Masca , o deghizare si o dezvaluire a fiintei tale

Suntem stapaniti de convingerea ca nu putem niciodata cunoaste cu adevarat pe cineva. Problema este ca si eu sunt cineva , si tu esti un cineva...Nu cumva nu putem fi in stare sa ne cunoastem nici pe noi insine ?

Intr-un anumit stadiu al vietii, fiecare dintre noi poarta o masca.Este inevitabil.Unii oameni se ascund in permanenta in spatele unei masti . Printre ei : perfectionistul , cel care pretinde ca le stie pe toate , tipul care este sufletul unei petreceri si care atrage atentia tuturor sau amicul care te injunghie pe la spate.O masca clasica este cea "sunt un baiat de treaba" sau " sunt o fata fina si delicata".

Unele masti au , totusi, o mai mare subtilitate.Copiii pot deveni de un farmec irezistibil atunci cand isi pun in minte sa obtina ce isi doresc , sau , din contra , pot apela la tactica innebunitoare a plansetelor si urletelor.Adesea , ne asezam pe fata un zambet fals ori actionam in fata unei probleme ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Ne putem ascunde in spatele unei fete concentrate , facandu-I pe oameni sa creada ca ii ascultam cu interes.

De ce purtam toate aceste masti ?

De ce ne vine greu sa spunem ce ne dorim cu adevarat ?

De ce nu putem fi noi insine ?

Mastile ne sunt , oare , impuse de ceva sau cineva ?

Cea mai comuna explicatie este aceea ca purtam masti pentru a ne autoapara.Simtim nevoia de a ne adaposti iar masca construieste o defensiva in jurul fiintei noastre.Atunci cand ne simtim slabi , mastile ne pot da putere, sau, cel putin , iluzia puterii.Chiar si o voce furioasa poate da un aspect exterior de forta sau duritate.Uneori , purtam o masca pentru a ne feri sa fim raniti.Am fost , multi dintre noi, atacati , de nenumarate ori , de sagetile ascutite ale inselaciunii si tradarii.

Suntem adusi pe lume dezbracati si lipsiti de aparare , vulnerabili intru totul si dependenti de oamenii din jurul nostru.Mastile ne pot schimba infatisarea si ne pot deghiza slabiciunea.Cu ajutorul unei masti putem afisa o incredere in sine de invidiat.Putem pretinde ca stim sa controlam lucrurile si nu avem nevoie de nimeni sau de vreun ajutor dinafara.Aparem siguri pe noi si ne simtim in siguranta.

De asemenea , purtam masti pentru a ne ascunde defectele care ne stingheresc , imperfectiunile de care ne este rusine.Ne pictam deasupra eului nostru o fata mai frumoasa , care ascunde adevarul de care ne este teama.Ne este frica sa nu fim respinsi sau sa nu fim luati in ras de cineva din cauza a ceea ce simtim sau gandim.Incercam sa ne impaunam cu trasaturi pe care nu le avem.Ne chinuim , cu disperare , sa fim corespunzatori normelor exterioare.Nevoia de a face parte dintr-un grup sau o colectivitate exercita o presiune enorma asupra noastra.Ne luptam cu propria insecuritate.O masca ne da ocazia sa devenim mult mai atractivi.Ne afisam un caracter de convenienta , unul cu o atitudine si un intelect potrivit asteptarilor celor din jur.Ne incanta oportunitatea de a face impresie , in special, in fata unei multimi care aplauda straduintele noastre.Ne place sa credem ca masca este adevarul nostru .Ne complacem in fericirea temporara adusa de o masca.

Unii oameni poarta o masca pentru a se ascunde de ei insasi.Ei nu arata niciodata , nimanui , adevarata lor fata.Astfel de oameni pot ajunge de la deghizarea afectiunii si iubirii pana la falimentul simtirii si a gandului .Ei s-au maturizat si au trecut prin timp purtand in sinea lor o credinta negativa despre ei insasi : “Nu sunt destul de bun” , “Sunt prost” , “Sunt urat” , “Sunt un ratat”.Ei isi tin zavorate simtamintele cu o mie de lacate , pentru ca nu vor ca ele sa fie cunoscute de nimeni.Ei isi construiesc bariere emotionale si se asigura ca nimic despre ei nu poate trezi interesul celorlalti .Incearca sa devine mereu tot mai stersi , camuflandu-se in multimea cenusie , anonima.

Exista iubiri care nu isi doresc dezvaluirea.Multi oameni se simt obligati sa poarte o masca fata de partenerii lor.Ei nu vor sa riste o pierdere sau o despartire.Isi aduc aminte de cele cateva ocazii in care au indraznit sa spuna adevarul si s-au ales doar cu o tacere apasatoare sau o remarca vulgara si cu regretul ca nu si-au tinut gura.Barbatii si femeile deopotriva isi creaza adesea o imagine a lor care este cat se poate de indepartata de realitate.Ei isi pun o masca care ii arata partenerului o alta fata decat a persoanei lor autentice.Ei simuleaza interesul sau joaca un rol care le displace doar pentru a-si satisface si pastra langa ei partenerul.Atat actiunile cat si vorbele lor sunt false.Poate fi vorba aici de dragoste , dar acest sentiment se contorsioneaza si se scalambaie sub fatada nesinceritatii.Iubirea nu inseamna falsificarea identitatii tale fata de cel iubit.In acest fel ajungi sa fii prins intr-o capcana.Unii dintre noi ajung sa fie epuizati de efortul continuu de a mentine o fatada.In acest fel , sfarsim prin a trece pe langa o reala relatie de cuplu.Astfel de oameni se indragostesc purtand o masca sau nu sunt descoperiti de partener asa cum sunt ei in realitate.

Este foarte usor sa te ratacesti intr-un lume plina de masti.Cine suntem noi cu adevarat ? Pentru unii dintre noi realitatea este insasi masca.Pentru altii, ea zace ascunsa sub masca.Ce este mai rau ? Sa ne pierdem mastile sau sa nu fim capabili sa le dam deoparte ? Tristul adevar consta in faptul ca poate veni un timp cand nu mai putem sa ne scoatem mastile fara a ne inlatura pielea de sub ele.

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Demascarea mincinosilor
Masca , o deghizare si o dezvaluire a fiintei tale Masca , o deghizare si o dezvaluire a fiintei tale Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 21, 2009 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Intrebare: de unde pot face rost de o masca ca aceea cum au unii actori care se deghizeaza in alta persoana? ...au un fel de masca care se muleaza pe fata(cred ca se lipeste pe fata) si are imprimata pe ea figura unei alte persoane iar partea de sus este ca o peruca care seamana exact cu parul persoanei dorite si are aceeasi fizionomie incat nu-ti dai seama ca e un fals. Daca ma poate ajuta cineva raman recunoscator.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.