24 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 24 martie sunt comemorati Sfantul Cuvios Zaharia, Sfantul Ierarh Artemon, Sfanta Ecaterina a Suediei, Sfintii Romulus si Secundus, si are loc Inaintepraznuirea Bunei Vestiri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 24 martie


Inaintepraznuirea Bunei Vestiri

 Cuviosul Zaharia

Atunci cand tatal Sfantului Zaharia si-a parasit familia pentru a se calugari, si-a luat fiul impreuna cu el. Desi foarte tanar, Sfantul Zaharia s-a dovedit a fi strabatut de o gratie divina rar intalnita chiar si la batranii calugari ai manastirii Sketis, unde a ajuns impreuna cu tatal sau. Odata, Ava Moise l-a intrebat “Ce inseamna pentru tine sa fii calugar?” Zaharia si-a aruncat acoperamantul de pe cap pe jos si l-a calcat in picioare, spunand :”Daca un om nu poate rezista sa fie astfel zdrobit, el nu are cum sa ajunga calugar”. Dupa ce a stralucit prin credinta si viata sa fara de prihana, Sfantul Zaharia s-a dus la Domnul inca din tinerete.

Sfantul Ierarh Artemon

Sfantul Ierarh Artemon
De loc din Seleucia Pisidiei, Sfantul Artimon a fost numit episcop al acestei cetati de insusi Sfantul Pavel, cu prilejul unei calatorii facute de apostol pe acele meleaguri. Si-a dovedit cu prisosinta sfintenia, calauzindu-i pe oameni spre adevarata credinta si sprijinindu-i mereu pe saraci, orfani si vaduve. Si-a dat sufletul Domnului la o varsta foarte inaintata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 24 martie


Sfantul Ierarh Sofronie, patriarhul Ierusalimului; Sfantul Ierarh Eftimie; Cuviosul Patrichie Marturisitorul; Cuviosul Pion
Vezi Traditii si sarbatori din 11 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 24 martie


Sfanta Ecaterina a Suediei, calugarita

Sfanta Ecaterina (circa 1330 – 1381) a fost fiica vestitei Sfinte Bridget / Birgitta a Suediei. Dupa ce s-a maritat, a facut, impreuna cu sotul ei, un juramant de castitate. A mers apoi la Roma, unde se mutase mama ei dupa ce ramasese vaduva. Nu dupa mult timp, sotul ei a murit si, vreme de 25 de ani, Sfanta Ecaterina si-a insotit mama in pelerinaje, in diverse locuri sfinte, inclusiv la Ierusalim. Atunci cand nu erau plecate, cele doua femei isi dedicau timpul rugaciunii, meditatiei, ajutorarii si instruirii in credinta a oamenilor sarmani. Mai multi nobili au incercat sa o seduca pe Sfanta Caterina, dar Domnul a fost mereu impreuna cu ea, zadarnicindu-le eforturile. Dupa o calatorie la Ierusalim, Sfanta Bridget a trecut la cele vesnice, iar Sfanta Ecaterina i-a dus trupul in Suedia, inmormantandu-l la Vadstena, la manastirea Ordinului Sfantului Mantuitor, infiintata chiar  de catre mama sa. Sfanta Ecaterina a devenit conducatoare a ordinului si murit pe 24 martie 1381, fiind plansa, la fel ca si mama ei, de intreaga suflare din Suedia. 

Sfintii Romulus si Secundus

Frati mucenici ucisi pentru credinta lor in Africa Romana.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 24 martie


Cuviosul Zaharia


Copyright © diane.ro. 2012Nascut pe 24 martie – Horoscop general Profil astrologic

22 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

23 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
24 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 24 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 23, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.