Prin dragoste invingem suferinta

Mai devreme sau mai tarziu , dragostea isi infinge coltii in sufletul tau si iti provoaca o durere incomparabila cu alte suferinte prin care ai trecut .Pana sa ajungi insa in aceasta faza , impactul emotional de la inceputul unei idile te poate ajuta sa treci mai usor peste niste nevralgii mult mai comune , cum ar fi durerea de dinti sau un alt chin de natura fizica.Cel putin , aceasta este concluzia unui studiu despre iubire initiat de oamenii de stiinta care studiaza mecanismele durerii si de psihologii dedicati cercetarii dragostei.

Studiul , publicat in jurnalul online "PLoS One" , si-a avut originea in intalnirea dintre doua minti originale.Doi oameni impartind aceeasi camera de hotel , Arthur Aron ( , un pasionat cercetator al dragostei , de la Universitatea de stat New York , din Stony Brook) si doctorul Sean Mackey ( aplecat asupra studierii durerii la Universitatea Standford) isi petreceau timpul prin discutii mai mult sau mai putin frivole inaintea unei conferinte despre neurostiinta , cand , dintr-o data , o revelatie a coborat asupra lor , deschizandu-le mintea spre o noua abordare.
Mackey a declarat : " Purtam niste ochelari Zinfandel , iar eu vorbeam despre durere si sistemele creierului implicate in acest proces , iar el imi povestea despre dragoste si mecanismele creierului asociate cu acest sentiment .La un moment dat , ne-am dat seama ca aceste fenomene s-ar putea influenta reciproc".Amandoi stiau ca cercetarile anterioare sugereau un efect de ameliorare a durerii datorat dragostei, dar voiau sa merga si mai departe, pentru a descoperi ce se intampla de fapt in creier. Asadar , in cele din urma, au dat de veste , in intregul campus al Universitatii Stanford , ca sunt in cautarea unor studenti aflati in primele 9 luni ale unei relatii de cuplu , infiorati inca de sentimentul unei iubiri romantice.
"Era clar " , a spus Mackey , " ca cea mai usoara cale de a descoperi in cateva ore subiecti dornici de a se alatura studiului era sa ii recrutam dintre studentii care ne-ar fi dat usile in laturi , clamand cu emfaza : " Noi si numai noi suntem indragostiti ! Studiati-ne !"

Echipa de cercetatori a supus observatiei 15 studenti , toti fiind solicitati sa aduca cu ei cate 6 poze : 3 ale fiintei iubite si alte 3 ale unei alte persoane atractive pe care o cunosteau. Oamenii de stiinta au supus unei incalziri excesive palmele stangi ale participantilor , astfel incat sa le provoace o durere mai mica sau mai mare , timp in care subiectii au trebuit sa aiba in fata atat primele 3 , cat si ultimele 3 poze aduse cu ei.
Intr-un alt stadiu al cercetarii , s-au testat efectele distragerii mintii participantilor , un fenomen cunoscut prin reducerea durerii , prin executarea a diverse sarcini mentale , in vreme ce palmele le erau supuse efectului dureros al caldurii.
S-a constatat ca imaginele persoanelor de care erau indragostiti le-a micsorat durerea subiectilor in proportie de 36 % - 45 % in cazul unor suferinte moderate , si intr-un grad de 12 % - 13 % pentru o suferinta ceva mai severa ( fotografiile cunostiintelor atractive neavand nici un efect).
La reluarea experimentelor prin scanarea creierelor cu o aparatura de imagine a rezonantei magnetice (MRI) , cercetatorii au stabilit ca vederea pozelor si distragerea mentala a participantilor sunt sarcini indeplinite de zone diferite ale creierului.

Cu alte cuvinte , desi amandoua influente au tendinta de a ne acalma durerile, dragostea are un mod aparte de a ne face sa trecem prin suferinta fizica.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:



Semnele dragostei | Cum stii ca cineva este indragostit ?

Dragostea in legendele si miturile lumii (I)

Indragostitii in citate , aforisme , maxime

Indragostitii isi imita reciproc limbajul
Prin dragoste invingem suferinta Prin dragoste invingem suferinta Reviewed by Diana Popescu on octombrie 14, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.