30 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 30 ianuarie sunt comemorati Sfintii Trei ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, si Sfanta Martina.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 30 ianuarie


Sfintii Trei ierarhi : Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur

Sfintii Trei ierarhi : Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur
Sfintii Trei ierarhi
Aceasta sarbatoare a fost infiintata in timpul domniei lui Alexis I Comnenus (1081 – 1118), in urma unei dispute aparute la Costantinopole intre cetatenii de seama ai orasului si prelati, referitoare la cine ar avea intaietate intre cei mari trei sfinti : Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. In stilul tipic bizantin, oamenii din metropola s-au impartit in trei tabere radicale : bazilieni, gregorieni si ioaniti. In cele din urma, pentru a se reinstaura pacea si linistea, cei trei ierarhi i-au aparut intr-o viziune calugarului Ioan Mauropus. Ei s-au infatisat traind in armonie si egalitate in fata tronului ceresc, si l-au invatat pe calugar ca trebuie sa fie sarbatoriti impreuna in aceeasi zi. Sfantul Ioan Mauropus a dat de stire lumii despre aceasta vedenie sfanta , iar ziua de 30 ianuarie a fost stabilita ca data de comemorare a celor trei sfinti ierarhi.

Sfantul Mucenic Ipolit, Episcopul Romei

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 30 ianuarie


Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Antonie cel Mare; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Antonie cel Nou
Vezi Ortodoxia.md

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 30 ianuarie


Sfanta Martina, fecioara mucenita

Sfanta patroana a Romei, Sfanta Martina a fost martirizata in anul 226 sau 228, in timpul pontificatului Papei Urban Intaiul. Fiica a unui fost consul, ramasa orfana la o varsta frageda, ea si-a declarat deschis credinta in timpul domniei lui Alexandru Severus. A fost arestata, supusa torturilor si, in final, decapitata. Moastele ei au fost descoperite pe 25 octombrie 1634, intr-o cripta dintr-o straveche biserica aflata in apropierea bisericii Mamertine. Papa Urban al VIII-lea, care era in fruntea bisericii in acea vreme, a renovat biserica si, se spune, a compus imnurile ce se canta si in zilele noastre la slujba dedicata Sfintei Martina.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 30 ianuarie


Sf. Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur; Sf. Mucenic Ipolit, papa al Romei



Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 30 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

28 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

29 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
30 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 30 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 30, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.