15 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 15 martie sunt comemorati Sfintii Mucenici Agapie, Plisie si Tirmolau, Sfantul Longin si Sfanta Luiza de Marillac.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 15 martie


Sfintii Mucenici Agapie, Plisie si Tirmolau

Acesti sfinti mucenici au avut de suferit in vremea imparatului Diocletian (284-305), in Cezareea din Palestina. Cu totii erau tineri, Agapie fiind singurul dintre ei ce era botezat.
Urbanus, guvernatorul regiunii, organizase o sarbatoare pagana marcata de torturarea si executarea publica a unor crestini, unii prin foc, altii prin spanzurare, iar altii urmand sa fie aruncati drept prada animalelor salbatice. Sase tineri (Timolaum Dionisie, Romulus, Plisie, si inca doi pe nume Alexandru), vazand rabdarea si seninatatea cu care crestinii indurau schingiuirile, au fost atinsi de Sfantul Duh, si tinandu-se de maini, au venit in fata lui Urbanus, declarand : “Si noi suntem crestini!” Au fost imediat aruncati in temnita, a doua zi fiind incarcerat si un vestit credincios din oras, pe nume Agapie, impreuna cu un altul, numit tot Dionisie. Cu totii au fost decapitati in Cezareea. 


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 15 martie

Sfantul mucenic Teodot, episcopul Cirenei; Sfanta mucenita Eutalia; Cuviosul Agaton Egipteanul; Sfantul Ierarh Arsenie
Vezi Traditii si sarbatori din 2 martie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 15 martie

Sfantul Longin, mucenic

Potrivit legendei, Sfantul Longin a fost centurionul care i-a strapuns cu sulita coasta lui Cristos dupa crucificare. Fiind martor al semnelor divine din jurul lui Iisus, se spune ca ar fi exclamat :”Cu adevarat acesta este Fiul Lui Dumnezeu!”. Drept urmare, Sfantul Longin s-ar fi convertit la crestinism, si s-ar fi reintors in locurile sale natale, in Capadocia, unde i-ar fi adus pe multi la adevarata credinta. A fost condamnat la tortura si la moarte de catre Pilat din Pont.
Sfantul Longin este sfantul patron al orasului Mantua, loc in care sunt pastrate moastele sale.
Vezi Lancea destinului - Sulita cu care a fost strapuns Cristos

Sfanta Luiza de Marillac, calugarita

Sfanta Luiza de Marillac s-a nascut, probabil, la Ferrieres-en-Brie, de langa Meux, in Franta, pe data de 12 august 1591. Si-a dorit sa devina calugarita la sfatul confesorului ei, dar s-a maritat apoi cu Antoine Le Gras, un curtean aflat in serviciile reginei, in anul 1613. Dupa moartea sotului ei, in 1625, l-a intalnit pe Sfantul Vincent de Paul, care a fost apoi sfatuitorul sau spiritual. Sfanta Luiza de Marillac si-a dedicat restul vietii ei lucrarilor sfinte alaturi de Sfantul Vincent. In anul 1633, a condus, in casa ei, un asezamant pentru oamenii in cautarea unei slujbe. In acest fel, a inceput intemeierea Surorilor Caritatii ale Sfantului Vincent de Paul. Sfanta Luiza si-a facut juramantul de aderare la acest ordin in anul 1634, atragand de partea ei un mare numar de femei credincioase. In 1642, Sfantul Vincent a permis altor patru candidate sa isi faca juramintele de credinta. Sfanta Luiza de Marillac a calatorit in toata Franta, infiintand, impreuna cu Surorile ei, spitale, orfelinate si alte instituii caritabile.
Decedata in 1660, Sfanta Luiza a fost canonizata de catre Papa Pius al XI-lea, in anul 1934, si a fost declarata sfanta patroana a
lucratorilor sociali de papa Ioan al XXIII-lea, in 1960.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 martie

Sf. mucenic Agapie si cei impreuna cu el


Alte sarbatori si traditii din 15 martie

Bacchanalia

Bacchanalia era o sarbatoare a cufundarii in placerile vietii senzuale, dedicate zeului roman Bacchus. Ajunsa la Roma din Italia sudica, prin intermediul festivalului Etruria, Bacchanalia era celebrata initial in secret si numai de catre femei, in padurea Simila, din apropierea colinei Aventine. Mai tarziu, s-a permis si barbatilor accesul la rituri, in perioada in care conducatorul cultului lui Bacchus era Paculla Annia.

Copyright © diane.ro. 2012Nascut pe 15 martie – Horoscop general Profil astrologic

13 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
15 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 14, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.