10 noiembrie: Ziua Internațională a Contabilității

 Data de 10 noiembrie este dedicată anual Zilei Internaționale a Contabilității, fără de care slujbele noastre, școlile, băncile, guvernul și chiar instituțiile religioase nu ar putea cum să supraviețuiască.


Istoria contabilității ca practică se întinde de-a lungul câtorva milenii. Mărturii și documente originând din regiunea mesopotaniana din anii 5.000 î.Hr. au relevat folosirea unor sisteme de contabilitate pentru înregistrarea schimburilor de bunuri între temple. Alte dovezi despre prevalența contabilității au rezultat din descoperiri arheologice din antichitate, din Egipt și Babilon, dar cele mai multe descoperiri din această privință sunt cele din perioada Imperiului Roman. Informații din numeroase arhive au demonstrat că romanii țineau evidența veniturilor publice, cheltuielilor private, distribuției de marfă și multe altele.           

                         

10 noiembrie: Ziua Internațională a Contabilității

Contabilitatea s-a dezvoltat semnificativ în vremurile antemoderne. S-a remarcat prin avansuri considerabile în decursul Evului Mediu și Renașterii. Ziua Internațională a Contabilității marchează aniversarea publicării unei lucrări extrem de importante, din secolul al XV-lea, a unui matematician italian. Este vorba despre Luca Pacioli, care a introdus sistemul de contabilitate cu două intrări.


Disciplina asta a înregistrat o utilizare tot mai largă, în domeniul afacerilor și finanțelor, la mijlocul secolului al XIX-lea. De altfel, în 1851, Charles Xavier de Colmar a inventat mașina de adunat, aritmometrul!


Revoluția industrială a dus la creșterea numărului și măririi companiilor din lume până la un grad fără precedent,  așa că a devenit imperativ pentru corporații să-și mențină și dezvolte departamente puternice de contabilitate implicate în toate aspectele operațiunilor afacerilor. 


Astăzi, există, indiscutabil, un foarte mare număr de contabili. Numai în SUA, în 2018, lucrau aproape 1,5 de milioane de contabili și acreditori de audit. 


Câteva lucruri interesante despre contabili


- După ce a ieșit cu basmaua curată în urma unor numeroase acuzații, Al Capone a sfârșit prin a ajunge în închisoare pentru evaziune fiscală, grație neobosiților contabili de la FBI.


- Cea mai veche mărturie de limbaj scris datează de acum circa 5.000 de ani. Este un text cu cuneiforme sumeriene, ce spune, "Un total de 29.086 de măsuri de orz au fost primite în cursul a 37 de luni. Semnat, Kushin."


9 noiembrie: Ziua Mondială a Adopției


- Contabilii au ajutat, pare-se, la scrierea Bibliei! Inainte de a crea Evanghelia care-i poartă numele, Matei a lucrat ca și colector de taxe. Un alt colector de taxe a fost Saul, care și-a luat numele de Pavel după convertirea la creștinism și a fost autorul a mai multor cărți din Noul Testament.


- Un contabil a inventat guma de mestecat "bubble gum". Contabilul Walter Diemer a muncit pentru fabrica de gumă de mestecat Fleer și a experimentat tot felul de astfel de gumă în timpul sau liber. A inovat formula modernă pentru bubble gum în 1926 și a fost cel dintâi care a comercializat-o.


- Contabilii numără anual voturile pentru premiile Oscar. Academia artelor și științelor de film angajează contabili certificați pentru a ține evidența voturilor și a declara câștigătorii Oscar din toate secțiunile. 


10 noiembrie: Ziua Mondială a Științei pentru Pace și Dezvoltare

10 noiembrie: Ziua Internațională a Contabilității 10 noiembrie: Ziua Internațională a Contabilității Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 09, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.