Codul bunelor maniere la o masa dezgustatoare

De cate ori ai fost invitat la masa acasa la o ruda , un coleg sau un prieten , si ti s-au pus in fata niste bucate deloc ispititoare sau care nu erau deloc pe placul tau ? De cate ori , din respect , afectiune sau jena , ti-ai indesat pe gura o mancare infama , care ti-a torturat papilele gustative si ti-a intors nasul pe dos ? In cate randuri , imbucatura cu imbucatura , ti-au revenit in minte versurile lui Labis : “Mananc si plang. Mananc!” ?

Ei bine , dupa nenumarate experiente oripilante , pe care nu le doresc nici macar dusmanilor mei cei mai inveterati , si dupa o documentare temeinica , sunt in masura sa iti ofer cateva sfaturi practice ce te pot ajuta sa rezisti acestui calvar culinar …

Nu minti si nu ascunde

Daca esti tentat sa te scuzi invocand faptul ca esti deja satul (“Am mancat o pizza uriasa ceva mai devreme !”) , nu vei reusi decat sa iti dezamagesti gazda. De asemeni, te-ai putea gandi sa ascunzi jumatate de portie sub servetel sau sa o arunci in farfuria consortului / consoartei cu prima ocazie cand gazda isi intoarce spatele.Daca , insa, vei fi prins in flagrant delict , nu vei reusi decat sa creezi o situatie mai mult decat stanjenitoare , asa ca nu merita sa-ti asumi acest risc.
In caz ca nu te poti atinge de mancare , rascoleste-o cu ravna cu ajutorul furculitei.In cazul in care portia din farfurie ramane intacta , in starea ei initiala, va fi evident ca ai respins-o din prima privire (mirosire).Asa ca , dupa ce te-ai invrednicit sa ingurgitezi cat ai avut putinta sa suporti, risipeste mancarea intr-un mod cat mai creativ.Cu cat o vei faramita in bucatele cat mai mici , tinzand sa atinga dimensiuni atomice , cu atat mai mult va trece neobservata de bucatarul care ti-a servit-o.

Ia bucatele cat mai mici

O matusa de-a mea , pe care o voi numi tanti Lidia, obisnuieste sa imi daruiasca un urias tort cu frisca la fiecare zi onomastica.Zaharul da din afara din blat asemeni unei avalanse din Hymalaia , iar caloriile tortului le egaleaza pe acelea ale unui mamut gatit la rotisor! Dar matusica este strabatuta de o asa mare satisfactie atunci cand mi-l face cadou , incat toti invitatii se straduie sa inghita cateva farimituri. Am invatat ca daca iei bucatele foarte mici , poti sa le inghiti aproape fara a le sesiza gustul .Adeseori, cand oamenilor nu le place un fel de mancare, se plang de textura sau consistenta acesteia. Daca te limitezi la imbucaturi cat mai minuscule , nu va trebui nici macar sa mesteci !

Tactica sahistului la mutare

La fel ca atunci cand iei pastile, dupa fiecare imbucatura , ia cate o sorbitura dintr-o bautura aflata la indemana : apa minerala , cafea , suc, bere, vin , nu conteaza.In acest fel , vei anula cat de cat efectul gustului mancarii intolerabile.Daca gazda devine curioasa asupra acestui tipar ( mancat / baut) , poti sa ii faci un compliment de genul : “ Mancarea este atat de delicioasa incat vreau sa o savurez inghititura cu inghititura !”


http://www.diane.ro
Codul bunelor maniere la o masa dezgustatoare Codul bunelor maniere la o masa dezgustatoare Reviewed by Diana Popescu on iunie 08, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.