12 decembrie: Ziua de Asigurare Universală a Serviciilor de Sănătate

 Ziua  de Asigurare Universală a  Serviciilor de Sănătate a ONU este marcată anual pe 12 decembrie cu scopul de a se furniza oamenilor din toată lumea o îngrijire medicală de calitate, fără dificultăți financiare.


Pentru a pune capăt crizei care afectează acest domeniu, trebuie să clădim un viitor mai sigur și mai sănătos pentru omenire, să investim în sisteme de sănătate care să ne protejeze pe toți. 


Ziua  de Asigurare Universală a  Serviciilor de Sănătatea fost promovată originar de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), parte a ONU responsabilă pentru sănătatea publică internațională. Pe 22 decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție îndemnând țările membre către un progres rapid al îngrijirii sănătății universale.   

                        

12 decembrie: Ziua  de Asigurare Universală a  Serviciilor de Sănătate

Multe state cu venituri medii și mici încearcă să facă pași notabili în direcția unei îngrijiri medicale accesibile și de calitate, dar mai au multe de făcut în această privință. Trei țări sunt, în mod special, evidențiate pentru structurile lor de îngrijire a sănătății: Germania, care are primul și cel mai vechi sistem de asigurare a sănătății, Olanda, cu unul dintre cele mai performante sisteme de îngrijire a sănătății, la fel ca și Canada.


Cel dintâi sistem modern de îngrijire a sănătății a fost creat de cancelarul Otto von Bismark al Germaniei. Modelul acesta de asigurare, numit "sistemul bismarkian", cerea oricui să aibă o asigurare prin fonduri de boală, care erau similare cu actualele companii nonprofit de asigurare a sănătății. Asigurarea se limita, totuși, numai la muncitori însă, de-a lungul timpului, a devenit obligatorie și pentru alte clase sociale. În 1987, cuprindea aproape 90% din populația germană. În 2007, Germania și-a atins țelul final prin adoptarea unei legi care cerea asigurări de sănătate pentru toți rezidenții săi. 


În Canada, Saskatchewan a devenit prima provincie care a introdus asigurarea universală de sănătate pentru spital și servicii de diagnosticare în 1947. Astăzi, canadienii sunt în mod automat cuprinși în Medicare, sistem de sănătate fondat public, care include 13 planuri de sănătate provinciale și teritoriale. 


În același timp, în Olanda, sistemele de asigurare private și cele obligatorii de fonduri de boală au fost consolidate, unite într-un singur sistem în 2006.


Scurtă istorie a Zilei de Asigurare Universală a  Serviciilor de Sănătate


-2012: O rezoluția despre sănătatea globală și politica străină din acest domeniu este adoptată de ONU, în speranța accelerării progresului către o cuprindere universală a îngrijirii sănătății.


- 2015: ONU adoptă ținta acoperirii universale de sănătate până în 2030, care presupune acces la medicamente sigure, eficiente, de calitate și accesibile.


- 2017: O a treia rezoluție a ONU este votată, făcând apel pentru sănătatea celor mai vulnerabili oameni, pentru promovarea unei societăți cu o îngrijire medicală incluzivă.


- 2018: După ce , cu un an mai înainte, ONU înființeazăZiua  de Asigurare Universală a  Serviciilor de Sănătate, tema acestei prime zile este "Uniți pentru Acoperirea Universală a Sănătății: Acum Este Timpul pentru Acțiune Colectivă".


Câteva lucruri îngrijorătoare despre sănătatea globală


- Cel puțin jumătate din populația lumii nu primește serviciile de sănătate esențiale de care are nevoie.


- Aproape 12% din oamenii din întreaga lume, frecvent cei mai săraci, sunt pe mai departe împovărați financiar de costul îngrijirii sănătății.


11 decembrie: Ziua Nașterii UNICEF


- Numeroși oameni au mai mult acces la telefoane mobile decât la toalete.


- Peste 800 de femei mor în fiecare zi din cauza complicațiilor din decursul sarcinii și de la naștere.


- Malaria ucide zilnic jumătate din copiii zambieni. 


- Tot în Zambia, există un singur doctor pentru câte 12.000 de pacienți. Din punct de vedere al OMS, raportul acceptabil este de 1 doctor la 5.000 de pacienți.


- Diareea omoară zi de zi 2.195 de copii, mai mulți decât SIDA, malaria și pojarul la un loc. Salubrizarea corespunzătoare este un lux pentru oamenii care trăiesc într-o sărăcie extremă. 


12 decembrie: Ziua Internațională a Neutralității

12 decembrie: Ziua de Asigurare Universală a Serviciilor de Sănătate 12 decembrie: Ziua  de Asigurare Universală a  Serviciilor de Sănătate Reviewed by Diana Popescu on decembrie 11, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.