pe altii incepand cu a doua zi dupa aparitia simptomelor , intr-un interval de o saptamana din momentul in care s-au imbolnavit.

Gripa porcina poate fi contagioasa si prin aerul continand particule eliminate prin tuse sau stranut de catre o persoana bolnava.

Se pare , conform experientei din SUA , ca acest tip de virus poate fi tratat cu medicamente precum Tamiflu sau Relenza.Aceste medicamente au cea mai mare eficacitate atunci cand sunt luate in primele 48 de ore de la aparitia simptomelor.

Exista un vaccin contra gripei porcine ?

Raspunsul este negativ.Organizatia mondiala a sanatatii apreciaza ca un astfel de vaccin va fi creat in circa 4-6 luni.Daca esti afectat de o gripa obisnuita , vaccinurile deja administrate vor continua sa iti asigure o protectie .

Cum se poate preveni gripa porcina ?

Deocamdata trebuie respectate normele de igiena elementare si masurile uzuale contra molipsirii :
-Spala-ti in mod regulat mainile cu apa si sapun , mai ales dupa ce tusesti sau stranuti.Poti utiliza si un servetel/batista de curatat , cu continut de alcool.
-Evita contactul apropiat cu oameni bolnavi.
-Evita sa iti atingi gura , nasul sau ochii.

Carnea de porc poate fi contagioasa ?

Asa cum aratat mai sus, gripa porcina nu se transmite de la animal la om , ci de la om la om.Carnea de porc nu este o sursa de molipsire.

Sursa : webmd.com
Gripa porcina.Simptome , molipsire si prevenire a bolii Gripa porcina.Simptome , molipsire si prevenire a bolii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 28, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.