Simboluri, amulete si talismane antice egiptene

Aflate mereu la moda, mai ales printre tinerii sau adolescentii mereu dornici sa descopere noi sensuri ale fiintei lor si ale lumii inconjuratoare, amuletele si talismanele antice egiptene fascineaza prin forma si aura lor legendara. Cat de mult se stie insa despre simbolul si semnificatia lor? Prea putin, as zice. Iata de ce va propun sa trecem in revista cateva din cele mai cunoscute talismane si amulete din antichitatea egipteana...


Tat


Tat, un simbol reprezentand reconstituirea coloanei vertebrale si refacerea trupului lui Osiris, avea o foarte mare importanta in serviciile religioase egiptene si reprezenta insemnul central al ceremoniei anuale de "intregire lui Tat," o slujba religioasa in care se comemora moartea si reinvierea lui Osiris. In aceasta traditie religioasa, egiptenii se asociau ei insisi cu Osiris, prin ale carei suferinte si prin a carui moarte sperau sa se inalte la gloria divina si la nemurire, ajungand astfel la "Fericirea vesnica". Cele patru linii intretaiate reprezinta cele 4 puncte cardinale si cele 4 elemente (aerul , apa , focul si apa).
Tat era purtat ca un talisman aducator de stabilitate si putere, de aparare impotriva inamicilor; un talisman care asigura ca toate portile (oportunitatile) vor fi deschise atat in viata prezenta cat si in cea urmatoare. Mai mult decat atat, un Tat din aur atasat in lemn de sicamor si care fusese spalat in apa florilor de Ankham era asezat la gatul celor morti in ziua funeraliilor, pentru a-i proteja in calatoria prin lumea subpamanteana si in triumful asupra dusmanilor, astfel incat ei sa devina perfecti pentru vecii vecilor.

Inima



Inima se credea a fi tronul sufletului. Talismanele reprezentand inima erau purtate ca mijloace de aparare, astfel incat vrajitorii magiei negre sa fie impiedicati sa ademeneasca sufletul in afara corpului. Exista credinta ca, in cazul in care sufletul parasea Inima, trupul se ofilea rapid si murea. Conform superstitiilor egiptene, la judecata sufletelor,  Inima era "cantarita" si , daca se constata ca era in stare perfecta, era redata posesorului care isi recapata dintr-o data capacitatile locomotorii si devenea propriul sau stapan, cu vigoare in membre si fericire eterna in suflet.






Bucla sau nodul lui Isis




Bucla sau nodul lui Isis conferea purtatorului sansa de a obtine bunavointa si protectia acestei zeite si simboliza "sangele lui Isis", precum si puterea acesteia. Adesea confectionat din carnelian, acest talisman proteja impotriva oricarui rau, asigurand totodata bunavointa lui Horus. Bucla lui Isis, lucrata din aur, era pusa la gatul celor decedati in ziua inmormantarii, pentru a le deschide acestora toate portile locurilor ascunse in calatoria prin taramul subpamantean si era un chezas al favorurilor lui Isis si a fiului ei, Horus.

Cravata (Sa)



Cravata sau Sa este un simbol al lui Ta-urt, zeita cu cap de hipopotam, divinitate asociata cu zeul Tot , personificarea inteligentei divine si a ratiunii umane. Ca talisman, era purtat pentru a conferi o protectie magica.

Crux Ansata (Ankh)



Crux Ansata sau Ankh era cunoscuta ca un simbol al vietii, portiunea ovala din partea superioara a crucii fiind o reprezentare a hieroglifei Ru (O), simbol al portii sau gurii. Ru semnifica puterea creatoare si era, de asemenea, o configurare a unei guri de peste dand nastere apei ca viata a tarii, aducand inundatiile si reinnoirea fertilitatii pamantului. Acest insemn era considerat drept cheia Nilului care se revarsa periodic peste maluri si fertiliza terenurile agricole.
Crucea Ankh apare adesea in mainile regilor egipteni, la a caror incoronare juca un rol important, intrucat zeii erau infatisati purtand in mod invariabil acest simbol al puterii creatoare. De asemenea, Crux Ansata era purtata pentru a aduce cunoasterea, puterea si belsugul.
Din Ankh a derivat simbolul lui Venus, reprezentand triumful spiritului (cercul) asupra materiei (crucea).

Menat



Menat era dedicat in mod special lui Hathor (o forma a lui Isis) si era purtat ca talisman pentru a aduce fericirea conjugala, intrucat era inzestrat cu capacitatea de a da putere si vigoare organelor de reproducere, promovand sanatatea si fertilitatea. Menat era frecvent o parte a unui medalion, era bogat ornamentat, vaca reprezentand un insemn al calitatilor materne, atributele zeitei si simbolizand tot ceea ce era benefic in Sotie , Mama si Fiica.

