Cat valoreaza o perla? | O poveste cu talc

Un cocos se plimba tantos printr-o gradina, sapand cu ciocul, pe alocuri, in cautarea unor seminte mai de soi. La un moment dat, privirile i-au fost atrase de o perla stralucitoare, ingropata pe jumatate in pamant.

Fara nici o ezitare, cocosul a tasnit catre ceea ce parea o boaba cu un gust nemaicunoscut, a scurmat in tarana cu ghearele-i ascutite si a prins hulpav in cioc micuta sfera. Abia atunci si-a dat seama ca acel bob nu era unul de orez, asa ca l-a scuipat degraba pe pamant.

Chiar in momentul cand voia sa se indeparteze, plin de dezamagire, perla a strigat dupa el: "Eu sunt o piatra nepretuita, scapata din greseala dintr-un colier minunat. Nicaieri nu ai putea gasi o perla asemeni mie, caci nu pot fi intalnita in orice ocean de pe pamant. In lume exista miliarde de fire de nisip pentru fiecare seaman al meu. Mare noroc ai avut ca m-am aflat in calea ta! Daca m-ai privi cu atentie si cu pricepere, ai putea descoperi cat de frumoasa si valoroasa sunt!" Cocosul i-a mai aruncat o privire inainte de a pleca si a carait cu dispret: "Asa nepretuita cum te crezi, te-as schimba intr-o clipita pe o boaba de orez."

Povestire dupa Parvin E'tesami, poet persan din Iran (1907 - 1941)


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Fereastra catre lume | O poveste cu talc

Lucrurile nu sunt intotdeuna asa cum par | O poveste cu talc

Podul bunatatii Feng Shui | O poveste cu talc
Cat valoreaza o perla? | O poveste cu talc Cat valoreaza o perla?  | O poveste cu talc Reviewed by Diana Popescu on septembrie 27, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.