Legendele crizantemei, floarea de aur


Odata cu sosirea toamnei , gradinile mohorate si pustiite de vioiciunea florilor de vara sunt imbogatite de culorile ferme si sobre ale crizantemelor. Multi dintre noi nu stiu ca aceste flori sunt printre cele mai celebrate si mai pline de semnificatii in mitologia si credintele oamenilor din intreaga lume.

Crizantemele sunt originare din Europa , Asia si America de Nord.Pana spre sfasitul secolului XV , englezii le numeau “ galbenelele porumbului” , dar , odata cu importul acestor flori din Orientul indepartat , numele le-a fost preschimbat in acela al speciei estice , adica “chrysanthemum”.

Numele de crizantema conferit de catre Carl Linnaeus , are semnificatia de “floare galbui –aurie” De fapt , in limba greaca , el inseamna , literal, “floare de aur” , fiind compus din “chrysos” (aur) si “anthos” (floare).

Mentionata de Confucius in anul 500 ien , crizantema este cultivata in China de peste 3000 de ani , ea fiind supranumita “floarea orientului “ sau “floarea vietii”.
Crizantema face parte cvartetul “celor mai gratioase plante” chinezesti , alaturi de orhidee, bambus si “ume” ( prunul chinezesc).O veche zicala din China spune : “Daca vrei sa fii fericit toata viata , apuca-te sa cultivi crizanteme”. Aceste flori sunt asociate cu varsta inaintata si intelepciunea.
Tao Yanming , primul cultivator de crizanteme mentionat documentar , in anul 400 en , a adus faima orasului sau , numit , dupa moartea sa , “Juxian” , adica “orasul crizantemelor”.

Potrivit unei stravechi legende chinezesti, in urma cu 3000 de ani, un imparat a aflat ca in insula Libelulei din marea Rasaritului (Japonia) exista o planta magica inzestrata cu darul de a intineri oamenii.Insa, intrucat putea fi culeasa numai de catre cei nevarstnici, el a trimis catre insula o expeditie formata din 12 tineri barbati si 12 femei tinere.
Odata ajunsi pe insula , dupa ce supravietuisera unei furtuni teribile si atacului unor serpi de mare , ei nu au gasit nici un locuitor , si nici o planta magica.Stabiliti pe insula Rasaritului, au devenit vestiti pentru cultivarea si negotul cu crizantemele de aur.
Intr-o varianta japoneza , acesta legenda povesteste , de fapt, nasterea imperiului japonez.

O alta poveste veche chinezeasca istoriseste despre Keu Tze Tung , care fugise in Valea Crizantemelor, dupa ce ofensase un imparat.Pentru a-si potoli setea , el a fost nevoit sa bea roua de pe petalele crizantemelor , devenind, in acest fel , nemuritor.Buddhistii spun ca acest dar i-a fost dat lui Tung intrucat , inainte de a bea roua , el scrisese pe petale un text sacru.

In China , crizantema simblizeaza adesea izolarea din viata publica a unui invatat.Aceasta semnificatie isi are provenienta in actul poetului T’ao Yuan-Ming de a se retrage in gradina lui cu margarete , refuzand astfel o inalta pozitie oferita de catre Imparat.

Mitologia japoneza are o varianta aparte despre felul in care au ajuns crizantemele in Japonia.Conform legendei , la inceputurile lumii, cerul era atat de aglomerat de divinitati incat doua dintre ele , zeul Izanagi si zeita Izanami , au fost trimise pe pamant , de-a lungul unui pod de nouri.
Cu aceasta ocazie , zeita Izanami a creat zeii vanturilor , muntilor , marii , si a murit in timp ce dadea nastere zeului focului.Izanagi a urmat-o pe zeita pe taramul infernal al Noptii Negre , loc in care a ramasa infiorat de vederea unor groaznice lucruri si a fost hartuit de Batrana Cotoroanta a Noptii Negre.
Scapat ca prin minune de fioroasa urmaritoare , Izanami a revenit pe pamant si s-a indreptat catre un rau pentru a face o baie de purificare.S-a dezbracat iar atunci cand hainele lui au atins tarana s-au transformat in 12 zei .In mod asemanator , bijuteriile lui au devenit flori : una din bratari a luat forma unui crin , o doua pe cea a unui lotus, iar lantul de la gat s-a preschimbat intr-o crizantema aurie.

