Cunoaste-te pe tine insuti | O poveste cu talc

Intr-o zi, Chaerephon, cel mai bun prieten al lui Socrate a intrebat Pythia de la Oracolul din Delphi:" Exista vreun alt om pe pamant mai intelept decat Socrate?"
Raspunsul a venit fara sovaire:" Nu, nu exista alt muritor mai intelept decat Socrate".

Chaerephon a alergat intr-un suflet la prietenul sau si i-a adus la cunostiinta mesajul Oracolului. Spre surpriza lui, Socrate nu a parut deloc incantat ci, din contra, s-a intunecat la fata.

Socrate nu credea ca era cel mai inteligent sau intelept om de pe pamant. Pentru a contrazice afirmatia Pythiei, el s-a hotarat sa caute un muritor inzestrat cu o mai mare intelegere si o mai profunda gandire decat a lui.

Mai intai, Socrate a intalnit un politician. Versat in lupta pentru putere, acesta avea o parere nemaipomenita despre intelepciunea sa, asa ca a inceput sa peroreze fara oprire despre o mie si unul de subiecte. Socrate si-a dat seama de vanitatea si egoismul politicianului, si si-a spus in sinea lui:"Aceasta persoana nu stie nimic despre compasiune si nu are o invatatura aleasa. El crede ca stie totul. Cel putin, eu recunosc ca sunt un ignorant. Se pare ca sunt totusi mai intelept decat el."

Socrate nu s-a dat batut, asa ca si-a continuat cautarea. In cele din urma, a ajuns sa cunoasca un poet, un geniu neintrecut in manuirea cuvintelor, care se credea cel mai intelept om din lume doar pentru ca stia sa compuna poeme maiestre. Apoi, Socrate a intalnit un mestesugar, un om care facea aceeasi greseala ca si poetul, intrucat credea ca arta lui neintrecuta il indreptatea sa se creada cel mai intelept om de pe pamant.

Socrate s-a gandit ca ignoranta si aroganta subminau mintea celor trei oameni cu care se gasise pana atunci. In acest fel, el a inteles adevaratul inteles al raspunsului dat de Oracol lui Chaerephon. El si-a dat seama ca Pythia nu spusese de fapt ca el ar fi cel mai intelept om din lume, ci doar ca era mai intelept decat altii pentru ca era mult mai constient de ignoranta lui. Desi Socrate era un profet al spiritului, el nu se putea opri sa nu isi intrevada in fiecare clipa lipsa de cunoastere. Poate ca ar trebui sa ne amintim mai des vestitele cuvintele inscrise pe frontispiciul Oracolului din Delphi, cuvinte care par sa il fi inspirat pe Socrate in calatoria sa spre intelepciune: "Cunoaste-te pe tine insuti".




Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum se da un sfat ? | O poveste cu talc

Dragoste oarba | O poveste cu talc

Fereastra catre lume | O poveste cu talc
Cunoaste-te pe tine insuti | O poveste cu talc Cunoaste-te pe tine insuti | O poveste cu talc Reviewed by Diana Popescu on octombrie 05, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.