De ce ne simtim liberi pe internet ? | Efectul de dezinhibare online

Indecenta de a-ti spala rufele murdare in prezenta altora a depasit de mult zona mahalalelor , ajungand in zilele pe noastre pe internet.Daca vedetele se "bucura" de mediatizarea boacanelor lor pe anumite posturi TV , oamenii mai putin "publici" au gasit solutia nemijlocita a comunicarii online.
Sentimentul de libertate pe internet si dezvaluirea online , fara nici un fel de opreliste , a unor lucruri nemarturisite in mod normal in viata reala a dus adeseori la pierderea slujbei , a veniturilor sau a partenerului stabil dintr-o relatie de cuplu.In limbajul psihologiei , aceasta tentatie de a te "spovedi" pe internet , fara a mai fi retinut de conventiile sociale , se numeste "dezinhibare online".John Suller , un psiholog specializat in studierea internetului a gasit , zic eu , cateva caracteristici relevante ale interactiunii online ce determina eliberarea oamenilor de inhibitii, conventii sau prejudecati ...

Anonimatul

Oamenii aflati online nu pot fi identificati in acelasi fel ca si cazurile cand se afla in societatea reala.Atunci cand discuti pe internet este ca si cum ai iesi noaptea pe strada intr-un costum de carnaval si cu o masca pe fata.Sentimentul eliberarii de personalitatea ta normala permite aparitia unor noi tipuri de comportament.Uneori, oamenii ajung pana pe punctul de a crede ca felul lor de a se purta online deriva dintr-un alter ego al personalitatii lor.
In mod ironic, multe persoane sunt cu mult mai putin anonime online decat offline sau in viata reala.Efectul dezinhibitiei online ii face sa impartaseasca prea mult despre ei in profilurile lor de pe retelele sociale (gen Facebook) , chiar si lucruri pe care nu ar indrazni sa le dezvaluie nici prietenilor lor cei mai buni.Este foarte usor sa uiti cat de lesne poti fi identificat dupa activitatea ta pe internet ...

Invizibilitatea

Intrucat altii nu ne pot vedea online (cu exceptia cazului cand avem un webcam si permitem altora sa ne vada) , nu ne mai jenam despre felul cum aparem in ochii altora si nu ne mai temem de faptul ca emotiile noastre ar putea fi date de gol de expresiile fetei noastre.Imagineaza-ti , de exemplu, ca ii povestesti unui prieten despre o intamplare care te-a marcat in viata.In acest caz , simti nevoia sa incerci a-ti ascunde profunzimea emotiilor ori sentimentelor tale in timp ce iti relatezi povestea.Ei bine , pe internet poti sa marturisesti ce vrei fara a-ti dezvalui impactul afectiv.
Discutiile online ne permit aducem vorba despre subiecte pe care nu ne simtim capabili sa le dam glas intr-o discutie fata in fata.Acesta este , din punct de vedere psihologic , un aspect pozitiv al efectului de dezinhibitie, atata vreme cat ne protejam identitatea si viata privata.

Opresti sau incepi o discutie cand vrei

Atunci cand suntem fata in fata cu o anumita persoana putem vedea imediat reactiile acesteia fata de ceea ce spunem ori facem.Acest fapt ne determina sa devenim retinuti , pentru a nu risca ca respectiva persoana sa ne judece in vreun fel.In cazul comunicarii online , nu exista astfel de restrictii intrucat putem sa facem o pauza de 24 de ore inainte de a citi raspunsul interlocutorului nostru sau putem sa nu ne mai uitam deloc la replica acestuia.
Taierea comunicarii poate avea loc in ambele sensuri.Asa-zisii "troli ai internetului" sunt oameni care obisnuiesc sa posteze un subiect intr-un forum sau un alt grup online doar din placerea de a starni controverse.Ei sunt experti in tehnica "loveste si fugi".
Pe de alta parte , unele persoane , care au dificultati in a comunica fata in fata cu altcineva , pot deveni mai elocvente si mai inspirate in comunicarea online.
Probabil ca majoritatea dintre noi ne incadram intre aceste doua extreme.Cu toate acestea lipsa "feedback-ului" provenit din limbajul corpului altor oameni provoaca un fel de esec al comunicarii online.Un exemplu potrivit in acest caz ar putea fi bancurile transmise pe internet.Fara acompaniamentul limbajului trupului , glumele sau cuvintele spirituale dau nastere cu usurinta unor interpretari gresite ...

