Paștele în Franța - Tradiții și obiceiuri


Le Pâques | Paștele în Franța înglobează mai multe celebrări, strâns legate una de cealaltă, începând cu câteva săptămâni inainte, cu Mardi Gras | Marțea Grasă și continuând cu Miercurea Cenusii, Joia Mare, Vinerea Pastelui, Învierea și , desigur, Duminica de Paște, urmată de o întreagă săptămână dedicată sărbătorilor pascale.
În general, francezii obișnuiesc să petreacă Paștele în familie, la o masă bogată, incluzând și tradiționalele ouă, dar își pot oferi și o scurtă vacantă, neuitând însă, să meargă la o liturghie cel puțin odată după duminica de Paști.

traditii si obiceiuri de Paste in Franta


Mardi Gras - Marțea Grasă

Mardi Gras | Marțea Grasă este celebrată în ultima zi dinaintea Postului Mare, prima zi a acestuia fiind numită Miercurea Cenușii.
Întrucât urmează o perioadă de înfrânare și ascetism, Mardi Gras este caracterizată de un exces de satisfacere a plăcerilor lumești și culminează cu Carnavalul, o revărsare exuberantă de muzică și dans.
Deși carnavalul de Mardi Gras a devenit faimos mai ales în New Orleans și Rio de Janiero, acest eveniment de sunet și culoare își are originea, de fapt, în orașul Nice. Carnavalul de la Nice durează aproape două săptămâni și include parade, focuri de artificii, baluri mascate, o mulțime de spectacole și alte evenimente "păcătoase".

Ouăle de Pasti în Franța
Pastele în Italia - Tradiții și obiceiuri
Ouăle de Paști - simbol, legendă și semnificație
Simboluri de Paște
Urarea "Paște fericit" în (aproape) toate limbile Pământului

Les Cloches Volants Clopotele zburătoare și Poisson d'Avril Peștele de aprilie 

Potrivit unei tradiții începute în secolul XII, în fiecare an, începând cu Joia Mare, clopotele bisericilor din orașele și satele franceze amuțesc, în semn de respect față de moartea Lui Iisus pe cruce.
Legenda spune că toate clopotele bisericilor din Franța își iau zborul către Roma, odată cu ziua de Miercurea Cenusii.
Duminica Mare, ziua învierii lui Iisus, clopotele de Paști- les cloches de Pâques, revin în biserici și catedrale, în drumul lor de reîntoarcere de la Roma, lăsând să cadă din cer ouă, ciocolate și alte bunătăți.

O altă tradiție din preajma Paștelui și a zilei de 1 aprilie este Poisson d'Avril/ Peștele de aprilie.
Cu această ocazie, copiii decupează peștisori din hârtie și încearcă să îi agațe de spatele a câtor mai mulți adulți. Dacă vreun "om mare" simte ceva și se întoarce să vadă ce se întâmplă, cei mici îi strigă cu toții , încântați  "Poisson d'Avril !". În această perioadă, nu este deloc întâmplător că magazinele și cofetăriile sunt pline cu ciocolate în formă de pește.În prima zi de Paști, copiii se trezesc devreme, nerăbdatori, să caute ouăle pascale, ascunse prin casă sau în grădină. Ouăle decorate, alături de iepurași și găinușe, reprezintă simboluri specifice Paștelui, din Franța.

Un alt obicei răspândit printre copii este să se angajeze într-o competiție, în care ouăle de Paști sunt lăsate să se rostogolească de-a lungul unui mic plan înclinat. Singurul ou, care "supraviețuiește", este declarat, la fel ca și proprietarul său, drept învingător. Acest joc pornește de la asemănarea între rostogolirea oului și prăvălirea stâncii ce închidea mormântul Lui Iisus.

Mâncarea franțuzească de Paști

Întrucât Paștele și învierea Lui Cristos se sărbătoresc odată cu sosirea primăverii, simbolurile renașterii și vieții au ajuns să fie sinonime cu Paștele.

Și, întrucât francezii iau în serios bucătăria, mâncărurile lor tradiționale de Paști încorporează acest simbolism, mai ales cu ocazia prânzului din duminica Paștelui. Mielul, un important simbol al Paștelui, este gătit în diverse variante, dar cel mai adesea,  potrivit unei rețete tradiționale, numită "Gigot D'agneau".
De obicei, înainte de friptura de miel se mănâncă un fel de mâncare, mai ușoara, în special, omlete.

Copyright © diane.ro.

Paștele în Franța - Tradiții și obiceiuri Paștele în Franța - Tradiții și obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on aprilie 10, 2011 Rating: 5

31 de comentarii:

 1. ar trebui sa scrie in franceza

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da ce ma tu nu poti sa dai pe google/bing translate si sa dai copy paste?

   Ștergere
 2. super poti sa gasesti orice despre cum sarbatoresc francezii pastele

  RăspundețiȘtergere
 3. tare ar trebui sa fie pentru mai multe tari

  RăspundețiȘtergere
 4. ce interesant......SOOOPER!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 5. ala care a scris pe 3 aprilie 2012..
  Cu ce okazie sa skrie in franceza?francezii nu au destule site-uri desprea traditiile lor??DDDDDD)))))

  RăspundețiȘtergere
 6. Este foarte ok...din punctul meu de vedere

  RăspundețiȘtergere
 7. super imi place dar ei vopsesc ouale

  RăspundețiȘtergere
 8. am luat 10 si nici macar nu lam scris pe tot

  RăspundețiȘtergere
 9. este foarte tare si advarat in acelasi timp  RăspundețiȘtergere
 10. Dacă era îm franceză , era mai bine ;;)

  RăspundețiȘtergere
 11. AM SCRIS CA IN FRANCEZA NU ROMANA OMULE:)))

  RăspundețiȘtergere
 12. Foarte frumos ! Am aflat atatea lucruri despre traditiile si obiceiurile lor pascale .Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
 13. m.aajutat mult la referatul de la franceza...ms mult!!!

  RăspundețiȘtergere
 14. Frumos. Bravo Diana :* Pupicei.. Multumesc m-a ajutat :) .

  RăspundețiȘtergere
 15. Mersi, m-a ajutat la proiect

  RăspundețiȘtergere
 16. Mersi mult ma ajutat foarte mult am luat 10 la el!!!

  RăspundețiȘtergere
 17. Vă puteţi depăşi frica de eşec, mergând cu încredere în direcţia visurilor voastre şi acţionând ca şi cum ar fi imposibil să eşuaţi. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea „Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: rocsanailiescu@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 18. MULTUMESC AM LUAT SI EU ZECE LA EL TI AS DA LIKE DAR NU POT :):):):)

  RăspundețiȘtergere
 19. E ok,Mai ales daca iti cere profa de franceza

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.