Simbolurile animalelor în Feng Shui

Rolul şi influenţa atât a animalelor reale, cât şi a celor mitologice apare cu o mare frecvenţa în teoria şi folclorul Feng Shui.
În multe cărţi, este descrisă o casă ideală, având în spate o broască ţestoasă, o pasăre Phoenix în faţă şi un dragon şi un tigru în părţile laterale. De exemplu, broască testoasă din spate, considerată că un sprijin sau o protecţie, este o metaforă pentru o structură mai mare sau un munte. O pasăre aşezată în faţă casei este simbolică pentru o structura terestră de dimensiuni mai reduse.

În concepţia Feng Shui, Chi, curenţii de aer, se mişcă în preajma unei proprietăţi, iar forma pământească înaltă, din spate, adică broasca ţestoasă, protejează casa, în timp ce, forma terestră de mici dimensiuni din faţă, pasărea, ajută casa în furnizarea afluxului corespunzător de Chi. Asemenea marginii unui bol, phoenixul din faţă întăreşte şi conţine energia din apropierea intrării în casă.

Tigrul şi dragonul, amplasaţi în părţile laterale ale casei reprezintă casele, clădirile sau dealurile învecinate. Acestea constitue o altă formă de protejare a casei. În general, o casă care nu este înconjurată de alte structuri sau formaţiuni terestre este mai vulnerabilă şi mai expusă elementelor primare.
Unii oameni consideră referinţele la animale la modul propriu şi aşează figurine ale acestor creaturi în jurul casei lor, pentru a-şi asigura norocul şi protecţia.

O altă ipoteză legată de animalele Feng Shui este aceea că ele reprezintă, de fapt, forma unor constelaţii celeste.

O altă fiinţă populară în Feng Shui este peştele. În cultură chinezeasca, el simbolizează viaţa lungă, aşa încât, picturile sau sculpturile înfăţişând peşti sunt văzute ca norocoase.
În aplicaţia practică Feng Shui, peştii din acvarii sau boluri sunt doar mijloace pentru a face ca apă să circule. Întrucât Feng Shui provine dintr-o cultură foarte superstiţioasă, s-a ajuns ca numărul de peşti dintr-un acvariu sau culoarea acestora să capete semnificaţii exagerate, la fel cum anumite tipuri de păsări sunt presupuse a fi semne pentru ocupanţii unei case, dacă pasărea este văzută zburând prin preajma sau îşi face cuibul pe acoperiş.

Imaginea unui cal simbolizează mişcarea sau călătoria. Un remediu popular constă în plasarea unei figurine reprezentând un cal cu faţa îndreptată către uşa de la intrare, ca o înlesnire de vânzare a casei pentru proprietarii acesteia.

Leii şi tigrii sunt considerate drept animale puternice şi feroce. Reprezentarea lor în picturi şi sculpturi trebuie făcută cu precauţie, în acord cu oamenii care aderă la ajutorul acestor animale. Pot fi întâlniţi lei din piatră flancând scările de la intrare a unei clădiri mari, dar amplasarea lor în faţa unei case de mai mici dimensiuni este considerată a fi neadecvată.

Unul din semnele zodiacale chinezeşti este tigrul. Femeile născute sub emblema tigrului sunt considerate ca având o independenţă sălbatică şi mari dificultăţi în a se stabili împreună cu un bărbat. Februarie, luna Tigrului, aduce, potrivit unor statistici ale firmelor de asigurări, cele mai multe accidente de maşină din întregul an. Acest lucru este conform interpretării chinezeşti în care agilul Tigru este înclinat să sufere multe accidente.

Sunt interesant de remarcat unele diferenţe culturale în privinţa relaţionării noastre cu animalele.
De exemplu, în astrologia chinezească, o persoană născută în anul Şobolanului poate fi foarte inteligentă, iar una născută în anul Şarpelui este, de obicei, interesată de metafizică şi spiritualitate.

În cultură occidentală, atât şobolanul cât şi şarpele sunt personificări ale şireteniei şi ipocriziei. În unele religii, există credinţa că toate fiinţele umane au trăit cel puţin o încarnare în fiecare tip de animal, şi, din acest motiv, avem o înţelegere inconştientă a lucrurilor de care sunt capabile aceste animale, a personalităţii şi abilităţilor lor.

Unele păsări sunt caracterizate de o mai mare monogamie decât oamenii, astfel încât, există obiceiul de  a aşeza tablouri ale păsărilor iubirii în dormitoare, în scopul de a atrage dragostea adevărată. Astfel de lucruri acţionează ca un placebo, dar nu sunt considerate a face parte dintre cele mai sofisticate remedii Feng Shui.

Atât în cultură indiană, cât şi în cea chinezească, elefanţii au reputaţia de a atrage bogăţia. Imagini ale unor elefanţi ridicaţi pe labele din spate decorează casele oamenilor care speră să atragă, în acest fel, norocul de partea lor.

Există multe alte animale cu un simbolism specific în cultura chinezească şi în Feng Shui.
Astfel, se spune că un cocoş de metal amplasat într-un loc corespunzător, poate împiedică pe cineva să comită un adulter. Scoase din context, aceste simboluri ale animalelor pot părea stranii, dar ele nu sunt cu mult mai ciudate decât semnificaţiile pe care le încorporăm în unele obiecte din lumea occidentală.
Fie că este vorba despre steagul unei ţări, ornamentul de pe capota unei maşini, o marcă a unui produs sau un semn religios, avem înclinaţia de a acorda importanţă multor simboluri care trec neobservate sau nerecunoscute de către alte culturi.
Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Monedele Feng Shui , simboluri norocoase ale banilor si bogatiei

Simboluri norocoase , amulete si talismane
Simbolurile animalelor în Feng Shui Simbolurile animalelor în Feng Shui Reviewed by Diana Popescu on februarie 11, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.