Superstitii si credinte japoneze | Semnificatii si traditii

Exotice si misterioase, superstitiile si credintele populare japoneze sunt cu atat mai fascinante cu cat continua sa fie prezente si in aceste vremuri supertehnologizate. Desigur , multe dintre ele reflecta traditii si obiceiuri religioase stravechi, dar si neastamparul oamenilor de pretutindeni in a gasi semne ale destinului in cele mai banale lucruri sau intamplari.

Superstitii despre noroc si ghinion

-Amuletele norocoase , precum "omamori" de la templul shintoist Jinja , au calitati specializate in functie de altarul religios de unde provin , unele dintre ele fiind foarte populare printre elevii si studentii aflati in pragul unui examen.

-Ruperea unui pieptene sau a baretei unei sandale este semn de ghinion.

- Daca vrei binele cuiva , nu trebuie sa ii scrii niciodata numele cu cerneala rosie.

- Daca manuiesti acul si ata inainte de a iesi din casa vei avea parte de ghinion.

- O superstitie datand din secolul XIX spune ca daca 3 persoane sunt fotografiate impreuna , cea din mijloc va trece in curand printr-un eveniment neplacut.

- Daca se darama o "kamidana" ( un templu shintoist in minatura) se va intampla un lucru rau.

- Atunci cand pasesti cu niste pantofi noi pe "tatami" ( covor traditional japonez confectionat din paie de orez) si iesi afara incaltat cu ei , vei avea ghinion in cariera.

- Atunci cand calci peste marginea textila a unui "tatami" , vei avea parte de nenoroc.

-Cine poarta in portofelul sau o piele de sarpe , are mereu noroc la bani.

- Daca vrei sa ai noroc pe timpul zilei , poarta in fiecare dimineata numai pantofi noi. Daca iti iei incaltarile noi la plimbare catre seara , te pandeste ghinionul.


Superstitii despre moarte


- Atunci cand mergi la o inmormantare , trebuie sa iti presari sare peste tine inainte de a intra in casa mortului .In acest fel vei fi purificat.

- Nu este indicat niciodata sa dormi cu capul inspre nord , asa cum este orientat corpul celui decedat la o inmormantare , pentru ca vei avea o viata scurta.

- Betisoarele pentru mancat nu trebuie sa se infinga niciodata in mancare , mai ales in orez , intrucat acest lucru se obisnuieste numai atunci cand esti la un altar pentru o inmormantare.

- Ai parte de ghinion daca iti tai unghiile de la maini sau de la picioare in timpul noptii , pentru ca nu vei fi alaturi de parintii tai atunci cand isi vor da ultima suflare.

- Daca sughiti de 100 de ori la rand , vei muri.

- Cand zaresti o procesiune funerala , ascunde-ti degraba degetul mare , intrucat , in caz contrar , un membru al familiei tale va muri. Aceasta superstitie a aparut deoarece, in limba japoneza , policarul este numit "degetul parintilor".

- Daca inoti in vremea sezonului Obon (luna august) , vei fi prins de catre cei morti si dus in lumea de apoi.


Superstitii despre animale


- "Maneki Neko" sau "pisica norocoasa" , un insemn foarte popular , aducator de bani si favoruri ale destinului , este preferat mai ales de catre oamenii de afaceri , el putand fi vazut in multe restaurante si magazine japoneze.

-Pisicile negre care iti intretaie calea sunt semne de nenoroc.

- Daca vezi un paianjen dimineata nu trebuie sa il omori , caci iti prevesteste noroc .Daca intalnesti un paianjen in timpul noptii , nu ezita sa il strivesti , intrucat este un semn de nenoroc.

- Daca iti incrucisezi ochii cu cei ai unei ciori, ceva rau ti se va intampla in viitorul apropiat. Croncanitul zgomotos al ciorilor , mai ales seara, este un semn de nenorocire. De asemeni , ciorile amutite aduc nenoroc celui care le intalneste.Pe de alta parte , ciorile sunt considerate drept protectoarele parintilor varstnici si aduc noroc atunci cand le auzi croncanind la 6 dimineata sau la pranz.

- Daca fluieri in vremea noptii , vei fi vizitat de o stafie sau un sarpe.

- Nu te intinde pe pat imediat dupa ce ai mancat , caci te vei transforma intr-o vaca.


Superstitii despre numere , zile si ani


- Numerele ghinioniste japoneze : 4 si 9 .
Cifra 4 , "shi" in limba japoneza , are acceasi sonoritate ca si cuvantul "moarte".
Cifra 9 , pronuntata in japoneza "ku" , are drept echivalent fonetic cuvantul "durere".
Adeseori , in spitalele japoneze , etajele 4 si 9 nu exista , multe lifturi nu au butoanele 4 ori 9 , si nu ti se recomanda sa faci un cadou format din patru elemente.

-Primul vis din noul an se implineste intotdeuna.

- In Japonia exista cativa ani din viata fiecarui om considerati nenorocosi .Numiti "yaku-doshi" , acesti ani corespund varstelor de 25, 42 si 60 de ani pentru barbati , si 19 si 33 de ani pentru femei.

- Fiecare caracter din scrierea kanji presupune un anumit numar de miscari ale penelului , un numar extrem de important in alegerea numelui unui copil. De exemplu , prenumele unui nou nascut trebuie sa fie format dintr-un numar de trasaturi ale penelului egal cu cel din numele de familie. Considerat vital pentru compatibilitatea cu viitorul partener de viata , numarul de miscari ale penelului in scrierea unui nume necesita adeseori consultarea unui specialist.


