16 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 16 februarie sunt comemorati Sfintii Pamfil, Valent, Pavel si Seleuc, Sfantul Flavian, Sfantul Iulian, Sfanta Iuliana, si are loc sarbatoarea japoneza Bonden Matsuri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 16 februarie


Sfintii Mucenici Pamfil, Valent, Pavel si Seleuc

Sfintii Mucenici Pamfil, Valent, Pavel si Seleuc
Acesti mucenici au avut de suferit pentru credinta lor in timpul imparatului Diocletian. Cei dintai, Sfantul Pamfil, era preot intr-o biserica din Cezareea, Palestina; un om invatat si plin de dedicare, a corectat greselile strecurate in diferite copii ale Noului Testament. El insusi a copiat aceasta carte, pentru a o da in dar credinciosilor.
Cel de-al doilea, Sfantul Valent, un diacon cu parul albit de ani, era un intelept avand o mare pricepere in a dezlega cuvintele Sfintei Scripturi.
Cel de-al treilea mucenic era Pavel, un om respectat, ce fusese aruncat in foc anterior pentru credinta in Iisus.
Impreuna cu ei erau cinci egipteni, frati de sange si suflet, ce se intorceau pe meleagurile lor dupa ce muncisera in minele din Cicilia.
Atunci cand au ajuns la portile Cezareei, ei au marturisit ca sunt crestini si, drept urmare au fost trimisi spre judecata. Intrebati fiind care sunt numele lor, ei au raspuns :”Am aruncat deoparte numele pagane date de mamele noastre si acum ne numim Ilie, Isaia, Ierimia, Samuel si Daniel”. Intrebati fiind de unde sunt, ei au spus “Din inaltul Ierusalim”. Au fost apoi decapitati cu totii, iar un tanar pe nume Porfirie, ce a cautat trupurile lor pentru a le inmormanta, a fost si el ucis de legiutorii romani, prin ardere in foc. Seleuc, un ofiter ce s-a dus la acesti mucenici pentru a-i imbratisa inainte de cadea sabia peste capetele lor, a fost si el ars, la fel ca si batranul Teodolus, servitor al unui judecator roman, care ii imbratisase pe martiri in timp ce erau dusi la locul de executie. In cele din urma, Iulian, ce sarutase trupurile fara suflet ale mucenicilor, i-a urmat si el in moarte.
In final, guvernatorul a poruncit ca trupurile tuturor acestora sa fie aruncate animalelor carnivore, insa, prin grija lui Dumnezeu , nici un animal nu s-a atins de sfintele moaste, ele fiind recuperate de crestini si ingropate cu onoruri.

Cuviosul Flavian

Sfantul Flavian si-a facut chilie in varful unui munte si a trait acolo saizeci de ani, fara a vorbi cuiva sau a vedea pe cineva. Primea de-ale mancarii printr-o mica gaura din peretele chiliei, pe unde isi strecura in afara mana, astfel incat sa nu fie vazut de nimeni. Acest trai de sfintenie i-a adus darul de a face minuni si a vindeca betesugurile trupesti.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 16 februarie


Dupa-praznuirea Intampinarii Domnului. Pomenirea sfantului si dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu si a proorocitei Ana; Pomenirea sfintilor mucenici Adrian si Evul; Pomenirea sfantului mucenic Vlasie Bouarul
Vezi Traditii si sarbatori din 3 februarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 16 februarie


Sfantul Pamfil, mucenic

Sfantul Iulian, mucenic

Martir din Egipt, ce si-a dat viata pentru credinta alaturi de 5.000 de tovarasi, in timpul persecutiilor la care erau supusi crestinii de catre Imperiul Roman.

Sfanta Iuliana, mucenita

Sfanta Iuliana, fecioara crestina din Cumae, Italia, a fost martirizata pentru credinta ei atunci cand a refuzat sa se marite cu un prefect roman. A trecut prin crunte schingiuiri fiind, in cele din urma, decapitata. Potrivit unei alte traditii, Sfanta Iuliana ar fi fost torturata, de fapt, la Nicomedia, moastele ei fiind aduse ulterior la Cumae. A fost foarte populara in Evul Mediu, mai ales in Olanda, ca sfanta patroana a celor bolnavi.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 16 februarie


Sf. M. Pamfil si cei impreuna cu el


Alte sarbatori si traditii din 16 februarie


Festivalul Bonden (Bonden Matsuri)

Sarbatoare ce are loc pe 16-17 februarie la Yokote, in prefectura Akita din Japonia, in cadrul careia fiecare district al orasului isi desemneaza o echipa formata din 20-30 de tineri pentru a duce “bonden”-ul sau de-a lungul unei curse pana la templul Asahiokayama-jinja. “Bonden”ul este un stalp lung de 3 metri, avand la varf o platforma pe care se afla animalul anului, un obicei inspirat de calendarul din estul Asiei, in care fiecare an poarta numele unui anumit animal ( sobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, sarpe, cal, maimuta, cocos, oaie sau caine). Echipa care ajunge prima la templul Shinto castiga privilegiul de a-si oferi, in mod ritual, stalpul bonden lui Kami, zeul templului.
Nascut pe 16 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

14 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

15 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
16 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 16, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.