14 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 14 ianuarie sunt celebrati Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait, Sfantul Felix de Nola, Sfanta Bianca, Sfantul Sava si Sfantul Teodul.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 14 ianuarie

Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait

Acesti parinti au trait in salbaticie in preajma sfantului munte inainte ca imparatul Iustinian sa cladeasca, in anul 527, vestita manastire de aici.Ei au fost atacati de o ceata de barbari saraceni care au ucis aproape toti calugarii, inclusiv pe Doulas, conducatorul lor, oprindu-se de la acest masacru si fugind inspaimantati atunci cand un stalp de foc s-a ridicat spre cer din muntele Sinai.
Cei 43 de Sfinti Parinti de la Rait au fost ucisi pe 22 decembrie, dar sunt comemorati pe 14 ianuarie, impreuna cu parintii din Sinai.Ei au dus o viata monastica la malurile marii Rosii. Intr-o zi, circa 300 de barbari etiopieni au atacat acea regiune, omorand multi crestini si lunadu-le in sclavie sotiile si copiii. Ei au luat cu asalt si manastirea de La Raitu, unde se adapostea cei 43 de parinti. Staretul lor, Paul, i-a indemnat pe calugari sa continue a se ruga, fara a pretui in vreun fel viata trecatoare a acestei lumi, la care ei renuntasera atunci cand se retrasesera in desert. Au fost cu totii ucisi de barbari, cu exceptia unuia singur, care a dus vestea despre acest atac la muntele Sinai. Atunci cand au ajuns la malul marii, barbarii au descoperit ca vasele lor fusesera sfaramate de stanci de catre crestini. Plini de furie, au masacrat toti prizonierii, dar au fost apoi ucisi, la randul lor, de catre o armata de crestini sosita curand dupa aceea.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 14 ianuarie

Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos ; Pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei ; Pomenirea Sfantului Mucenic Teodot, care de sabie s-a savarsit ; Pomenirea Sfantului Grigorie Nazianzul, tatal Sfantului Grigorie Teologul, care în pace s-a savarsit ; Sfanta Emilia, mama Sfantului Vasile cel Mare; Sfintii Mucenici Alexandru, Ioan, Trofim, Ioan, Alexandru, Veaceslav, Vasile si Iacov
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 14 ianuarie

Sfantul Felix de Nola

Sfantul Felix a fost fiul lui Hermis, un sirian ce a luptat in armata romana. S-a nascut la proprietatea tatalui sau din Nola, in apropierea orasului Napoli. La moartea parintelui sau, si-a impartit toata averea saracilor, si a fost hirotonisit de catre episcopul Maximus de Nola, devenind asistentul acestuia.
Atunci cand Maximus a fugit in desert, la inceputul prigoanei lui Decius impotriva crestinilor, Felix a fost arestat in locul sau si aruncat in inchisoare. Eliberat, potrivit legendei, de un inger, s-a dus la Maximus, care era grav bolnav, si l-a adus inapoi la Nola.
Chiar si dupa moartea lui Decius, din anul 251, Sfantul Felix a continuat sa fie haituit, si a ramas ascuns pana la incetarea persecutiilor. Dupa moartea lui Maximus, a fost ales in unanimitate de catre popor drept episcop, dar el a declinat aceasta onoare in favoarea lui Quintus, un prelat mai in varsta. Sfantul Felix si-a petrecut restul vietii impartind tot ce avea cu cei necajiti, si a murit in ziua de 14 ianuarie. Mormantul sau a devenit curand vestit pentru minunile pe care le-a prilejuit.

Sfanta Bianca, regina

Bianca de Castilia (Blanca de Castilla, in spaniola ; 1188 - 1252) a fost regina consoarta a Frantei si sotia regelui Ludovic al VIII-lea. A indeplinit rolul de regenta (regina mama) de doua ori in vremea domniei fiului ei, Ludovic al IX-lea. A infiintat mai multe abatii cisteriene, fiind ingropata intr-una din ele (Maubuisson). Atat fiul ei, Ludovic, cat si Isabelle, singura fiica care i-a supravietuit, au fost si ei canonizati.

Sfantul Sava

Sfantul Sava (1174-1235) a fost un nobil sarb din dinastia Nemania, care a renuntat la dreptul la tron pentru a deveni calugar. Fratele sau a fost incoronat ca rege, iar el a ajuns arhiepiscop de Serbia si un autentic lider cultural si spiritual al poporului sarb. Fondator al bisericii ortodoxe din Serbia, a jucat un rol de seama in vremea de inceput a literaturii medievale sarbe. Sfantul Sava sau Sveti Sava este comemorat pe 14 ianuarie de catre biserica catolica si pe 5 decembrie de catre biserica crestin-ortodoxa.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 14 ianuarie

Cuviosii Parinti ucisi in Sinai si Rait ; Cuviosul Teodul


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 14 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

12 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

13 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
14 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 14 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 13, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.