27 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 27 februarie este dedicata Cuviosilor Marturisitori Procopie si Talaleu, Sfantului Gabriel al Maicii Indurerate si sarbatorii romane Equirria. 

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 27 februarie


Cuviosii Marturisitori Procopie si Talaleu

Sfantul Procopie
Sfantul Procopie
Originar din Decapolis, o localitate din apropiere marii Galileei, Sfantul Procopie s-a dedicat vietii monahale inca din tinerete. Atunci cand imparatul Leon Isaurianul a inceput prigoana impotriva sfintelor icoane, Procopie, un calugar dedicat pana atunci unei vieti ascunse, de post si rugaciune, nu a mai putut rabda si a aparut in vazul lumii, aparand cu vigoare venerarea cu adevarat crestineasca a icoanelor, fiind, drept urmare, intemnitat si schingiuit cu mare cruzime. Dupa moartea lui Leon si readucerea icoanelor in biserici, Sfantul Procopie s-a reintors la manastire, unde a trait in pace si credinta pana la o varsta venerabila.

Nascut in Cicilia, Sfantul Talaleu s-a retras din lume pe un loc inalt din apropierea cetatii Gavalon, langa un altar dedicat demonilor. Acolo si-a cladit o mica coliba si, prin indelungate rugaciuni si postiri, a reusit sa alunge duhurile necurate din apropierea sa. Vrand sa se desprinda si mai mult de placerile lumesti, si-a facut o coliba si mai scunda, in care statea cu fata lipita de genunchi. Intrebat de Teodoret, episcopul Cirului, de ce traieste astfel, Cuviosul Talaleu i-a marturisit ca numai asa se putea feri de pacate, mai ales de cele fara de voie. Sfantul Talaleu a savarsit numeroase minuni, vindecari miraculoase ale oamenilor si animalelor, atragand de partea dreptei credinte multi locuitori din acea regiune. Si-a dat sufletul Domnului la fel cum a trait, in rugaciune, infranare si sihastrie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 27 februarie


Duminica Lasatului sec de carne (a Infricosatei Judecati). Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Auxentiu; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Maron; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Avraam; Pomenirea Sfantului Chiril , intocmai cu Apostolii; Pomenirea Cuviosului Isaachie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 27 februarie


Sfantul Gabriel al Maicii Indurerate, calugar

Nascut la Assisi, in anul 1838, Sfantul Gabriel a fost calauzit de Sfanta Fecioara catre Ordinul Pasionistilor, numit si Congregatia Clericilor desculti ai Sfintei Cruci si ai Patimii Domnului nostru Isus Cristos, intemeiat de catre Sfantul Paul al Crucii. Indepartat de viata lumeasca, un suflet dedicat mai curand unei insingurari meditative, Sfantul Gabriel ii scria tatalui sau, in vreme ce era in prima luna a noviciatului sau : “ Crede-l pe fiul tau, a carui inima graieste prin buzele sale; nu, nu as schimba nici macar un sfert de ora petrecut langa cea Mai Mult Binecuvantata Fecioara Maria, consolatoarea noastra, protectoarea si speranta noastra, pentru sapte ani de viata in diversiunile si spectacolele pamantesti”.
Sfantul Gabriel a murit la varsta de 24 de ani, din cauza tuberculozei, dupa o scurta dar sfanta viata de negare trupeasca si mare devotament pentru Iisus Cristos si Maica Domnului.
Desi existenta sa nu a fost marcata de nici o minune, dupa moarte au avut loc numeroase miracole la mormantul sau din Isola di Gran Sasso. A fost canonizat de Papa Benedict al XV-lea in 1920, sarbatorirea lui fiind extinsa in intreaga biserica de catre Papa Pius al XI-lea in anul 1932.
Sfantul Gabriel este sfantul patron al tinerilor, mai ales al celor dedicati credintei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 27 februarie


Cuv. Procopie Decapolitul si Talaleu

Alte sarbatori si traditii din 27 februarie


Equirria

Initiata, potrivit traditiei religioase romane, de catre fondatorul Romei, Romulus, sarbatoarea Equirria avea loc anual in zilele de 27 februarie si 14 martie. Dedicat lui Marte, zeul roman al razboiului, acest festival se crede ca era asociat cu inceperea pregatirii militare a romanilor din primavara fiecarui an. Nascut pe 27 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

25 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

26 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
27 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 27 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 26, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.