Penele



Cele doua pene sunt amulete ale soarelui si ii simbolizeaza pe Ra si Toth. Penele in numar de doua sunt reprezentari tipice ale celor doua vieti, spirituala si materiala. Amuleta cu cele doua pene era purtata pentru a asigura Verticalitatea/Dreptatea in negocieri, Iluminarea si Moralitatea, simbolizand pe cei doi zei mareti ai Luminii si Aerului.

Pana



O singura pana era o emblema a lui Maat, echivalentul feminin al lui Toth. Maat purta pe cap o pana si era personificarea Integritatii, Onestitatii si Adevarului.

Nefer



Nefer era un simbol al Norocului. Amuleta lui Nefer atragea Succesul, Fericirea, Vitalitatea si Prietenii.

Cartusul sau amuleta numelui



Amuleta numelui era purtata pentru a asigura Favoarea, Recunoasterea si Reamintirea, si era un mijloc de a proteja numele purtatorului impotriva uitarii sau trecerii cu vederea in lumea viitoare. Cartusul era o amuleta foarte importanta, intrucat se credea ca numele este o parte integranta a fiintei umane; fara nume, sufletul nu putea ajunge in fata Zeului, asa ca era esential ca acesta sa fie protejat pentru ca, precum se spune in Cartea Mortilor,"tu sa nu pieri niciodata si sa nu ajungi in veci de veci la un sfarsit". Pierderea numelui constituia anihilarea totala a unui individ.

Aper



Aper, simbolizand Providenta, era purtat ca talisman pentru a asigura Siguranta, Stabilitatea si Vioiciunea.

Bes



Bes era un talisman extrem de popular, dedicat zeul Rasului, Bucuriei si Norocului. Unii cercetatori considera ca Bes a fost importat din timpurile predinastice, fiind identificat cu Horus si considerat ca o divinitate a tineretii reinnoite. Bes era, totodata, patronul frumusetii si protectorul copiilor .

Amuletele firului cu plumb si Echerului




Aceste doua amulete il simbolizau pe zeul Toth, si conferau purtatorului Integritate Morala, Intelepciune, Cunoastere, Ordine si Adevar.
Toth era personificarea Legii si Ordinii, fiind zeitatea care pusese in opera Creatia la ordinul dat de catre zeul Ra. El era cunoscatorul tuturor cuvintelor si secretelor din toate inimile, inventatorul artelor si stiintelor.

Scarabeul



Scarabeul era simbolul lui Khepera, o forma a zeului soarelui, care transforma materia inerta in actiune, crea viata si caracteriza corpul spiritual pe care omul urma sa il posede in vremea reinvierii. Intre enormul numar de obiecte reprezend scarabei gasite de arheologi in siturile egiptene, cele mai populare erau talismanele. Simbolul scarabeului deriva dintr-un gandac comun in Egipt, care isi depozita ouale intr-un bulgare de lut, actiunea insectei de a rostogoli acest bulgare pe pamant fiind comparata cu insusi soarele in miscarea sa de-a lungul boltii ceresti; intrucat ouale continute in bulgare erau transformate in gandaci de caldura soarelui, Scarabeul a devenit un simbol al creatiei. Scarabeul este adesea reprezentat de egipteni tinand intre clestii sai discul soarelui si avand aripile deschise. Se crede ca Scarabeul a devenit o emblema al soarelui si datorita faptului ca ingroparea bilei din lut de catre gandac era vazuta asemeni unui apus simbolic, viata renascand la fiecare rasarit.
Scarabeii din pietre verzi, cu margini din aur, erau implantati in inima decedatului sau asezati pe pieptul acestuia, impreuna cu o rugaciune scrisa, pentru a asigura protectie in Ziua Judecatii. De asemenea, erau recitate rugaciuni de putere asupra Scarabeului asezat sub sicriu ca o emblema a imortalitatii, astfel incat nici un spirit rau sa nu atace mortul in calatoria sa prin lumea subpamanteana. Se spune ca Scarabeul a fost asociat cu inmormantarea inca din cea de-a patra dinastie (anul 4600 ien), el reprezentand trecerea dintr-o stare inerta in viata activa, fiind considerat o emblema a reinvierii si nemuririi, personificand nu numai discul solar ci si evolutia Sufletului prin eternitate.
Scarabeul era purtat de razboinicii egipteni sub forma unui inel care asigura Sanatate, Putere si Virilitate, intrucat exista credinta ca gandacii din aceasta specie sunt in exclusivitate masculi, putand atrage astfel toate calitatile masculine, atat mentale cat si fizice.

