Cine isi cere scuze mai des ? Un barbat sau o femeie ?

Daca te gandesti ca femeile isi cer iertare sau scuze intr-o mai mare masura decat barbatii nu pot decat sa te felicit.
! Nu numai ca ai dreptate , dar parerea ta este sprijinita si de stiinta...

Un nou studiu de psihologie confirma ca barbatii sunt deficitari la capitolul recunoasterea greselilor, dar nu datorita faptului ca nu sunt constienti de erorile lor , ci pentru ca le vine mult mai greu sa le recunoasca. Pe de alta parte, numarul scuzelor in functie de cel al ofenselor nu aduce mari diferente intre cele doua sexe.

Cercetarea desfasurata de un colectiv de la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada , sub conducerea doctorului Karina Schumann , a adunat 33 de studenti intre 18 si 44 de ani , care si-au tinut cate un jurnal online vreme de 12 zile , in care au consemnat daca si-au cerut scuze sau au facut ceva care necesita sa isi ceara iertare , chiar daca ei nu au facut nici un gest pentru a-si recunoaste greseala. De asemeni, studentii au trebuit sa mentioneze in jurnal cat de des au simtit ca cineva i-a ofensat sau a facut un lucru pentru care ar fi trebuit sa isi ceara scuze.

Concluziile studiului au aratat ca femeile s-au simtit victime ale unor ofense de mai multe ori decat barbatii, dar si-au cerut iertare intr-o mai mare masura decat reprezentatii sexului tare. In acelasi timp, s-a constatat ca atat barbatii cat si femeile isi cer iertare in 81 % din cazurile cand au un comportament ofensator.
Dupa aceasta prima faza a studiului, cercetatorii au fost pusi in fata necesitatii de a afla de ce barbatii se simt mai rar jigniti decat femeile, dar si de ce ei arata in mai putine ocazii ca le-ar pare rau pentru un lucru reprobabil.
Intr-o a doua etapa a cercetarii, 120 de studenti au estimat cat de grav poate fi un anumit gest ofensator . De exemplu , ei au trebuit sa isi imagineze ca si-au trezit din somn un prieten la miezul noptii, iar acesta , din cauza oboselii , a avut rezultate proaste la examenul de a doua zi. Femeile au apreciat acest gest ca fiind mult mai serios decat l-au estimat barbatii , ele declarand , intr-o mai mare masura decat sexul opus , ca un astfel de lucru necesita scuze .

Schumann crede ca femeile sunt mai inclinate sa isi ceara scuze intrucat ele sunt mult mai preocupate de trairile emotionale ale celor din jur si sunt mult mai active in promovarea armoniei din relatiile lor . Recunoasterea faptului ca femeile si barbatii pot percepe in mod diferit niste situatii de viata poate fi de ajutor ambelor sexe in dezvoltarea legaturilor lor sociale sau sentimentale . Schumann a precizat : " Nici femeile si nici barbatii nu gresesc atunci au de pareri diferite asupra faptelor ofensive din viata si a situatiilor care care necesita sau nu scuze. Pur si simplu, ei apreciaza in mod diferit un eveniment care loc intre doua persoane de sex opus."
Atunci cand unul din partenerii de cuplu este furios si se simte victimizat , el gandeste cam asa : “ Cum poate iubitul meu / iubita mea sa ma iubeasca daca nu recunoaste ce mi-a facut ? “ ; pe de alta parte, el ar trebui sa inteleaga ca cel de langa el nu interpreteaza lucrul intamplat la fel ca si el. Din aceasta perspectiva , Schumann concluzioneaza : “ Asadar , mai curand decat sa crezi ca partenerul tau iti poate citi gandurile , trebuie sa ii comunici prin ce treci si, prin aceasta comunicare , poate avea loc un proces de impacare reusit.”



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Pretul dragostei : pierderea prietenilor

Psihologia barbatului in dragoste si viata de cuplu

De ce suferim din dragoste - O explicatie stiintifica
Cine isi cere scuze mai des ? Un barbat sau o femeie ? Cine isi cere scuze mai des ? Un barbat sau o femeie ? Reviewed by Diana Popescu on septembrie 28, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.