Hainele si incaltamintea in superstitii, legende, traditii

Daca te imbraci cu haine noi intr-o zi de luni, inseamna ca ele se vor rupe in scurta vreme si vei fi insotit de nenoroc atat vreme cat le porti.
Imbracamintea noua in ziua de marti poate sa iti ia foc pe neasteptate si iti recomanda sa te tii departe de speculatii financiare.
superstitii haine si pantofiMiercuri este o zi norocoasa pentru a imbraca straie noi, mai ales pentru ca vei avea noroc la bani.
De asemenea, joia, hainele purtate pentru intaia oara vor face impresie si iti vor favoriza succesul in tot ce intreprinzi.
Vinerea nu este o zi auspicioasa pentru haine noi, in special,  daca ti se sifoneaza sau pateaza.
In occident, exista traditia ca hainele fie schimbate cu altele curate in ziua de duminica. Acelasi lucru, facut intr-o zi de vineri, era considerat a aduce ghinion.
Norocul si fericirea este mereu de partea celui care poarta haine noi in ziua de duminica.


Un nasture care se rupe in timp ce te imbraci este semn rau. El trebuie cusut la loc inainte de a pleca de acasa.
O gaura intr-un ciorap este un semn norocos in cea dintai zi, dar aduce ghinion in a doua.
O prevestire de necazuri viitoare poate apare atunci cand te incalti cu un pantof gresit.
Daca iti rupi imbracamintea, in prima zi, cand o imbraci este semn rau.
Imprumutul unei piese de imbracaminte poate prevesti plans si amar.

Atunci cand niste pantofi noi incep sa scartaie, acesta este un semn ca ai dat prea multi bani pe ei.
Ai parte de noroc daca primeste in dar sau gasesti niste manusi.
Sunt semne rele sa daruiesti o pereche de manusi , sa le pierzi sau te intorci sa le iei din locul unde le-ai uitat.
Hainele agatate in spinii unui tufis sunt un semn norocos, intrucat vestesc ca vei primi bani.
Daca hainele ti se agata de o usa, un scaun sau alt obiect de mobilier inseamna ca esti “vanat” in dragoste, de mai multi oameni.
Nu este recomandat sa speli haine in ziua de Anul Nou, intrucat, in acest fel, poti “spala” pe cineva din viata ta, adica o persoana apropiata sau indragita te poate parasi ori poate muri in urmatorul an.

Cand imbraci pentru intaia oara niste haine noi, este bine sa iti pui o dorinta.
Daca zaresti un paianjen tesandu-si panza inseamna ca in curand vei avea haine noi.Un paianjen asezat pe imbracaminte iti vesteste ca iti vei innoi garderoba sau ca vei primi niste bani.
Daca te imbraci cu haine noi in prima zi a anului, iti vei schimba garderoba de multe ori in decursul noului an.

Pantofii asezati pe masa aduc ghinion, putand fi si o premonitie a unei spanzurari.
Pantofii descaltati stand incrucisati pe podea sau incaltarea gresita a pantofilor aduce ghinion.
Daca mergi incaltat cu un singur pantof sau papuc, nu faci altceva decat sa prevesti moartea unuia din parintii tai.
Siretul care se dezleaga atunci cand pleci la drum iti anunta ghinion sau esec al intreprinderii spre care ai pornit.
Atunci cand legi siretul pantofului altei persoane este momentul sa te gandesti la o dorinta pe care ti-o vrei implinita.

Este nenorocos sa iti scapi o manusa si sa te apleci tu insuti pentru a o recupera; daca ti-o ridica altcineva , veti fi amandoi norocosi.
Este un semn de noroc sa iti imbraci hainele pe dos si nu trebuie sa ti le schimbi la loc pentru a nu-ti schimba norocul.
Daca iti pui palaria invers pe cap vei avea o zi plina cu necazuri.
Este nenorocos sa te inchei gresit cu un nasture sau sa iti pui, cand te imbraci, mana, in maneca gresita sau piciorul, in cracul necorespunzator al pantalonului.

