Talismanul lui Solomon

Talismanul lui Solomon
Regele Solomon, fiul regelui David, a fondat Ierusalimul ca un oras al justitiei si al pacii. Numele sau reflecta numele original al orasului, Shalem. Se spune ca regele Solomon era inzestrat deopotriva cu intelepciune si cunoastere, calitati pe care le dovedea in guvernarea sa inteleapta, in capacitatea de a distinge din punct de vedere moral binele de rau, si in intelegerea deplina a universului.

Legenda talismanului sau sigiliului regelui Solomon, primit din Ceruri, este comuna iudaismului, crestinismului si islamismului. Sigiliul lui Solomon, a carui baza este pe pamant si al carui varf atinge cerul, simbolizeaza armonia contrariilor, ordinea cosmica, miscarea stelelor in sferele ce le apartin si comunicarea perpetua intre pamant si cer, intre elementele aerului si cele ale focului. In acest fel, sigiliul lui Solomon a devenit o emblema a intelepciunii si guvernarii supraumane prin gratia divina.

In anul 1536, sultanul Suleiman cel Mare a poruncit o restaurare extinsa pe Muntele Templului si a transformat biserica construita pe muntele Sion, in timpul cruciatilor, intr-o moschee. Prin aceasta moschee, Suleiman se autoconecta atat la Solomon, fiul lui David, cat si la asa-numitul Mesia Davidian care, conform credintei crestine, este insusi Iisus. Pe zidurile construite in jurul Ierusalimului au fost create ornamente in piatra sub forma a doua triunghiuri suprapuse, cunoscute de musulmani sub numele de "Khatam Suleiman," si de evrei, drept "Khatam Shlomo" (Sigiliul regelui Solomon), avand rolul de a proteja orasul. Simbolul hexagramei, steaua formata din doua triunghiuri, are nenumarate semnificatii (mai ales cand este inconjurata de un cerc) , fiind inzestrata cu puteri supranaturale in multe parti ale lumii antice. Pentru greci, ea reprezenta evolutia matematicii si geometriei.

Prin geometri , pitagorienii si urmasii lor au descoperit simbolismul cosmic, iar hexagrama a devenit o expresie a cerurilor, dar si reflectia acestora pe pamant, un simbol al divinului si al oglindirii lui in creatie, o conexiune intre microcosmos si macrocosmos, intre spirit si materie.

Sigiliul regelui Solomon combina puterea cu frumusetea si simbolismul cu expresia figurativa. In cultura musulmana, acest sigiliu este un simbol al conexiunii dintre doua lumi; el reprezinta legatura intre stiinta, frumusete si metafizica, cu elemente ale medicinii si magiei, astronomiei si astrologiei, dar si simbolice interconectari intre gradina placerilor si gradina Edenului, intre cer si domurile impunatoare ahitectural, intre cosmologia traditionala si religie.

In zilele noastre, hexagrama, cunoscuta drept "Steaua lui David," este considerata un simbol major al iudaismului. In Europa, pentagrama este adeseori interpretata drept Sigiliul regelui Solomon, iar hexagrama ca Steaua lui David.
Hexagrama este insa un simbol universal, asimilat gradual de catre evrei. Inceputul acestui proces a avut loc in cadrul comunitatii evreiesti din Praga, intre secolele XIV si XVII, hexagrama fiind recunoscuta ca simbol al evreilor abia in secolul XIX.

Ca simbol magic, hexagrama (dar si pentagrama) a aparut intaia oara pe "Mezuzot" ("pergamentele de pe stalpul usii"), apoi in diferite variante talismanice.
Desenarea magica a hexagramei era cunoscuta drept o "sigilare," in ideea ca o persoana se auto-sigila cu acest semn pentru a se proteja de spiritele malefice. Aceasta perspectiva si-a avut radacina in legenda regelui Solomon, care, se spunea, stapanea demonii prin intermediul unui inel de sigiliu pe care era gravat "Tetragramaton-ul".


Articole din acelasi domeniu :

Talismanul lui Jupiter

Pentagrama zeitei Diana

Nodul iubirii , stravechi simbol celtic
Talismanul lui Solomon Talismanul lui Solomon Reviewed by Diana Popescu on aprilie 22, 2009 Rating: 5

5 comentarii:

  1. slava domnului ca neinitiatii habar nu au ce este cu adevarat khitam suleyman

    RăspundețiȘtergere
  2. dar, daca sa zic ca cineva face vraji pe tine, si tu ai aceasta pentagrama sfintita bineinteles de un preot, acele vraji mai au efect asupra ta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. poi e in numele tatalui , fiului si sf duh , si dumnezeu moartea si amin doua triunghieri care se intersecteaza , este steluta lui david imparatul iudeiilor , legenda spune ca maria care statea in casa lui david , a fost anuntata de ingerul gabriel(satana) casa fuga din palestina si ca va naste in copil care se va numi isus, cert este ca tot legenda spune ca au fost 2 frati satan si mamona , mamona intodeauna sa laudat cu ce a facut satan (cain si abel) de asa a trebuit sa schimbe intodeauna numele , numai ca sa spus atunci "e sus in zare sau luceafarul" si a iesit isus din nazaret , daca cautam gasim ca nu a existat niciodata acest oras nazaret, astrologia ?? cred ca ar trebui o astrograma la fiecare individual se face prezicere generala

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.