De ce suferim din dragoste - O explicatie stiintifica

Ce-ai spune daca ai avea oricand la indemana , in sertarul noptierei, pe langa antinevralgice si piramidoane , o pastila magica care "sa iti ia cu mana" durerea si disperarea provocata de o despartire fatala de persoana iubita. Desigur , in acest fel , am pierde pretioase lamentari transpuse pe hartie prin harul unor poeti iremediabil romantici , dar la dracu , nu ar fi bine sa ne putem trata dragostea la fel ca pe o banala gripa de primavara ?

Ei bine , nu s-a ajuns inca pana acolo, dar oamenii de stiinta , mereu nerabdatori sa isi infinga bisturiile in inefabilul sentimentelor umane , par sa fi descoperit zonele din creier responsabile pentru chinurile iubirii.
Un colectiv de cercetatori de la universitatea Stony Brook i-au asezat sub "microscop" pe mai multi nefericiti parasiti de iubitele / iubitii lor si au ajuns la concluzia ca angoasa si durerea prin care treceau acestia este legata de activarea unei parti a creierului asociata cu motivatia , rasplata si dorintele si dependenta.
Publicate in "Journal of Neurophysiology" (Jurnalul de neuropsihologie) , rezultatele statuteaza ca " acest studiu al creierului persoanelor care isi iubesc inca partenerii care i-au respins demonstreaza inca o data ca pasiunea "dragostei romantice" este mai curand o stare motivata de orientarea catre un scop decat o simpla emotie " , o stare asemanatoare cu nevoia de cocaina a unui dependent de droguri. Descoperirile sustin ipoteza ca dragostea este o forma specifica de dependenta."

Studiul , explica , de asemenea , de ce "sentimentele si comportamentul asociate cu respingerea in dragoste sunt dificil de controlat" si de ce acestea conduc catre comportamente extreme precum urmarirea persoanei iubite , uciderea , sinuciderea si depresiile clinice ce au loc in intreaga lume .
"Respingerea in iubire este o cauza majora a sinuciderilor si depresiilor. Stim foarte putin despre acest lucru. Intelegerea sistemului nervos implicat este foarte important atat pentru extinderea cunoasterii noastre asupra intensei iubiri romantice in general , dar si a raspunsului la respingerea in dragoste in particular" , a declarat conducatorul cercetarii, doctorul Arthur Aron. "Descoperirile noastre sunt semnificative , intrucat ne spun ca modelele de baza analizate in studiile anterioare ale dragostei fericite au aceleasi elemente cheie ca si respingerea in iubire ."

Cercetatorii au folosit un dispozitiv de imagine cu rezonanta magnetica functionala ( fMRI) pentru a detecta activitatea creierului a 15 oameni heterosexuali care fusesera recent parasiti de partenerii lor. Cu totii au declarat ca isi iubesc inca intens fostii parteneri si ca isi petrec cea mai mare a timpului gandindu-se la iubita / iubitul lor , tanjind ca aceasta / acesta sa revina la ei.Participantilor li s-a aratat o fotografie a fostului partener , dupa care au fost pusi sa rezolve o problema de matematica avand rolul de a le distrage atentia de la gandurile lor romantice. Ulterior , li s-a aratat o poza a unei persoane "neutre".
Cercetatorii au descoperit ca vizionarea fotografiilor fostilor parteneri le-a stimulat subiectilor cateva zone cheie ale creierelor intr-o mai mare masura decat atunci cand au urmarit pozele unei persoane neutre. Aceste zone "sensibile la dragoste" sunt : zona ventrala tegmentala (vta) , care controleaza motivatiile si rasplata , cunoscuta deja ca fiind implicata in fenomenul iubirii , nucleul acumbens si cortexul orbifrontal / prefrontal , asociate cu dorinta si dependenta , sistemul de rasplata dopamino-energetic ( pus in evidenta si de dependenta de cocaina) , precum si cortexul insular si cingulata anterioara , legate de durerea fizica .

Desi studiul in cauza ne invata ca "timpul vindeca toate , inclusiv dragostea", lucru stiut oricum din batrani , vartejul de denumiri stiintifice m-a aiurit cu totul ( ca si pe voi , cred) , dand nastere in mintea mea bolnava unui dezgustator scenariu pentru un film de groaza ... Imaginati-va un biet indragostit , torturat de chinurile iubirii , stand asezat in fata unei oglinzi.In mainile-i transpirate tine strans o bormasina bazaind macabru ... Mai mult nu va spun ... Sa vad daca anticipati continuarea ...



