Legendele florii iris


Cuvantul grec iris inseamna "curcubeu".Floarea a primit acest nume de la zeita greaca Iris , divinitatea curcubeului , mesagera zeilor de pe muntele Olimp.Zeita prelua mesajele de pe taramul divin , numit "ochiul paradisului" si , invesmantata intr-un nor de stropi stralucitori , purtata de aripi asemenea ingerilor , le aducea pe pamant coborand de-a lungul curcubeului.Iris are si semnificatia de "ochi al paradisului" , desemnand atat zeita , floarea , cat si centrul ochiului nostru.Irisul , ca parte a ochiului , reprezinta micul graunte de paradis care salasuieste in fiecare dintre noi.
In Grecia antica , irisul era un simbol al Ideii si Mesajului.Barbatii plantau adesea flori de iris pe mormintele iubitelor sau sotiilor lor ca un tribut adus zeitei Iris , care avea indatorirea de a conduce sufletele femeilor spre campiile elizee.
De asemeni , floarea de iris era considerata a avea proprietati de vindecare ; medicul grec Discorides prescria radacini de iris in amestec cu miere si otet ca un remediu contra tusei , racelii , indigestiei si sciaticii.
Acum cateva mii de ani , un artist caruia i se incredintase reprezentarea "in stucco" a preotului-rege din Minos pe peretii palatului din Knossos , l-a infatisat pe acesta inconjurat de o multitudine de irisi.

Vazut ca un simbol al puterii si in Egiptul antic , irisul era amplasat pe sprancenele sfinxului si pe sceptrele faraonilor.Atunci cand faraonul Thutmosis III a celebrat cucerirea unor vaste teritorii din Asia Mica prin crearea unei gradini cu irisii adusi din campaniile sale de razboi , impresionat de frumusetea acestor flori , a ordonat imortalizarea lor in sculpturile din templul lui Anon din Karnak.

De-a lungul vremii , irisul a fost un simbol central in cultura mediteraneana si in cea din sudul Europei.Familiarul simbol "Fleur-de-lis" este o stilizare (cu 3 petale) a irisului .
Doua legende descriu modul in care "Fleur-de-lis" , reprezentand perfectiunea , lumina si viata , a devenit un simbol al monarhiei franceze.
Conform celei dintai , primul rege francez , Clovis , avea o sotie crestina , Clotilda , care se straduise indelung dar fara succes sa isi converteasca sotul la crestinism.In anul 469 e.n. , Clovis , avand de infruntat armata unui trib germanic care ii invadase teritoriile , a jurat ca , daca reuseste sa isi infranga dusmanii , va deveni crestin iar simbolul celor trei broaste de pe stindardul lui va fi in inlocuit cu trei crini.A iesit invingator in razboi iar floarea sacra de iris a fost pictata pe steagul sau de lupta.
O a doua legenda relevand semnificatia istorica a simbolului "Fleur-de-lis" este datata in anul 1147 , cand regele francez Louis al VII-lea s-a conformat unui vis care ii spunea sa isi aleaga ca emblema un iris purpuriu inainte de a porni cea de-a doua cruciada.
Ioana d'Arc , sprijinind inscaunarea ca rege a Delfinului , Charles al V-lea , a purtat un steag alb cu emblema "Dumnezeu binecuvanteaza Franta" , sub forma "Fleur-de-lis" , atunci cand a condus trupele franceze catre victoria in fata armatei engleze .
Crinul , simbol al monarhiei franceze , a fost ascuns intru totul vederii publicului de catre revolutionarii din 1789.Ornamentele reprezend crini au fost inlaturate de pe cladiri si de pe draperii , iar cetatenii care purtau "fleur-de-lis" pe vesminte sau ca bijuterie erau ghilotinati fara drept de apel.

Cele trei frunze ale irisului semnifica credinta , intelepciunea si valoarea.Irisul a fost o reprezentare a regalitatii si protectiei divine pe parcursul secolelor , in intreaga lume.

In Japonia , irisii sunt un simbol al eroismului , iar irisii albastri sunt o referinta la "sangele albastru" , jucand un rol important pentru baietii care iau parte la traditionalul festival de primavara.

Irisul este floarea nationala a Frantei , fiind adesea folosit ca insemn sau emblema a acestei tari.

Ca emblema a orasului New Orleans , intemeiat de catre francezi , simbolul "fleur-de-lis" a fost desenat pe ziduri de catre supravietuitorii uraganului Katrina , ca un apel de salvare a orasului devastat.

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu : Legenda garoafei ........Limbajul florilor.Dictionar de simboluri florale
Legendele florii iris Legendele florii iris Reviewed by Diana Popescu on aprilie 04, 2009 Rating: 5

12 comentarii:

  1. iris... nume melodios :D

    RăspundețiȘtergere
  2. iris, numele printesei mele !

    RăspundețiȘtergere
  3. irisul ma reprezinta ,sunt mandra,nu am stiut pana acum!

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoase flori dar cui al place. Persoanele carora ñu le plac florile cred ca ñu au suflet.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fremoase. Celor care ñu le place florile ñu are suflet.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe mine ma cheama iris! Interesant

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ciudata dar poate e adevarata!

    RăspundețiȘtergere
  8. Se face o grava confuzie intre floare de iris= stânjenel (cum mai este cunoscut) si francezul „fleur-de-lis” care insemna FLOARE DE CRIN. Sunt doua flori diferite!!!
    CRINUL este floare casei regale franceze.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.