Amuleta ochiului



Amuleta ochiului provine din mitologia astrala timpurie, fiind initial reprezentat ca un punct in mijlocul unui cerc si asociat cu zeul Stelei Polare care, datorita pozitiei fixe, era conectata cu eternitatea. In acest fel, ochiul a devenit un simbol al Consecventei (urmaririi unui scop), Stabilitatii si Pozitionarii. Mai tarziu, acest insemn a devenit o hieroglifa a zeului Ra, reprezend Unica Putere Suprema al carei ochi vegheaza asupra lumii, in loc de configurarea ca un punct in cerc aparand uneori reprezentarea unui ochi larg deschis. Acest simbol a fost atribuit, de asemenea, lui Osiris, Isis, Horus si Ptah. Amuleta cunoscuta sub numele de ochiul lui Osiris era plasata, printr-o incizie, in partea laterala a corpului mortului pentru a veghea si a pazi sufletul in timpul trecerii lui din intunecimea mormantului in viata de dincolo.
Amuleta ochiului era purtata si pentru asigurarea protectiei impotriva lucratorilor din magia neagra, dar si pentru a aduce stabilitatea, puterea si curajul lui Horus, intelepciunea si intelegerea lui Ptah si previziunea lui Isis.
Aceasta amuleta era purtata adesea ca un medalion la gat impotriva deochiului, in ideea ca simpla reprezentare a Ochiului va veghea si va proteja purtatorul impotriva fortelor malefice ale invidiei, crezandu-se ca privirile incarcate de gelozie, ura si rautate din ochii unei persoane furioase, invidioase fata de frumusetea, sanatatea si succesul celor norocosi, ar putea otravi atmosfera din jurul acestora, provocand boala si moarte. Caii erau, in special  considerati a fi foarte sensibili fata de aceasta influenta malefica, talismane ale ochiului fiind puse pe fruntea sau deasupra ochiului stang al acestora.
Atunci cand apare o reprezentare a doi ochi, ochiul drept il simbolizeaza pe Ra, sau Osiris si Soarele, iar ochiul stang il semnifica pe Isis sau Luna .

Talismanul celor doua degete



Talismanul celor doua degete simboliza Ajutorul, Sprijinul si Binecuvantarea, fiind o reprezentare a celor doua degete ridicate de Horus pentru a-si ajuta tatal sa urce scara suspendata intre aceasta lume si cea urmatoare. Aceasta amuleta era adesea pusa in interiorul corpului mumificat, pentru a ingadui mortului sa calatoreasca mai repede prin regiunile subpamantene. In Egiptul antic, cele doua degete erau considerate ca o emblema a Fortei si Puterii, ridicarea lor fiind un semn al Pacii si Bunei credinte. Unul din degetele indreptate in sus indica vointa si justitia divina divina si pe unica fiinta care putea sa ramana erecta prin propria-i vointa, cel de-al doilea deget simbolizand Spiritul Sfant, Mediatorul. Acesta simbolism al degetelor poate fi la originea binecuvantarii ecleziastice, in care se ridica degetul aratator si cel mijlociu.

Amuleta gulerului



Amuleta gulerului era un simbol al lui Isis, si era folosita pentru a aduce protectia acestei zeite si puterea fiului ei, Horus. Capurile de soim reprezentate in aceasta amuleta ii semnifica pe Horus sau pe Ra. Acest guler, executat din aur si gravat cu cuvinte de putere, era utilizat in special ca amuleta funerara.

Sma



Sma a fost o amuleta populara in perioada timpurie a istoriei egiptene. Era un simbol al Uniunii si Stabilitatii Afectiunii, fiind purtata pentru a intari dragostea si prietenia, si pentru a asigura fericire si fidelitate.

Scara



Scara este un simbol al lui Horus, si era purtata ca talisman pentru a avea ajutorul acestuia in depasirea dificultatilor din lumea materiala, dar si pentru a facilita conexiunea cu lumea cerurilor, sau Taramul Luminii. In traditia timpurie, acest Paradis era amplasat deasupra pamantului, in cer, si pentru a ajunge acolo era necesara o scara. Conform textelor gasite in piramide, se pare ca existau doua etape ale ascensiunii catre Paradisul de deasupra, reprezentate de doua scari, una fiind scara lui Sut (de urcare din lumea intunericului), iar cea de-a doua, scara lui Horus (de accedere in Taramul Luminii).

