Săgeata: Simbol și semnificație

 Săgeata este un simbol asociat cu viteaza, iuțimea, mișcarea înainte, amenințarea și determinarea. De asemeni, săgețile reprezintă razele solare și, desigur, vânătoarea. Au fost armele zeităților grecești Apollo și Artemis (Diana). Zeul hindus al vremii, Rudra, în aspectul său întunecat, trimitea pe lume săgeți ale bolilor, iar în forma sa binevoitoare (Shankara), raze calde ale soarelui.


În Egiptul antic, zeița cu cap de leu Sekhmet, corelată cu vânturile fierbinți ale deșerturilor, slobozea săgeți ce străpungeau inimile oamenilor, iar zeița Neith avea drept atribut două săgeți încrucișate.



Rănile dragostei erau provocate de săgețile zeului dragostei, Eros la greci, Amor sau Cupidon la romani. Totodată, săgețile iubirii extatice a lui Dumnezeu penetrau inima umană (Sfânta Theresa Avila și Sfântul Augustin). Mânuite de schelete, arcul și săgețile au devenit simboluri ale morții, ca în descrierea călărețului de pe calul gălbui din Revelația 6:8.


Printre sfinții asociați cu săgețile, cel mai cunoscut este Sfântul Sebastian, cu trupul său străpuns de săgețile necredincioșilor.


Iov spune, "Căci săgeţile Celui Atotputernic m-au străpuns, sufletul meu le suge otravă şi groaza Domnului bagă fiori în mine!" (Iov 6:4).


Marile molime erau frecvent personificate de îngeri răzbunători trăgând cu săgeți.


În sculptura arhitecturală din Evul Mediu, arcașii erau adeseori portretizați împreună cu animale corelate cu desfrânarea (țapul sau cocoșul), sugerând aparent o legătură cu săgeata lui Cupidon.


Puterea gândului: lovirea unei ținte nevăzute | O poveste cu tâlc


Tradiția potrivit căreia o singură săgeata poate fi ușor de rupt, pe când un mănunchi de săgeți este cu mult mai puternic simbolizează forța prin unitate, atât în China, cât și în Occident.


La chinezi și la americanii nativi, când se încheiau tratate de pace, săgețile rupte exprimau renunțarea la război. Pentru cei din urmă, săgețile erau un simbol important care însemna literal "viață", fiind instrumentele folosite de aceștia atât pentru vânătoare, cât și pentru protecție. Erau un simbol și al păcii, și al războiului. Două săgeți încrucișate semnificau o alianță.


O săgeata amplasată pe corda întinsă a unui arc simboliza tensiunea, conflictul sau luptele din viață. Pe de altă parte, o săgeata așezată pe un arc desemna bținerea păcii și a liniștii. Două săgeți cu vârfurile îndreptate unul spre altul erau un însemn al războiului ori al conflictului. 


Sfinxul: Simbol și semnificație


Săgeata: Simbol și semnificație Săgeata: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.