Legenda zilei indragostitilor din China

Cea de-a saptea zi a celei de-a saptea luni din calendarul lunar chinezesc (situata in calendarul occidental in luna august) este cunoscuta sub numele de Qi Qiao Jie sau ziua indragostitilor din China. Exista numeroase versiuni legate de originea acestei zile, dar cea mai frumoasa dintre ele le are drept protagoniste pe Zeita Cerurilor si cele sapte fiice ale sale.

Potrivit acestei legende, in timpul uneia din vizitele lor pe pamant, cele sapte fiice ale Zeitei Cerurilor au fost fost zarite de un pastor pe nume Niu Lang. Cele sapte fete faceau baie intr-un rau, iar tanarul muritor s-a hotarat sa le joace o farsa si le-a ascuns imbracamintea ramasa pe mal. Dupa ce s-au sfatuit cum sa iasa din  incurcatura, surorile au decis sa o trimita pe Zhi Nu, cea mai frumoasa dintre ele, sa ii ceara pastorului hainele inapoi.

Intrucat Niu Lang a vazut-o pe Zhi Nu dezbracata, cei doi nu au avut incotro si au trebuit sa se casatoreasca. Acest cuplu a trait in dragoste si fericire vreme de multi ani. Apoi (in functie de variantele diferite ale legendei), fie Niu Lang a murit, fie Zeita Cerurilor nu a mai suportat sa o aiba departe pe cea mai frumoasa dintre fiicele sale, si i-a poruncit lui Zhi Nu sa revina acasa. In ambele cazuri, se spune ca Zeita Cerurilor a fost induiosata de afectiunea ce ii lega si le-a permis totusi celor doi indragostiti sa se intalneasca o singura zi pe an.

Se povesteste ca in aceasta a saptea zi a celei de-a saptea luni,  cotofanele formeaza cu aripile lor un pod intre cer si pamant, traversat de Zhi Nu pentru a-si intalni sotul iubit.

Ziua indragostitilor din China este numita si "Festivalul Inceputului" ori "Festivalul Fiicei." Este o zi foarte importanta pentru fetele nemaritate. Spre seara, ele pregatesc ofrande din pepeni si fructe si se roaga ca dorintele lor legate de o casatorie fericita sa fie cat de curand implinite.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Simbolurile zilei Sfantului Valentin - Semnificatii si traditii

Mesaje de Sfantul Valentin in engleza si romana

Ziua Sfantului Valentin in superstitii | Ritualuri de ziua indragostitilor
Legenda zilei indragostitilor din China Legenda zilei indragostitilor din China Reviewed by Diana Popescu on februarie 11, 2014 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.