11 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 11 februarie sunt comemorati Sfantul Vlasie, Sfanta Teodora, Sfanta FecioaraMaria de la Lourdes, Sfantul Caedmon, si are loc aniversarea Pactului de la Lateran.
In traditia populara romaneasca, de Sfantul Vlasie se deschidea glasul pasarilor, cei ce nu respectau aceasta zi fiind condamnati sa nu auda cantecul pasarilordin rai. Pe 1 februarie era oprit a se lucra, ca nu cumva sa se nasca copii cudiformitati sau pentru a nu apare vlasi ori viermi in ochi. Sfantul Vlasie era considerat ocrotitor al gospodariei si cioban al lui Dumnezeu pentru vite.

Sarbatori,traditii si obiceiuri crestin - ortodoxepe 11 februarie


Sfantul Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei

Sfantul Vlasie
Sfantul Vlasie
Originar din Armenia, de profesie medic, Sfantul Vlasie s-a remarcat prin sfintenia vietii sale, fiind ales decatre crestini drept episcop Sebastiei, din Anatoliade rasarit. Desi Sebastia era un oras dominat de pagani, Sfantul Vlasie si-a indrumat neobosit si plin de darzenie credinciosii, incurajandu-i mereu sa ramana neclintiti in credinta lor in timpul persecutiilor.
Atunci cand orasul a fost epurat de crestini, unii fugind pentru a-si salva viata,altii fiind ucisi, Sfantul Vlasie, ajuns la batranete, s-a refugiat intr-o pestera din muntele Argea, dedicandu-se postului si rugaciunii. Animalele ,atrase de sfintenia lui, s-au adunat in jurul chiliei sale, asteptand de la el binecuvantare si vindecarea bolilor si suferintelor lor.
Prigonitoriisai, care nu incetasera sa il caute, l-au aflat in cele din urma, ramanand uluiti la vederea unui al doilea Eden,in care leii, tigrii, ursii si lupii traiau in buna pace in preajma sfantului. Vlasie si-a intampinat cu bucurie vrasmasii, anuntandu-i ca aflase deja de venirea lor gratie unei viziuni.
In timp ce era adus inapoi la Sebasta, bolile oamenilor si animalelor dispareau ca prin minune in timp ce trecea prin preajma lor. O femeie si-a adus la el copilul care era pe cale sa sufoce din cauza unui os ramas in gat. Sfantul Vlasie l-avindecat pe data si s-a rugat Domnului sa ii redea sanatatea. (Din acest motiv,in occident, el este considerat sfantul patron al celor bolnavi cu gatul).
La judecata sa, sfantul si-a declarat fara ezitare credinta in Cristos si si-a aratat dispretul pentru idolii romani, fiind, drept urmare, batut fara mila si aruncat in temnita.
Guvernatorul Agricolaus l-a condamnat la moarte, poruncind sa fie aruncat intr-un lac, insa Sfantul Vlasie a facut semnul crucii deasupra apelor si a inceput sa mearga peste ele la fel precum Iisus pe marea Galileei. Atunci cand a ajuns la mijlocul lacului, i-a poftit pe pagani sa i se alature daca se incredeau cu adevarat in puterea zeilor lor. 68 dintre ei au acceptat provocarea si s-au inecat, in vreme ce un inger plin de lumina si-a facut aparitia si i-a spus sfantului sa se intoarca la tarm pentru a primi coroana muceniciei. Sfantul Vlasie a sfarsit prin a fi decapitat, soarta pe care a impartasit-o si doi copii aflati impreuna cu el in inchisoare. Capul sau este pastrat la manastirea Konstamonitou, de pe muntele Athos.

SfantaTeodora, Imparateasa

Sfanta Teodora a fost sotia imparatului Teofil Iconoclastul (sfaramatorul de icoane), insa,spre deosebire de sotul ei, se inchina in secret la icoane si ii proteja pe crestinii ce faceau la fel. Dupa moartea lui Teofil, a reinstaurat degraba venerarea icoanelor in bisericile din intreg imperiul. Ea a guvernat timp de 15ani, in numele fiului ei, Mihail, si se spune ca a dat ajutor la plecarea Sfintilor Chiril si Metodie in misia de crestinare a slavilor. Sfanta Teodora si-a dat sufletul pace, intr-o manastire.
Dupa caderea Constantinopolului, moastele ei au fost trimise la Corfu,impreuna cu cele ale Sfantului Spiridon.


Sarbatori,traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 11 februarie


Pomenirea aducerii moastelor sfantului sfintitului mucenic Ignatie, purtatorul de Dumnezeu (Teoforul); Pomenirea sfintilor 7 mucenici, care s-au savarsit in Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob si Parigorie; Pomenirea sfintilor mucenici Silvan episcopul, Luca diaconul si Mochie citetul; Pomenirea sfintilor mucenici Sarvil si Vevea sora lui, care au patimit in Edesa; Pomenirea Cuviosului Lavrentie. Pomenirea Sfintilor ierarhi Gherasim, Pitirim, Iona.


Sarbatori,traditii si obiceiuri romano - catolice pe 11 februarie


Sfanta Fecioara Maria de la Lourdes

Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes comemoreaza aparitia ei in fata unei fete de la tara, avand varsta 14 ani, pe nume Bernadette Soubirous. Viziunile acestei fete au avut loc intre 11 februarie si 16 iulie 1862, in vecinatatea orasului Lourdes.Fecioara Maria a condus-o pe Bernadette pana la o pestera din apropierea satului ei, unde a inceput sa curga apa unui izvor despre care se crede pana in zilele noastre ca ar avea mari puteri vindecatoare.
Pelerinajele la aceasta pestera au fost autorizate incepand cu anul 1862, sarbatoarea Sfintei Fecioare de la Lourdes fiind recunoscuta in intreaga biserica catolica din anul 1907. In fiecare an, circa cinci milioane de oameni, intre care multi bolnavi, iau parte la pelerinajul de pe 11 februarie de la Lourdes.


Sarbatori,traditii si obiceiuri greco - catolice pe 11 februarie


Sf. M.Blasiu (Vlasie) al Sevastei; Prima aparitie a Sf. Fecioare Maria la Lourdes in 1858


Alte traditii si sarbatori din 11 februarie


Aniversarea Pactului de la Lateran

Pactul sau tratatul de la Lateran, incheiat in anul 1929, intre guvernul italian condus de Benito Mussolini si Vatican, a legiferat suveranitatea statului Vatican, cel mai mic stat independent din lume.

Sarbatoarea Sfantului Caedmon

Sfantul Caedmon (decedat in jurul anului 680), calugar in manastirea de la Whitby, pionier al poeziei sacre in limba anglo-saxona, este considerat parintele poeziei religioase englezesti.

11 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 10, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.