In fapt, crizantema a fost adusa in Japonia de catre calugarii buddhisti Zen , in anul 400 en . Ea devenit un simbol pentru Mikado , fiind infatisata cu cele 16 petale asemeni soarelui rasarind.


De-a lungul a 10 secole , emblema japoneza imperiala a fost o crizantema cu 16 petale.In timpul razboiului dinastiilor , inceput in anul 1357 si desfasurat pe un parcurs de 55 de ani , fiecare razboinic din zona sudica purta o crizantema galbena , ca un insemn al curajului.
Cea mai inalta distinctie din Japonia este “Ordinul Crizantemei”.

Potrivit unei alte legende , in Japonia exista un singur loc in care crizantemele nu se pot cultiva.Cu multa vreme in urma , in orasul Himeji , un nobil traia intr-un castel impunator , incarcat de comori.Suspicios fata de toata lumea , el nu ii ingaduia servitoarei lui , O-kiku , al carei nume insemna crizantema , sa atinga sau sa ii stearga de praf giuvaierurile.
Intr-una din zile , femeia a descoperit ca disparuse una din cele 10 pretioase farfurii ale stapanului. Dupa cautari zadarnice , cuprinsa de teama si de rusine , ea s-a aruncat in adancurile unei fantani.Fantoma lui O-kiku a bantuit apoi castelul , noapte de noapte , numarand necontenit farfuriile si cautand-o pe cea lipsa. Din aceasta cauza , nobilul si-a parasit locuinta, iar castelul a cazut prada ruinii.
Locuitorii din orasul Himeji , incantati de plecarea avarului nobil , au onorat-o pe O-kiku renuntand sa mai cultive crizanteme in gradinile lor.

Festivalul anual al bucuriei din Japonia este dedicat sarbatorii florii de crizantema.Vazuta ca un simbol al soarelui, crizantema , cu aranjamentul minutios al petalelor ei, este considerata de japonezi ca o reprezentare a perfectiunii.

Intr-o legenda din Germania se povesteste cum o familie saraca , din Padurea Neagra , adunata in jurul unei mese frugale , cu prilejul unui Craciun geros si plin de zapada , a auzit dintr-o data , de afara , un vaiet prelung.La inceput au crezut ca este vorba despre un zgomot facut de vant , dar cand au deschis usa , au gasit in fata casei un biet cersetor.Pe data , l-au adus inauntru pe omul invinetit de ger , l-au invelit in paturi si au impartit cu el putinul pe care de mancare pe care il aveau.
La un moment dat , paturile au cazut deoparte si au scos la iveala un barbat in straie albe stralucitoare si cu o magica aureola in jurul capului.Dupa ce le-a marturisit ca el este Cristos , omul a a parasit locuinta.A doua zi dimineata , in locul din fata usii in care statuse cersetorul , au fost descoperite doua crizanteme albe.
De aici , se spune , a aparut traditia germana care dainuie si in zilele noastre , de se aduce in ajunul Craciunului , in casa crizanteme albe care il simbolizeaza pe Copilul Isus.


