Jocurile video te ajuta sa iti controlezi visurile

Esti un impatimit al jocurilor video sau pe calculator ? Acum ceva vreme aproape ca nu mai distingeam diferenta dintre realitate si realitatea virtuala .Pana intr-o zi , cand mi-am pus piciorul in prag si mi-am zis :"Ori eu , ori ele !". Ei bine , daca jocurile video te indeparteaza de viata concreta de zi cu zi , au totusi, se pare , capacitatea de a te face stapan asupra lumii viselor tale.

Abilitatea de a da forma realitatii vizionare a visului poate sa nu aiba chiar aceeasi turnura ca in filmele hollywoodiene gen "Matrix" , dar poate furniza un avantaj in lupta cu cosmarurile sau chiar cu traumele mentale.

Potrivit psihologului Jayne Gackenbach, de la Universitatea Grant MacEwan din Canada , visurile si jocurile video reprezinta amandoua realitati alternative ; in vreme ce visele iau nastere in mod biologic din mintea umana , jocurile video sunt conduse tehnologic de calculatoare sau console de joc.
"O zi petrecuta in realitatea virtuala , nu reprezinta altceva decat practica ", spune Jayne Gackenbach ."Jucatorii obisnuiesc sa aiba controlul asupra mediului din joc , iar acest fapt se transmite viselor".

Cateva asociatii surprinzatoare intre visurile in stare de veghe si jocurile video au constituit subiectul unei cercetari anterioare a lui Gackenbach.Atata cei care viseaza in timp ce sunt lucizi , cat si jucatorii par sa aiba in comun o mai mare capacitate de orientare spatiala si tendinta de a nu fi afectati de ameteli sau alte simptomuri legate de viteza de deplasare.De asemeni, ambele categorii demonstreaza un mare grad de focalizare sau concentrare , fie ca este vorba despre activitati de pefectionare a starii lucide, precum meditatia , sau despre lupta vreme de mai multe ore cu inamici virtuali de pe cele mai inalte niveluri ale unui joc.

Aceste rezultate au incurajat-o pe cercetatoarea canadiana sa se dedice , in 2006 , altor doua studii de cercetare a visurilor jucatorilor inraiti , dar si ale oamenilor care nu se implica in astfel de activitati.
Cel dintai studiu a sugerat ca persoanele care isi dedica mult timp jocurilor video sunt inclinate sa aiba visuri in stare de veghe , visuri de "observare" in care se vad pe ele insele din exteriorul corpurilor lor si visuri de "control" care permit celui care viseaza sa influenteze sau sa schimbe lumea din vis , asemeni felului in care o fac atunci cand se implica intr-un joc video.

Al doilea studiu , focalizat intr-o mai mare masura asupra jucatorilor , a scos la iveala ca acestia nu pot totusi controla altceva in afara eului lor oniric.Jucatorii penduleaza adesea intre starea de a se vedea in propriul trup si cea de a se contempla din corpul unei alte persoane , fara insa a avea detasarea obiectiva a unui martor indiferent.

Cum poti sa scapi de cosmaruri

Constientizarea si un anume grad de control al visului celor pasionati de jocuri a reprezentat doar un punct de pornire.Gackenbach a mers mai departe si s-a intrebat in ce fel jocurile video afecteaza cosmarurile , apeland pentru aceasta la teoria "simularii amenintarii" , propusa de psihologul finlandez Antti Revonsuo.
Revonsuo a sugerat ca visurile pot imita situatiile de amenintare din viata reala .In acest fel ,cosmarurile ar avea rolul de a ajuta organismul sa-si puna la punct abilitatile de aparare in lumea inofensiva a visului, pregatindu-l pentru infruntarile reale din viata.

Pentru a testa aceasta teorie , Gackenbach a efectuat in 2008 un studiu asupra a 35 de barbati si 63 de femei , in urma caruia a descoperit ca jucatorii trec prin mai putine sau chiar inversate situatii de simulare a amenintarii , avand parte de foarte putine vise stapanite de agresiune sau teama.

Cu alte cuvinte , un cosmar infricosator se transforma pentru un jucator in scenariul distractiv al unui joc.

"Ceea ce se intampla cu jucatorii este cumva inexplicabil" , explica Gackenbach ."Ei nu o rup la fuga , ci stau pe pozitie si ataca orice ii ameninta.Sunt mult mai agresivi decat media oamenilor...Daca iei in considerare totalul de astfel de situatii, jucatorii se confrunta cu mai putina agresivitate in vise.Dar atunci cand sunt agresivi, ajung dincolo de orice limite."

Fara frica

Experienta celor dedicati jocurilor video, care , stapaniti de o mare agresiune , dau dovada de putina frica sau de absenta temerilor , a inspirat-o pe Gackenbach sa inceapa un alt studiu la Universitatea Athabasca din Canada.Daca jocurile video pot avea o functie semi-protectoare impotriva cosmarurilor , cercetatoarea s-a gandit ca ele ar putea fi de ajutor veteranilor care sufera de afectiunea stresului post-traumatic (PTSD) dupa experientele de razboi in care au fost implicati.

Psihologii considera cosmarurile drept unul din simptomurile PTSD , ele avand o frecventa de 71 - 96 % din vise , numai 3-5 % din pesoanele neafectate avand aceeasi preponderenta a viselor urate.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Visele in aforisme, citate, maxime
Jocurile video te ajuta sa iti controlezi visurile Jocurile video te ajuta sa iti controlezi visurile Reviewed by Diana Popescu on iunie 03, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.