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Semnele despartirii in dragoste | Cum stii ca vrea sa te paraseasca ?
De ce suferim din dragoste - O explicatie stiintifica De ce suferim din dragoste - O explicatie stiintifica Reviewed by Diana Popescu on august 29, 2010 Rating: 5

4 comentarii:

  1. pregatindu-se sa-si dea o gaura in cortex ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce-aş spune dacă aş avea oricând la îndemână o pastilă magică care "sa îmi ia cu mâna" durerea şi disperarea provocată de o despărţire fatală de persoana iubită? Desigur, în acest fel, aş pierde preţioase ocazii de a-mi schimba viaţa în bine, de a evolua, din stadiul unui individ mânat de egoism, gelozie, frici, etc. către o stare lipsită de aceste "impurităţi" sufleteşti.
    Dacă ar exista o astfel de pastilă, lumea ar fi mult mai monotonă, mai rece şi fără sens, oamenii ar fi mai răi, şi, cel mai grav, fără nici o şansă de a deveni mai buni.

    Am să vă dau o veste bună: Iubirea nu creează suferinţă, deci nu avem cum să suferim din dragoste. Este imposibil. Cei care sunt tentaţi să mă contrazică în acest punct nu ştiu ce este iubirea. O confundă cu altceva. Cu mult timp în urmă am citit undeva că iubirea poate fi comparată cu o floare foarte frumoasă. Din păcate, de cele mai multe ori când ea răsare este deja infestată cu anumiţi paraziţi: gelozie, ataşament, posesivitate, egoism, etc. Aceştia îi sug toată seva, stopându-i creşterea şi făcând-o să se ofilească înainte de a apuca să înflorească. Multi oameni sunt incapabili să facă diferenţa între iubire şi paraziţii ei, pentru că nu îşi acordă nicio secundă pentru a analiza modul de apariţie şi manifestare a acestora. Sunt prea ocupaţi să arate cu degetul, să găsească "vinovaţi" pentru suferinţa lor, să îi pedepsească, să se răzbune, să îşi taie venele sau alte asemenea nebunii, în loc să analizeze impuritaţile din propriul suflet care de fapt sunt adevărata şi singura cauză pentru suferinţă. Înlăturându-le îşi pot înlătura suferinţa. Este foarte simplu: (vă zic din proprie experienţă) Pentru a le înlătura trebuie doar să le observi CONŞTIENT, fără a te lăsa mânat de ele şi fără a lupta împotriva lor. Simplu, nu?
    Şi să vă mai zic un secret: odată inlăturaţi paraziţii, floarea iubirii va creste, nestânjenită până la cer. Ea nu cunoaşte limite. Atunci veţi trăi cu adevărat. Vă doresc la toţi să ajungeţi să simţiţi ADEVĂRATA Dragoste alături de jumătatea voastră pe care o veţi întâlni cu siguranţă (dacă nu aţi intalnit-o deja), dar numai atunci când sunteţi pregătiţi, când aveţi ce să-i oferiţi şi sunteţi capabili să apreciaţi ceea ce vi se oferă.

    Fiecare individ are capacitatea de a iubi, dar fiecare iubeste in functie de unicitatea sa si nu exista o reteta de iubire.
    Totusi, exista o "reteta" pe baza careia recunosti iubirea, sunt 10 porunci de la care nu poti abdica cand iubesti:
    1. Cand iubesti nu minti.
    2. Cand iubesti daruiesti tot, tot, tot. Nu exista limita in a darui.
    3. Cand iubesti nu furi (parteneri, gesturi,etc.)
    4. Cand iubesti esti tu insuti/insati, nu exista ipocrizie, nu te poti ascunde.
    5. Cand iubesti nu ranesti nici macar cu o vorba.
    6. Cand iubesti important e el/ea si tu esti pe locul 2.
    7. Cand iubesti nu iei in deradere actiunile persoanei iubite.
    8. Cand iubesti respecti spatiul intim si urma pasului persoanei iubite.
    9. Cand iubesti nu esti invidios, pe succesul persoanei iubite si te bucuri alaturi de ea.
    10. Cand iubesti nu exista gelozie si orgoliu, stii cat de minunat e cel iubit si n-ai nimic de demonstrat.
    Aceasta e iubirea!

    RăspundețiȘtergere
  3. cu siguranta ai o relatie de maxim 3 ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. bine spus in porunci ..asa este

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.