In occident , cu prilejul Zilei tuturor sfintilor , exista obiceiul de a se darui crizanteme rudelor trecute in nefiinta.Aceasta traditie isi are originea in urmatoarea legenda…
O fata , a carei mama era foarte bolnava, se ruga zi de zi la Maica Domnlui si ii oferea cate o floare , cerandu-I sa nu ii lase mama sa moara.
Intr-una din nopti , ea a avut un vis in care statuia Fecioarei Maria o privea plina de compasiune , spunanadu-i : “ Biata fetita.Mama ta mai are numai cateva zile de trait.Tot atatea cate petale are floarea pe care vrei sa mi-o daruiesti.”
Fata s-a trezit cu ochii in lacrimi si s-a uitat la floarea pregatita pentru a fi oferita Maicii Domnului.Avea numai 5 petale.Asta insemna ca mama ei mai avea numai 5 zile de viata.Disperata , a inceput sa rupa fiecare petala in bucatele cat mai mici , pana cand floarea a ajuns sa aiba nenumarate petale minuscule. Fecioara Maria a implinit dorinta fierbinte a fetei si i-a vindecat mama.
De atunci , crizantema , care , se spune , avea la origine doar cateva petale , a devenit o floare incarcata cu numeroase mici petale , amintind astfel de rugaciunile fetei iubitoare si de infinita bunatate a Maicii Domnlui.

Intr-o alta legenda crestina , se spune ca steaua care i-a condus pe Magi la Betleem , le-a aratat acestora , in cele din urma , locul in care se nascuse Mantuitorul , intrupandu-se sub forma unei crizanteme aurii la intrarea in grajdul unde se afla acesta.


Semnificatiile simbolului crizantemei

Pentru chinezi, floarea de crizantema , in general , reprezinta odihna , liniste si viata senina , iar crizantema alba semnifica jelirea sau necazul.

In Feng Shui , crizantema este un simbol al energiei Yang , avand potentialul de a atrage norocul asupra unei case.

Pentru japonezi,aceasta floare este un insemn de viata lunga si fericire.

In limbajul victorian al florilor , crizantema simbolizeaza :
- Crizantema galbena : respingere blanda a avansurilor amoroase.
- Crizantema rosie : o propunere sau o invitatie de a incepere a unei noi relatii.
- Crizantema alba : o cerere de a fi sincer , “spune-mi adevarul’ , “fii cinstit”.

In credintele orientale si in traditiile Ayurveda , crizantema este asociata cu chakra inimii.O practica comuna de stimulare a chakrei inimii consta in concentrarea asupra frumusetii crizantemei , cu scopul de a face sa infloreasca frumusetea ascunsa in inima .

- Visul unei crizanteme indica o relevare a sinelui interior pe parcursul unei perioade tumultoase a vietii.Poate reprezenta un interval de timp de profunda evolutie spirituala , datorata unor dificultati sau unui conflict.

In unele tari din Europa , crizantemele sunt flori ale mortii , fiind utilizate in ceremoniile funerare.

In calendarul floral chinezesc , crizantema este floarea lunii septembrie , iar in cel englezesc , floarea lunii noiembrie.

Crizantema este darul specific pentru cea de-a treisprezecea aniversare a casatoriei.

Crizantema este simbolul orasului Chicago.

Copyright © diane.ro

Alte articole din ciclul "Legendele , miturile si povestile florilor" in blogul Dianei:

Legenda florii de dalie

Legenda hortensiei

Legenda magnoliei
Legendele crizantemei, floarea de aur Legendele crizantemei, floarea de aur Reviewed by Diana Popescu on septembrie 01, 2009 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Vreau sa iti multumesc pentru efortul depus de tine de a aduna intr-un singur articol atatea traditii si interpretari din culturi diferite pentru aceasta minunata floare.
    Vreau de asemenea sa iti spun ca numele meu este HRISANT - adica - in limba greaca CRysos- Anthos - CRIZANTEMA :) asa cum bine ai subliniat mai sus.
    Sunt foarte fericit ca acum stiu atatea lucruri deosebite despre numele pe care il port si ca multumire iti trimit si eu un link undei vei gasi viata unui om ce a sfintit acest nume! este vorba de Sfântul Mucenic Hrisant praznuit pe data de 19 Martie.
    Inca odata Multumesc

    http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-mucenici-hrisant-daria-ilaria-35642.html

    RăspundețiȘtergere
  2. mda este destul de intersant dar este si plictisitor sa citesti atita

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.