De asemenea, nu este bine sa iti introduci in haine mai intai mana stanga sau piciorul stang.
Un vechi obicei evreiesc consta in incaltarea pantofului drept, fara a-i lega insa sireturile, dupa care urma asezarea ciorapului pe piciorul stang. Ritualul continua prin descaltarea de pantoful drept, punerea ciorapului pe piciorul drept, urmat de incaltarea pantofului stang si apoi a celui drept.
Este bine sa strecori o moneda in buzunarul drept al unui costum sau articol de imbracaminte nou, pentru ca acea vestimentatie sa iti aduca noroc ori de cate ori o imbraci.
Pentru a avea parte de noroc tot anul este recomandat sa imbraci haine noi cu ocazia Pastelui.

Superstitii cu lenjerie intima


Daca sutienul sau chiloteii unei fete ii cad brusc de pe corp inseamna ca cineva care o iubeste se gandeste la ea. Pe de alta parte, daca apare o gaura sau mai multe intr-unul din aceste articole de lenjerie intima, posesoarea lor se poate astepta sa primeasca, in curand, un cadou neasteptat.
Atunci cand unei femei i se desface de 3 ori la rand pojartieul, i se prevesteste ca va avea parte de o zi proasta.

Daca ciorapii unei fete, asezati la uscat, se rasucesc unul in jurul celuilalt, inseamna ca, nu peste multa vreme, o asteapta un eveniment fericit.
Fetele nemaritate care tanjesc sa ajunga mirese cat mai repede, trebuie sa poarte pe picior jartiera unei femei maritate.
In Wales, Marea Britanie, fetele care isi doreau sa nu le reziste nici un barbat isi asezau valeriana, in lenjerie.
In Anglia, multe fete care nazuiau sa fie fericite in casnicie nu purtau lenjerie pe sub rochia de mireasa.
Pe de alta parte, in secolul XIX, orice tanar sot devenea responsabil pentru datoriile facute anterior de catre aleasa sa, dar creditorii il puteau absolvi de orice plata, daca vedeau ca mireasa a venit la altar imbracata numai in rochia de mireasa.

Superstitii despre  hainele decedatilor


Nu este bine sa porti hainele unui mort, pentru ca acestea se vor degrada la fel precum trupul decedatului.
Purtarea unor haine noi sau a unor pantofi noi, cu ocazia unei inmormantari aduce ghinion.
Daca o femeie este imbracata in haine negre atunci cand este inmormantata, ea se va transforma intr-un strigoi care va bantui casa familiei ei.
Inainte de a fi inmormantat, decedatul trebuie sa fie incaltat cu pantofi noi.
Nu este bine sa speli haine vinerea sau sambata, pentru a nu aduce apa peste mortii de pe cealalta lume.
In Germania, se crede ca daca hainele unui om mort de curand nu sunt spalate cat mai repede, sufletul lui nu isi va gasi linistea.
In Italia, se spune ca nu este bine sa pui niste pantofi noi pe masa sau pe patul din casa unui recent decedat, ca semn de respect fata de acesta.

Superstitii cu haine de nunta


Mireasa nu trebuie sa isi imbrace intreaga tinuta de nunta inainte de ceremonia casatoriei.
Un pantof vechi aruncat dupa mire sau mireasa atunci cand paraseste casa parinteasca este un semn de noroc.
In timpul casatoriei religioase, acela din miri il calca pe celalalt pe pantof mai intai va ajunge sa fie stapan in casa.
Daca o fata isi rupe in ziua nuntii rochia de mireasa , superstitia spune ca mariajul va lua sfarsit din cauza mortii unuia din parteneri.
O mireasa nu are voie sa isi confectioneze sau sa isi coasa propria rochie de nunta .Numarul de cusaturi pe care il face echivaleaza cu numarul de lacrimi pe care le va varsa in timpul casatoriei.
Pentru ca o mireasa sa fie norocoasa , ultima cusutura a rochiei de nunta trebuie sa fie facuta imediat inainte ca ea sa paseasca spre altar.
In unele parti din Europa, cel mai auspicios semn pentru o mireasa este sa gaseasca un paianjen cuibarit in rochia ei de casatorie.
O mireasa care se priveste intr-o oglinda mare in timp ce este imbracata cu rochia de casatorie atrage asupra sa ghinionul.
Este semn rau ca mirele sa vada rochia de mireasa inainte de nunta.
Atunci cand o mireasa isi dezbraca hainele de nunta, ea trebuie sa dea unul din ciorapii ei domnisoarei de onoare, care il arunca catre invitati. Persoana peste care cade ciorapul va fi urmatoarea care se va casatori.
Uneori, mireasa scrie pe talpa unuia din pantofii de nunta, numele prietenelor ei necasatorite pentru “a trage bine piciorul, si acestea sa aiba parte si ele in curand de o nunta.
Un amorez trebuie sa ii faca cadou iubitei sale o pereche de pantofi, doar daca are intentii serioase si doreste sa se casatoreasca cu ea. In caz contrar, un astfel de gest atrage dupa el despartirea.
In occident, se crede ca este un semn de noroc sa agati un pantof vechi de masina tinerilor proaspat casatoriti.
Femeia nemaritata care se uda pe straie atunci cand spala vasele face ca soarta sa ii aduca un sot betiv.