Treptele



Treptele erau un simbol al lui Osiris, descris ca un zeu al scarii din trepte, scara pe care, se spera, decedatul  putea ajunge in Lumea cerurilor, atingand astfel fericirea eterna.

Capul de sarpe



Talismanul capului de sarpe era purtat ca mijloc de protectie fata de atacurile lui Rerek sau Ape, slujitorul zeului Set, descris ca un sarpe infiorator care, atunci cand era ucis, avea puterea de a se transforma in alte forme si care impiedica accesul catre lumea cereasca. Sarpele, desi conceput uneori ca o forma a raului, era considerat, in general, a avea o influenta protectoare si, din aceasta cauza, era sculptat de obicei pe ambele parti ale usilor mormintelor regilor, templelor si altor cladiri sacre, pentru a-l pazi pe cel mort de dusmanii de orice fel si a opri intrarea raului sub orice forma sau infatisare. Sarpele era amplasat, de asemenea, in jurul capetelor zeitatilor sau a coroanelor regilor, ca simbol al puterii regale, el fiind unul dintre aspectele lui Tern, fiul lui Ptah, cel dintai zeu - barbat si zeu al soarelui care apune (in contrast cu Horus , zeul soarelui care rasare).

Talismanele discului solar



Talismanele discului solar sunt simboluri ale lui Ra. Discul solar apare deasupra capului Berbecului, simbolul zodiacal al casei lui Aries, casa in care soarele este exaltat. Acest talisman era purtat pentru Putere si Renume, pentru obtinerea favorurilor celor suspusi, fiind totodata o emblema a noii nasteri sau a reinvierii.

Talismanul Broastei



Acest talisman era foarte respectat, broasca fiind un atribut a lui Isis. Era purtat pentru a atrage favoruri si a aduce fertilitatea. Broasca era si un simbol al lui Ptah, reprezentand viata in stadiul de embrion si cresterea de dupa nastere, fiind o metafora a puterii izvorate din slabiciune; ca talisman, se credea ca faciliteaza recuperarea dupa o boala si ca aduce cu sine Sanatatea si Viata Lunga, luand locul, uneori, simbolului vietii infatisat de crucea Ankh sau Crux Ansata.

Talismanul Pernei



Talismanul infatisand o perna era folosit pentru prevenirea bolilor si ca remediu contra durerilor si suferintei. Era purtat, totodata, in onoarea zeului Horus si era asezat langa cei morti ca o protectie si ca o asigurare impotriva violarii mormintelor.

Lotusul



Lotusul avea, in credinta egiptenilor din antichitate, doua semnificatii simbolice. Emblema a soarelui , reprezentare a Luminii, Intelegerii, Fertilitatii si Belsugului, lotusul era un semn despre care se credea ca poate furniza favorurile zeului Ra. In perioada tarzie a Egiptului antic, lotusul era descris ca "Crinul pur al Oceanului celest", simbol al lui Isis, numita uneori "Fecioara Alba". Lotusul a devenit, astfel, un insemn tipic al Virginitatii si Puritatii, avand si dubla virtute a castitatii si fecunditatii .

Talismanul Pestelui



Talismanul pestelui era un simbol al lui Hathor (care veghea asupra revarsarii Nilului), dar si o amuleta aflata sub influenta lui Isis si Horus. Pestele simboliza principiul creator primar si era purtat drept talisman ca sursa a fericirii domestice, belsugului si prosperitatii.

Talismanul vulturului



Talismanul vulturului era purtat ca o protectie impotriva muscaturii scorpionilor si pentru atragerea Dragostei si Protectiei Materne a lui Isis. Conform unei legende egiptene antice, Isis luase forma unui vultur atunci cand plecase in cautarea fiului ei, Horus, care, in absenta ei, fusese muscat de un scorpion. Toth , induiosat de lamentatiile zeitei, a coborat pe pamant si i-a dat lui Isis "Cuvintele Puterii", care au permis readucerea lui Horus la viata. Datorita acestui mit, se credea ca amuleta vulturului poate furniza purtatorului putere si intelepciune, prin identificarea acestuia cu Horus si impartasirea norocului zeului in campiile fericirii eterne.

Sceptrul



Sceptrul era un simbol al lui Isis, simbolizand puterea acesteia peste fructele pamantului. Talismanul sceptrului era purtat pentru a mentine si reinnoi tineretea si vigoarea, pentru a atrage forta fizica si virilitatea.


Articole din acelasi domeniu :

Simboluri pagane oculte

Simbolurile si semnificatia culorilor

Simbolurile biblice ale numerelor
Simboluri, amulete si talismane antice egiptene Simboluri, amulete si talismane antice egiptene Reviewed by Diana Popescu on mai 01, 2009 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.