Cititul iti schimba personalitatea ?

Desigur, unii dintre voi au trait pe propria piele ori in propria minte influentele hotaratoare ale lecturii asupra personalitatii sau destinului personal.Cititul , o ocupatie din ce in ce mai neglijata in ultima vreme , poate reprezenta un mod activ de a ingloba cunostiinte si a-ti modela fiinta , fata de felul de cele mai multe ori pasiv in care ne implicam pe internet sau receptam informatiile furnizate de televiziune.”O casa fara carti este o casa fara suflet “ , ne invata “desuetul” si prea putin cititul Cicero.Cufundarea in tine insuti pe care ti-o prilejuieste lectura nu are , cred eu, rival in formarea propriei tale personalitati.

Se intampla din ce in ce mai putin ca un tanar sa citeasca cu sufletul la gura o carte , pentru ca apoi sa le marturiseasca prietenilor sai ca acea lectura i-a schimbat viata.Cu toate acestea , oamenii de stiinta se incapataneaza sa ne demonstreze ca fie si numai o singura carte are potentialul de a transforma personalitatea oamenilor…

Keith Oatley, profesor emerit in cadrul departamentului de dezvoltare umana si psihologie aplicata la Universitatea din Toronto , a testat de curand aceasta teorie.In studiul sau , el a cerut participantilor sa citeasca “Doamna cu catelul “ , de Anton Cehov (un scriitor foarte drag mie ) sau un rezumat nefictional al acestei povesti. Inainte si dupa lectura unei din cele doua variante , fiecare subiect a fost supus unui test de personalitate .

Concluziile studiului au relevat ca acei care au citit versiunea originala a nuvelei lui Cehov au trecut printr-o cat de mica modificare a personalitatii lor.Mai mult decat atat , fiecare dintre participanti a avut parte de o transformare diferita a fiintei lui .”Efectele pot fi moderate, dar ele exista “ , a marturisit Oatley , continuand : “ceea ce citesti isi pune clar amprenta asupra ta “.Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Scrisul iti releva personalitatea | Grafologia ca stiinta si arta

Forma | expresia ochilor si personalitatea

Despre carti … in citate , aforisme , maxime
Cititul iti schimba personalitatea ? Cititul iti schimba personalitatea ? Reviewed by Diana Popescu on septembrie 12, 2011 Rating: 5

5 comentarii:

 1. Continutul educativ al lecturii pentru oameni consta in valoarea artistica si puterea de evocare a fiecarei opere literare, intr-o masura diferita de la persoana la persoana, lectura reuseste sa emotioneze si sa convinga pe cititori adevarul ideilor pe care le apara.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cititul schimba multe la o persoana. Te face sa gandesti altfel si sa comunici altfel. Cred ca o carte te ajuta mult mai mult decat sa stai si sa freci menta.

  RăspundețiȘtergere
 3. E o vorba.. Cultura e cea mai eleganta, subtila si democratica forma a Puterii. Nu cred ca iti schimba personalitatea, doar ti-o dezvolta.

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca esti amabila , spune-mi daca nu cumva dezvoltarea presupune , intre altele , si schimbare ?

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu inteleg prin schimare sa se faca rosu in loc de negru. Cand ma gandesc la dezvoltare, ma gandesc la aceeasi structura doar ca i s-au adus imbunatatiri. Conteaza si materialul. Poti sa citesti de sa-ti sara capacele, daca structura e ruginita.... Hai sa-i spunem schimbare in bine ca sa cadem la pace. Ok?

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.