Superstitii despre haine, de prin lume adunate


In Danemarca, cei doi miri isi schimba hainele intre ei pentru a impiedica diavolul sa ii ademeneasca cu ispite de tot felul.

In Yorkshire, Marea Britanie, sotia unui pescar nu spala hainele acestuia in ziua in care este pe mare, pentru ca el sa nu fie luat de valuri de pe ambarcatiunea lui.

In Rusia, nu trebuie sa cumperi sau sa accepti drept cadou haine pentru un bebelus inainte ca acesta sa se nasca.

Daca traiesti in Europa occidentala si iti dispar in mod misterios niste haine din casa, se crede ca o ruda moarta vegheaza asupra ta.

Tot in Scotia, exista obiceiul specific Halloween-lui de a apuca un pantof de varf si a-l arunca peste casa. Felul in care cade pantoful pe pamant iti indica directia in care iti este sortit sa calatoresti. Daca incaltamintea cade cu talpa in sus, acesta este un semn rau prevestitor.

In unele zone din Anglia, traditia spune sa arunci un pantof vechi catre cineva care porneste intr-o calatorie, urandu-i in acest fel noroc. Pantoful trebuie sa fie azvarlit in directia catre care se indreapta persoana respectiva.

In Ucraina, nu este bine sa iti cosi sau sa repari un obiect de imbracaminte in timp ce il porti, deoarece iti poti pierde memoria. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa tii o bucatica de ata in gura.

Potrivit unei credinte din Irlanda, un bebelus de sex masculin, imbracat in haine de fetita este protejat fata de demonul care rapeste baieteii. O fetita purtand haine de baiat va fi inconjurata de o multime de curtezani inainte de a se marita.

In Evul Mediu, se credea ca hainele noi pot atrage ghinionul asupra unui nou nascut.
Daca daruieste toate hainele sau leaganul unui bebelus, o tanara mama se poate astepta, curand, sa ramana din nou insarcinata.

In Thailanda, barbatii obisnuiau sa se culce uneori imbracati pentru a o pacali, astfel, pe o faimoasa
femeie– strigoi, care avea meteahna de a pandi barbatii adormiti si a face apoi dragoste cu ei pana cand ajungeau in preajma unor orgasmuri mortale.

Ca sa intalnesti o vrajitoare in noaptea de Halloween, trebuie sa iti imbraci hainele pe dos si sa mergi
de-a-ndaratelea.

O superstitie raspandita printre romano-catolicii din occident spune ca daca ploua in dimineata nuntii, mirele poate opri ploaia asezand un rozariu pe costumul pregatiti pentru fericitul eveniment.

In SUA, o femeie care ii aseza sotului /iubitului ei pe cap palaria ii transmite, de fapt, un mesaj discret ca vrea sa fie sarutata.

In Anglia, se spune ca William de Normandia si-a pus pe dos o camasa, inainte de batalia de la Hastings. Atunci cand insotitorii lui i-au spus ca acest lucru poate fi de rau augur, el le-a replicat ca, din contra, era un semn bun, prevestind ca ca isi va schimba, in curand, rangul, din duce in rege.




Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Menstruatia in superstitii, legende si vraji

Frica de vineri 13 , o fobie psihologica

Ritualurile dragostei | Superstitiile indragostitilor
Hainele si incaltamintea in superstitii, legende, traditii Hainele si incaltamintea in superstitii, legende, traditii Reviewed by Diana Popescu on mai 06, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Multumesc pentru articol. Este incredibil cate superstitii pot avea romanii :) Ma intreb daca oamenii din alte tari au atatea superstitii ca noi.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.