Superstiții și credințe irlandeze | Semnificații și tradiții


Probabil nu există nici o altă țară asemenea Irlandei, în care superstițiile și credințele  vechi de sute de ani sau milenii, să aibă darul de a crea o atmosferă atât de încărcată de farmec și magie. Spiridușii și personajele de basm par a trăi cu adevărat pe aceste meleaguri, amestecându-se zi de zi printre oameni și situații reale.

Ziua Sfântului Patrick – Tradiții și superstiții

Farmece de dragoste
Superstiții germane despre nuntă
Pisici- superstiții
Dicționar de vrăjitorie 
Ritualurile dragostei | Superstițiile îndrăgostiților din Anglia
Superstiții și credințe turcești - Semnificații și tradiții
Semnificația semnelor din naștere – Superstiții și legende


Superstiții despre dragoste 

Pentru a face ca o femeie să se îndrăgostească de un bărbat, el trebuie să țină într-o mână o crenguță de mentă până când această devine umedă și caldă, apoi, cu aceeași mână trebuie să o cuprindă pe cea a femeii pe care o iubește. În acest fel, bărbatul poate fi sigur că femeia îl va urma pretutindeni, atât timp cât mâinile cuplului vor rămâne strânse peste crenguța de mentă. Nu este necesară nici o incantație, dar perechea trebuie să rămână tăcută vreme de 10 minute, pentru a da timp vrajii să își facă efectul.

Blarney Stone ori Piatra Blarney, în irlandeză- Cloch na Blarnan, un zid din piatră albastrie făcând parte din întăriturile castelului Blarney, este un loc vizitat prin tradiție de îndrăgostiți, întrucât un sărut pe acest perete garantează norocul în dragoste. Potrivit unei legende irlandeze, o bătrână femeie săracă pe cale să se înece a fost salvată de către un rege alertat de strigătele ei. Pentru a-i mulțumi feței încoronate, femeia a aruncat o vrajă asupra zidului aflat în apropierea ei, dăruindu-i acestuia puterea de a înzestra cu arta convingerii pe oamenii dornici de a li se răspunde la dragoste cu dragoste.

O altă tradiție irlandeză despre descoperirea iubirii adevărate are loc cu ocazia primei Luni pline din noul an. Femeile nemăritate adună ierburi magice la lumina lunii și recită o scurtă incantație având darul de a le arăta în vis cine le vor fi soții
"Lună, lună, spune-mi mie /
Unde îmi voi află iubirea adevărată ?
Ce fel de haine alese să port ?
Câți copii voi avea ?
Căci dacă dragostea nu ajunge la mine,
 Viață îmi va fi întuneric și supărare."
Totodată, fetele trebuie să taie  cu un cuțit având mânerul negru, 3 bucăți de pământ care sunt aduse acasă și puse în ciorapul stâng legat cu jartieră de la piciorul drept. Săculețul astfel obținut se așeza sub pernă, pentru a aduce în vis răspunsurile la întrebările adresate lunii.

Dacă vrei să afli numele persoanei cu care te vei căsători, așează un melc pe o tavă acoperită cu făină. Acoperă tavă cu un capac și, după o noapte, vei găsi în ea, trasată de melc, inițiala numelui persoanei cu care te vei cununa.

Pentru a-ți vindeca inima rănită de dragoste, trebuie să bei o cană de apă dintr-o fântână, după cei ai înconjurat-o de 9 ori în genunchi.

Este un semn de nenoroc să primești o buclă din părul persoanei iubite.


Superstiții despre căsătorie și nuntă 

Dacă soarele strălucește pe cer în ziua în care te căsătorești, vei avea parte de noroc în mariaj. Dacă este o zi ploioasă, nefericirea te va pândi mereu în căsătorie.

Dacă în dimineață nunții auzi cântecul cucului sau zărești 3 coțofane, vei avea noroc.