- De cateva ori pe luna , exista o zi numita "butsumetsu". Aceasta simbolizeaza ziua in care a murit Buddha si este considerata nenorocoasa pentru nunti sau alte sarbatori. Cele mai norocoase zile , numite "Taian" , sunt preferate si pentru ceremoniile nuptiale. Unele zile , extrem de rare , sunt vazute drept foarte norocoase, precum cea de-a saptea zi a celei de-a saptea luni a celui de-al saptelea an ( de exemplu, 7 iulie 2007).


Alte superstitii japoneze


- Ceremonia "Jichinsai" , de linistire a spiritului pamantului , are loc cu ocazia inceperii constructiei unei cladiri .Oficiat de un preot shintoist numit 'Kannushi" , acest ritual are scopul de cere permisiunea spiritului pamantului de a se face noua constructie , in caz contrar zeitatea devenind manioasa si gata de a distruge proaspatul edificiu.

- Amplasarea si proiectul unei case poate influenta norocul celui care locuieste in ea. De exemplu , pozitionarea intrarii intr-o casa inspre nord , numita "kimon" , este ghinionista intrucat poate conjura pe monstrul diavolesc Oni.

- In ziua de 3 februarie a fiecarui an (inceputul primaverii potrivit vechiului calendar japonez) , boabe uscate de soia sunt aruncate din casa , in timp ce se spune " fuku wa uchi, oni wa soto" , adica " norocul este inlauntru , iar diavolul afara". Acest ritual este considerat norocos pentru noul an .

- Aruncarea in vazduh a unui pantof reprezinta o adevarata previziune meteorologica. .Daca incaltamintea cade pe talpa , se anunta o vreme frumoasa , daca aterizeaza pe o parte , se prevesteste timp innorat si ploi.

- In timpul sarcinii , femeile poarta un brau de maternitate numit "hara-obi". Gravidele se incing cu acest brau dupa cea de-a cincea luna de sarcina , intr-una din "zilele cainelui" , zile care apar de cateva ori in fiecare luna. In acest fel , viitoarele mamici se asigura ca vor avea o nastere usoara , fara complicatii.

-Femeile gravide trebuie sa curete cu sarguinta vasul toaletei ,pentru a se asigura ca vor avea copii frumosi.

- Copiii vor inceta sa mai creasca daca poarta un cos pe cap.

- Aparuta de mai mult de 100 de ani , datorita studiului unui doctor japonez , superstitia influentei grupei de sange asupra personalitatii este extrem de populara. Iata , pe scurt , relatia dintre grupele de sange si personalitate , ase cum este interpretata de catre japonezi :
Grupa sanguina A : sarguinta , spirit metodic, perseverenta si nervozitate.
Grupa sanguina B : originalitate si stare capricioasa.
Grupa sanguina AB : sensibilitate si socializare.
Grupa sanguina O : consecventa si hotarare.
Mai multe despre acest subiect in articolul Grupa sangelui si personalitatea .

- Potrivit traditiei, daca te simti nervos si vrei sa scapi de aceasta stare , nu trebuie decat sa scrii de 3 ori in palma (desigur , in japoneza) "fiinte umane" si sa pretinzi ca inghiti cuvintele scrise.Linistea te va cuprinde intr-o clipita , proclama superstitia.

- Nu reusesti sa te vindeci de gripa decat daca o i-o dai altcuiva.

-Daca auzi un tunet , si nu iti doresti sa fii devorat de zeul tunetului , ascunde-ti cat mai repede de la vedere buricul .


Copyright © diane.ro


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Ritualurile dragostei | Superstitiile indragostitilor din Anglia

Superstitii si credinte turcesti - Semnificatii si traditii

Superstitii si credinte irlandeze | Semnificatii si traditii
Superstitii si credinte japoneze | Semnificatii si traditii Superstitii si credinte japoneze  | Semnificatii si traditii Reviewed by Diana Popescu on iulie 30, 2010 Rating: 5

10 comentarii:

  1. Ce de superstitii, cred ca mai mult fetele cred in astea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Baiiii..... iii super tare superstitiile de la japonezi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este foarte interesant dar eu cred in toate astea.

    RăspundețiȘtergere
  4. cum sa omori un biet paianjen ? e si el o viata o fiintza ce oameni fara suflet egoisti

    RăspundețiȘtergere
  5. SPER SA AVETI GHINION DACA FACETI RAU VRE UNUI ANIMAL DOAR CA SA VA SIMTITI MAI BINE
    nu e pacat sa omori un animal ca sa te hranesti dar sa omori un animal ca asa iti vine tie pentru ca ti se pare ca ai noroc daca il omori /imi si pare rau de bietele animale ca s au nascut pe o planeta care nu e pentu ele

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca vezi un paianjen dimineata nu trebuie sa il omori , caci iti prevesteste noroc .Daca intalnesti un paianjen in timpul noptii , nu ezita sa il strivesti , intrucat este un semn de nenoroc.


    LA ASTA MA REFEREAM

    RăspundețiȘtergere
  7. ei chiar cred in aceste superstii.......am locuit in japonia f mult timp si imi sunt aproape toate cunoscute...

    RăspundețiȘtergere
  8. apropou,astazi implinesc 10 ani si11 luni de cand sunt iubita unui japonez...cei mai fericiti ani din viata mea.Aishiteruio,ingerul meu frumos

    RăspundețiȘtergere
  9. -Majoritatea sunt din Coreea in niciun caz din Japonia o.O

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.