Hormonul "dragostei la prima vedere"

Oxitocina, un hormon cunoscut pentru efectul intaririi legaturii dintre mama si noul ei nascut, poate avea un rol major si in selectia unui partener de cuplu.

Intr-un nou studiu, s-a relevat impotanta oxitocinei in dezvoltarea relatiei intre adulti.

oxitocina hormonul dragostei
Persoanele carora li s-a administrat acest hormon au prezentat un grad mai mare de incredere in crearea unei legaturi sociale; barbatii care au luat o doza de oxitocina au fost capabili sa isi aduca aminte mai usor fetele unor persoane vazute cu o zi in urma, in comparatie cu subiectii care au primit doar un placebo.

Conform acestei cercetari, publicate in "Hormones and Behavior" (Hormoni si comportament), barbatii si femeile care "ingurgiteaza" o portie din acest hormon apreciaza persoanele straine ca fiind mult mai atractive.

Angeliki Theodoridou, conducatoare a studiului, psiholog la Universitatea din Bristol, a declarat :
"Cand oxitocina ne trece prin vene suntem mai inclinati sa ii vedem pe oameni intr-o lumina pozitiva."

Cercetatorii au supus sondajului un grup de 96 de voluntari carora li s-a administrat fie oxitocina, fie o substanta tip placebo.
Subiectilor li s-a cerut sa aprecieze fotografiile a 48 de persoane din punct de vedere al atractivitatii si altor 30 de persoane, din perspectiva increderii sugerate.
Participantii la studiu au fost testati si in privinta dispozitiei lor emotionale.

Rezultatele au aratat ca subiectii care au primit oxitocina au avut tendinta de a-i aprecia pe straini (femei sau barbati), ca fiind mult mai atractivi si mai demni de incredere, indiferent de dispozitia lor emotionala.

Studiul nu a determinat in ce fel afecteaza oxitocina judecata social , dar Theodoridou a emis ipoteza ca acest hormon ar putea bloca activitatea creierului dintr-o zona implicata in procesarea emotiilor de temere, numita "amigdala."

Alte articole din acest domeniu :

Ce este iubirea ?

Flirtul . Mici secrete pentru cei singuri
Hormonul "dragostei la prima vedere" Hormonul "dragostei la prima vedere" Reviewed by Diana Popescu on aprilie 24, 2009 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.