Conform unei tradițîi străvechi din Irlanda, înainte de a se merge la biserică pentru cununie, mama miresei îi dăruiește acesteia o moneda de 1 siling, iar tatăl mirelui îi oferă fiului său o moneda de 5 șilingi. Cele două monede sunt așezate apoi sub piatra căminului din dormitorul noului cuplu, în acest fel îngropându-se în mod simbolic ghinionul.

Pentru a fi norocoasă, o mireasă trebuia să aibă asupra ei, la nuntă, o potcoavă. În zilele noastre este suficient să poarte cu ea un cui de potcoavă. Pentru a aduce noroc, potcoava trebuia să fie îndreptată cu capetele în sus.

Întâlnirea unui mort în drumul către biserică sau petrecerea de nuntă este considerată ca un semn rău.

Pentru a avea noroc în căsătorie, mirele și mireasa trebuie să ajungă la nuntă pe drumuri diferite. La sfârșitul nunții ei trebuie să plece împreună. În acest fel se simbolizează unirea vieților separate ale mirilor într-o singură viață.

Aduce ghinion ca un om să cânte la propria lui cununie sau la petrecerea de după aceea.

Pentru a se asigura că va avea noroc, mirele trebuie să arunce un pumn de monede către alaiul de nuntă.

Pentru a nu avea ghinion în căsătorie, după ceremonia de nuntă, mirele trebuie să fie cel dintâi care sărută mireasă.

Înainte de ospățul de nuntă, ca semn de noroc, se rupe o prăjitură din ovăz deasupra capului miresei.

Înainte de a ajunge la noua casă a tinerilor căsătoriți, mirele aruncă în văzduh o sticlă de whiskey, care trebuie să se rotească de 3 ori în aer și să se spargă de pământ la cea de-a treia rostogolire.


Superstiții despre moarte 

Se crede că sufletul unui om care a murit în străinătate își dorește că trupul să îi fie îngropat în Irlanda. Sufletul decedatului nu va avea liniște până când corpul nu se va odihni în pământul părinților și străbunilor.

O mână de mort este considerată a fi un leac universal pentru boli. De multe ori, oamenii bolnavi era aduși în casa unui mort, pentru ca mâna răposatului să fie lăsată asupra lor.

Colțul giulgiului care învelește trupul unui mort era o cură sigură pentru dureri de cap, atunci când era înfășurat pe frunte sau putea da înapoi umflătură unui picior, dacă era legat în jurul acestuia.

Mucurile de lumânare de la priveghi erau considerate infailibile în lecuirea arsurilor.

Spiritul ultimului mort îngropat bântuia cimitirul până era adus la îngropăciune un alt om. În această perioada de timp, trebuia să se aducă apă pentru cel decedat pentru a-i potoli setea provocată de fierbințeala din purgatoriu. Adeseori, aveau loc certuri crâncene între familiile a doi morți aduși la cimitir în același timp, pentru a se stabili cine va fi înmormântat primul.

Dacă te împiedici în preajma unui mormânt este semn rău. Cine se dezechilibrează și cade atingând pământul, are mari șanse să moară până la sfârșitul anului.

Dacă întâlnești pe drum o înmormântare, trebuie să faci cel puțîn 4 pași alături de alaiul îndoliat.

Dacă cea mai apropiată rudă a celui presupus decedat atinge mâna acestuia, un strigat sălbatic se va slobozi din gura celui aflat încă în viață.

Dacă o coțofană vine la ușa casei cuiva și îl privește pe proprietar, acesta este un semn sigur de moarte.

Dacă un roi de albine părăsește deodată stupul este un semn că moartea da târcoale casei cele mai apropiate.

Superstiții despre animale

O găînă care cotcodăcește, o fată care fluieră și o pisică neagră sunt cu toate semne de ghinion.

Dacă un cocoș vine pe pragul casei și începe să cânte, vei avea în curând musafiri.

Atunci când ești într-o călătorie, dacă vezi 3 coțofene în stânga ta este semn de ghinion; dacă le zărești la dreapta, este semn de noroc.

Dacă auzi cântând un cocoș în dreapta ta, vei avea noroc vreme de un an.

