Care e ochiul tau dominant ? | Ochii si personalitatea

Poate ca nu ti-ai dat seama pana acum de lucrul asta, dar unul din ochii tai are tendinta de a fi dominant, adica a de a accesa mai multe informatii vizuale din lumea care te inconjoara. Aceasta fapt poate marturisi cateva aspecte importante despre personalitatea ta sau modul tau de a te integra in lume.

Pentru a afla daca ochiul tau drept sau cel stang este cel dominant poti face un mic experiment. Fa un cerc folosind degetul mare si cel aratator al uneia din maini si uita-te prin el , cu ambii ochi deschisi, la un un obiect de pe un perete sau aflat la o mai mare distanta. Inchide apoi ochiul stang. Daca obiectul privit ramane incadrat in cercul format de degete, inseamna ca ochiul tau dominant este cel drept. Daca, insa, obiectul iese din cerc, pozitionandu-se spre stanga, acest lucru iti demonstreaza ca ochiul tau dominant este cel stang. Pentru a intelege mai clar cum trebuie sa procedezi, poti urmari acest scurt video : Care este ochiul tau dominant ?
Circa 80 % dintre oameni sunt au ochiul drept dominant ( eu fac parte din cei 20% care privesc lumea prin perspectiva celui stang) si exista foarte putine persoane care nu sunt caracterizate de dominanta oculara, adica care nu au nici unul din ochi dominant.

Creierul nostru functioneaza intr-un mod asimetric : ochiul tau stang este conectat cu emisfera celebrala din dreapta, iar cel drept este legat de emisfera stanga. Daca ochiul tau dominant este cel stang, ai tendinta de a folosi intr-o mai mare masura emisfera cerebrala dreapta, daca ochiul drept este cel stapanitor, se presupune ca ai inclinatia de a-ti folosi preponderent emisfera stanga.
Emisfera dreapta a creierului este asociata cu verbalizarea, focalizandu-se asupra cuvintelor simbolurilor si numerelor. Oamenii dominati de aceasta parte a creierului sunt analitici, fiind condusa de logica, proceseaza ideile secvential , pas cu pas, fac deductii logice pornind de la informatii detinute, tind sa se concentreze pe organizare, sunt punctuale, le place sa faca liste si planificari, urmeaza regulile fara a cracni, memorizeaza rapid formulele matematice, prefera sa observe ce se intampla in jurul lor, asculta ceea ce are de spus un interlocutor inainte de a vorbi, obisnuisc sa citeasca un manul de instructiuni inainte de a folosi un nou dispozitiv sau aparat, gesticuleaza arareori atunci cand vorbesc, folosesc cuvintele pentru a-si aminti anumite lucruri, isi amintesc mai curand numele decat fetele unor persoane, trebuie sa se straduiasca pentru a fi creativi.
Persoanele dominate de emisfera stanga a creierului sunt vizuale, focalizandu-se pe imagini, modele , proceseaza ideile pe loc, simultan, au minti fotografice ( pentru a-si aminti ceva mai bine trebuie sa scrie sau sa faca asocieri vizuale), fac conexiuni neobisnuite sau imaginative pe baza informatiilor aflate la dispozitie, vad mai intai intregul si apoi detaliile, au carente in a se organiza, sunt buni in a face asociatii libere, au obiceiul de a pune sub semnul intrebarii regulile, nu au notiunea timpului, au uneori probleme in a-si aminti cuvintele memorate, sunt satisfacute in a atinge sau a simti obiectele, au dificultati in a-si prioritiza activitatile, nu sunt inclinate sa citeasca un manual de instructiuni inainte de a utiliza un dispozitiv ori un aparat nou, sunt atente la felul cum vorbesc cei din jur, obisnuiesc sa gesticuleze atunci cand vorbesc, au un mare potential creativ, dar trebuie sa se mobilizeze pentru a si-l pune in valoare.

Se spune ca oamenii avand ochiul stang dominant sunt foarte sociabile si agreabile, prefera sa doarma cu obrazul stang pe perna, si au, de obicei, o relatie stransa cu mama. Cei guvernati de ochiul drept se zice ca sunt foarte organizati, disciplinati, le place sa puna intrebari, au obisnuinta de a dormi cu obrazul drept pe perna si au, adeseori, o relatie foarte apropiata cu tatal. Nu este un lucru confirmat de stiinta, dar se crede ca persoanele stapanite de ochiul stang sunt atrase in dragoste de cele guvernate de ochiul drept.


Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Forma | expresia ochilor si personalitatea

Culoarea ochilor iti dezvaluie personalitatea

Limbajul si seductia ochilor.Cum sa seduci prin privire
Care e ochiul tau dominant ? | Ochii si personalitatea Care e ochiul tau dominant ? | Ochii si personalitatea Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 13, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Sunt cam egale cele doua 'dominante' insa este tare interesant articolul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. ati cam incurcat emisferele am senzatia :) nu sunt asa: stanga-logica, dreapta-creativa ? :)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.