Vocile din capul tau

Atunci cand comunicam prin scrierea de mesaje si nu prin viu grai putem avea surpriza unei legaturi foarte intime cu interlocutorul nostru.Aceasta pentru ca vorbele scrise ale celorlalti oameni sunt gazduite in mintea noastra si , fara sa vrem , le impletim cu monologurile noastre.Desi fiintele umane citesc de secole carti sau scrisori , numai in ultimii ani comunicarea online a adus nota de intimitate dintr-o scrisoare in conversatiile noastre zilnice.

O lume imaginara

Anonimatul , invizibilitatea si elementele de fantazare sunt activitati online ce ne incurajeaza sa ne gandim ca regulile din lumea reala nu mai sunt aplicabile pe internet.Asemeni unei povestiri scince fiction , internetul ne permite sa fim cine si ce vrem , atat in bine cat si in rau.
Problema este ca , atunci cand viata devine un joc la care poti renunta printr-o apasare de buton , este foarte usor sa iti arunci pe fereastra toate responsabilitatile sau normele morale.

Fara politie

Cu totii ne temem de dezaprobare sau pedepse , dar in lumea imaginara a internetului nu exista nici politie , nici persoane care sa ne supravegheze sau controleze.Desi exista si online niste oameni cu putere de decizie , pare a fi dificil sa stim cine sunt ei cu adevarat.Iata de ce oamenii se simt liberi online ...Ei se regasesc intr-un univers fara autoritati , conventii sociale si norme de conduita.
Desigur , ideea ca nu exista nici o autoritate online nu este decat o fantezie pentru ca in fiecare dintre noi, intr-o masura mai mare sau mai mica , exista un politist care ne supravegheaza clipa de clipa.

Toti acesti factori adunati laolalta creaza o lume in care ne simtim mai liberi.Dar aceasta libertate nu este decat o iluzie intretinuta de invizibilitate, anonimat si lipsa unui feedback imediat si fizic din partea celorlalti .
Poate ca acesta este totusi un tip de libertate , intrucat unii oameni declara ca se simt mai aproape de eul lor autentic atunci cand sunt online.

Sursa : The online disinhibition effectCopyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Pe internet dragostea este mereu acasa

Google , da-mi 6 numere norocoase ! | Rugaciune la zeul Google

Femeia IT , femeia de langa tine
De ce ne simtim liberi pe internet ? | Efectul de dezinhibare online De ce ne simtim liberi pe internet ? | Efectul de dezinhibare online Reviewed by Diana Popescu on iulie 05, 2011 Rating: 5

5 comentarii:

 1. Toti ar trebui sa citeasca acest articol!

  RăspundețiȘtergere
 2. asa este...ai dreptatate, comunicarea virtuala, pe internet e asa un fenomen socant prin succesul pe care il are in demontarea inhibitiilor interioare zilnice. dar ce te faci cand dezinhibarea asta comunicationala devine un subterfugiu de fuga din viata reala?...ar trebui cu totii sa ne dam seama ca masca internetului ni se potriveste asta timp cat sub ea nu se ascund demagogii interioare si lipsa de franchete in relatiile cu cei care exista reala. eu zic ca ,,spovedania" virtuala e un ...bun necesar atata timp cat ai control pe propria ta mine.
  interesant articol...te urmaresc de ceva vreme...de cand am citit despre...barbatii posesivi. astept si alte articole:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Internetul ofera senzatia de libertate, desi unele lucruri trebuiesc asumate. Mi se pare destul de periculoasa barfirea unor membri ai familiei sau a sefilor de la serviciu.

  RăspundețiȘtergere
 4. Facebook este o greseala in final. Partea proasta e ca iti dai seama prea tarziu. Tot ce spui.... e citit imediat. Nu-ti mai poti retrage cuvintele, chiar daca ulterior regreti.

  RăspundețiȘtergere
 5. Destul de corecta interpretarea acestei libertati

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.