Oricine omoară un măcăleandru (gușă-roșie) nu va mai avea vreodată noroc, chiar dacă trăiește 1000 de ani.

O codobatură aflată în apropierea casei semnifică vești rele aflate în drum spre tine.

Dacă primul miel al anului se naște negru, se prevestesc haine de doliu în familie în cel mult un an.

Este de bun augur să întâlnești un miel alb dimineața devreme, atunci când soarele îți este în față.

Dacă ești într-o călătorie, este semn rău să întâlnești o coțofană , o pisică sau o femeie șchioapă. Dacă, înainte de a pleca, un cocoș apare pe pragul casei și începe să cânte, ai face mai bine să îți amâni călătoria.

Dacă o coțofană chirăie la ușa ta, acesta este semn de moarte; dacă 2 coțofene îți strigă în pragul ușii, este semn de bogăție și prosperitate.

Poți aduce ghinion unui om care se duce la pescuit dacă îl întrebi încotro se îndreaptă. De multe ori, dacă i se întâmplă așa ceva, pescarul se întoarce acasă, știind că nu va avea noroc la prins pește.

Potcoava unui cal sau măgar așezată pe ușa de la intrare aduce noroc. Potcoava trebuie, însă, să fie găsită de proprietarul casei și nu dăruită de altcineva.

Direcția din care auzi cântând cel dintâi cuc din an este cea în care vei porni în călătorie în maximum un an de zile.


Superstiții despre sănătate

O legătură de crenguțe de mentă legată în jurul taliei este un remediu sigur împotriva afecțiunilor stomacului.
Patul unei persoane bolnave trebuie să fie așezat întotdeauna în direcția nord-sud.

Fiertură din urzici culese dintr-un cimitir are capacitatea de a vindeca hidropizia.

Atingerea mâinii celui de-al șaptelea fiu se spune că are puterea de a lecui o mușcătura de câine turbat.

Un inel de fier purtat pe al patrulea deget (degetul inelar) apără contra reumatismului.

Un pumn de semințe de măcriș legat la mâna stânga a unei femei o poate feri de infertilitate.

Sucul de morcovi fiert are darul de a purifica sângele.

Vârfurile de păr și unghiile unui copil strânse într-o punguță de pânză și așezate sub patul lui îl pot lecui de convulsii.

Pentru a scăpa un om de febră, acesta trebuia adus la malul oceanului, înainte de reflux. Când apele vor începe să se retragă, vor lua cu ele boală și febra.

Pentru a avea pielea frumoasă, trebuie să te speli pe față cu rouă în zorii zilei de 1 mai.


Diferite superstiții irlandeze 

Nu este recomandat să iei în brațe un copil nebotezat, decât dacă îți faci înainte semnul crucii.

Este un semn rău atunci când un scaun se răstoarnă lângă o persoană aflată în picioare.

Dacă ai asupra ta un trifoi cu 4 foi, vei avea noroc la jocurile de noroc și nici o vrăjitoare nu va avea putere asupra ta.

Dac ești urmărit pe vreme de noapte de un strigoi sau un spirit rău, trebuie să ajungi cât mai repede la malul unei ape curgătoare. Dacă reușești să traversezi apa, nici o ființă malefică nu va fi în stare să te urmeze.

Nu este bine să stingi lumina când oamenii sunt strânși la cină. Dacă faci așa ceva, într-un an de zile cineva de la acea masă va pleca dintre cei vii.

Dacă îți doreșți să câștigi la jocul de cărți, așează-ți în haine un ac îndoit.

Dacă te mănâncă o palmă, vei primi în curând bani. Dacă te mănâncă cotul, vei schimbă peste puțină vreme patul. Dacă te mănâncă o ureche  sau dacă aceasta este roșie și fierbinte, cineva te vorbește de rău.

Este semn rău ca drumul să ți se încrucișeze cu un iepure înainte de răsăritul soarelui.

Copyright © diane.ro

Superstiții și credințe irlandeze | Semnificații și tradiții Superstiții și credințe irlandeze | Semnificații și tradiții Reviewed by Diana Popescu on iulie 10, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.