28 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 28 ianuarie sunt celebrati Sfantul Cuvios Efrem Sirul, Sfantul Iacov Sihastrul, Sfantul Paladie, Sfanta Mucenica Haris, Sfantul Toma de Aquino, si are loc sarbatoarea hindusa Vasant Panchami.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 28 ianuarie


Sfantul Cuvios Efrem Sirul

sarbatoare 28 ianuarie
Numit “Harpa Sfantului Spirit”, gratie maiestriei epistolelor sale, Sfantul Efrem Siriul s-a nascut in Nibisis, Mesopotamia, in preajma anului 306. A imbratisat credinta crestina inca de tanar, fiind indreptat spre aceasta cauza, indirect, de catre tatal sau, un preot pagan. In cele din urma a ajuns sa fie luat in grija de catre Sfantul Iacob din Nibisis (13 ianuarie), unul dintre episcopii ce au luat parte la primul Conciliu de la Niceea. Sfantul Efrem si-a asumat o viata ascetica, renuntand la toate posesiunile lui si refuzandu-si orice fel de confort lumesc. Se spune ca ochii sai erau mereu plin de lacrimi, pentru pacatele sale si datorita bucuriei de a contempla minunatia ispravilor divine.
Dupa ce, la varsta de 20 de ani, a fost botezat, s-a retras in desert, stabilindu-se apoi la Edessa. Odata ce, in timp ce se plimba prin oras, o prostitutata s-a apropiat de el. Pretinzand ca acceptat propunerea ei, a dus-o intr-o piata publica, si i-a sugerat sa se culce acolo impreuna, in vazul tuturor. Oripilata, femeia l-a certat, zicandu-i “Nu ai pic de rusine ?” Sfantul i-a replicat : “Biata femeie, ti-e teama sa nu fii vazuta de oameni, dar de ce nu iti este frica ca esti zarita de Dumnezeu, care vede totul si, in ziua cea de apoi, ne va judeca dupa faptele noastre si cele mai tainice secrete ale gandurilor noastre ?” Femeia s-a cait, iar Sfantul Efrem a ajutat-o sa inceapa o noua viata.

Sfantul Paladie

Sfantul Pladie si-a incropit o mica chilie in munte si s-a izolat in ea. S-a dedicat acolo rugaciunilor, postului si privegherii, fiind astfel daruit cu putinta de a face minuni. Intr-o zi, un bogat negutor a fost ucis langa salasul lui, si, fiind invinovatit ca el ar fi autorul crimei, s-a rugat si l-a inviat pe negustorul cel mort. Acesta, trezindu-se la viata, l-a aratat pe adevaratul faptas. Cu multe alte miracole s-a invrednicit Sfantul Paladie, si a lasat drept mostenire o sumedenie de scrieri bisericesti.

Sfantul Iacov Sihastrul

Dupa ce a lasat deoparte lucrurile lumesti, Sfantul Iacov si-a gasit adapost intr-o pestera asezata in vecinatatea localitatii Porfirion. Niste oameni pacatosi au dus la el o femeie desfranata, iar el nu a rezistat ispitei. Pacatul acesta l-a dus spre un altul, gandindu-se sa isi ia viata, aruncandu-se intr-o prapastie. A intalnit, totusi, un monah care i-a intors gandul, asa ca si facut salas intr-un mormant, unde a dus o viata ascetica. La o mare seceta ce a bantuit acel loc, Dumnezeu i-a dat de stire episcopului ca pentru a dispare acea pacoste, este nevoie de ruga Sfantului Iacov. Iacoz s-a straduit in ruga si binefacatoarea ploaie a cazut peste pamanturile insetate.

Sfanta Mucenica Haris

Sfanta Mucenica care s-a inaltat la ceruri dupa ce i-au fost taiate picioarele.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 28 ianuarie


Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Pavel Tebeul; Pomenirea parintelui nostru Ioan Colibasul; Pomenirea sfantului mucenic Pansofie; Pomenirea cuviosilor Prohor si Gavriil; Pomenirea Sfantului Ierarh Gherasim, patriarhul Alexandriei
Vezi Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 28 ianuarie


Sfantul Toma de Aquino

Sfantul Toma de Aquino a fost preot si doctor al Bisericii, si a ramas, in traditie, drept protector al universitatilor si studentilor. Nascut in anul 1226, fiu al lui Landulph, conte de Aquino, a fost dat de la varsta de cinci ani in grija calugarilor benedectini de la Monte Casino. Invatatorii lui au fost surprinsi de progresele lui in invatatura si de dedicarea sa fata de credinta.
Atunci cand a devenit adult, a renuntat la viata lumeasca si, in ciuda opozitiei familiei sale, a intrat in Ordinul Benedectin. Ca o rasplata pentru credinta sa, Dumnezeu i-a dat darul unei castitati depline, de aici tragandu-i-se si numele de “Doctor angelic”.
Dupa ce a studiat la Napoli, a continuat sa invete la Cologne, sub indrumarea Sfantului Albert cel Mare. La 22 de ani, a fost desemnat sa predea, ca profesor, in acelasi oras. In acea vreme , a inceput sa isi publice primele opere. Dupa patru ani a fost trimis la Paris, unde a devenit preot, la varsta de 31 de ani, reusind sa isi ia si doctoratul. Tot aici a devenit un prieten apropiat al regelui Ludovic. In anul 1621, papa Urban al IV-lea l-a chemat la Roma si l-a desemnat drept invatator al bisericii. Sfantul Toma nu s-a remarcat numai prin scrieri, ci si prin stralucitele sale predici. Papa Clement al IV-lea i-a oferit arhiepiscopia orasului Napoli, demnitate pe care a refuzat-o. Sfantul Toma de Aquino a lasat in urma sa o opera monumentala, lucrarea “Summa Theologica”, din pacate neterminata, intrucat in drumul sau spre cel de-al doilea Conciliu de la Lyon, s-a imbolnavit grav si a murit, in anul 1274, la manastirea cisterciana de la Fossa Nuova.
Sfantul Toma de Aquino a fost unul din cei mai mari si mai influenti teologi din toate timpurile, si a fost canonizat in anul 1323, fiind declarat doctor al Bisericii de catre Papa Pius al V-lea.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 28 ianuarie


Cuviosul Efrem Sirul; Sf Toma de Aquino


Alte sarbatori si traditii din 28 ianuarie


Vasant Panchami

Sarbatoare religioasa hindusa dedicata lui Saraswati, zeita invataturii.Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :


Nascut pe 28 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

26 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

27 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
28 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 28, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.