Pariu cu viata

Atunci cand intalnim oameni de succes, suntem tentati sa ii invidiem pentru nemaipomenitul lor noroc. De cele mai multe ori insa, succesul nu are de a face cu norocul, ci cu indrazneala de a face un pariu cu viata. Asa cum spunea Virgiliu, marele poet latin, cu 2000 de ani in urma, norocul este de partea celor care indraznesc. Cu alte cuvinte, pentru a avea parte de “bafta”, trebuie sa iti asumi niste riscuri. Insasi viata nu este altceva decat o lunga insiruire de riscuri. Suntem panditi de pericole in fiecare zi, atunci cand sofam, ne deplasam cu un autobuz sau un tramvai, sau mergem pe jos la serviciu ori la scoala. De fiecare data cand mergi la culcare, risti sa nu te mai trezesti a doua zi dimineata. Cu toate acestea, iti vezi linistit de viata, sub stapanirea rutinei, responsabilitatilor, dorintelor, placerilor…Ceea ce ii deosebeste pe cei care se “realizeaza” de oamenii obisnuiti este vointa de a face alegeri riscante. De exemplu, sa spunem ca am un serviciu destul de bun. Nu sunt bogata, dar ma descurc binisor. Pe neasteptate, primesc o oferta pentru un nou job. Un loc de munca ce ma poate impovara cu mai multe responsabilitati , dar imi aduce pe card un salariu consistent mai mare. Ce sa fac? Daca accept noul job, de unde pot sa stiu ca ma voi adapta sefului si colegilor de acolo? Voi reusi sa imi duc pana la capat sarcinile? Daca se considera ca sunt incompetenta si sunt data afara? Si, daca imi pierd acest nou serviciu, cum imi voi gasi un alt loc de munca? Ar trebui sa risc, renuntand astfel la siguranta pe care mi-o ofera actualul serviciu? Unii oameni, stapaniti de nevoia de siguranta si stabilitate, sunt inclinati sa nu riste, facand urmatorul rationament: daca accept noul job, il voi pierde, nu voi gasi un altul, asa ca nu imi voi mai putea plati ratele la banca si imi voi pierde casa. Apoi, probabil, partenerul meu de viata va dori sa ma paraseasca, sa divorteze…

Persoane precum cele de mai sus nu inteleg ce este cu adevarat siguranta. Securitatea nu ar trebui sa depinda de lucruri si circumstante exterioare. Am oare certitudinea ca actualul meu job este sigur? Daca se face o restructurare sau compania pentru care par a fi indespensabil da faliment, chiar atunci cand ma astept mai putin? Pe de alta parte, daca sunt obisnuit sa imi asum riscuri, inseamna ca mi-am cladit o forta interioara, o perseverenta si capacitatea sa fac fata conjuncturilor dificile. Cei care refuza sa riste pentru a-si proteja siguranta traiesc in mod voit intr-o cusca, prinsi in capcana propriilor lor temeri. Daca ne dorim intr-adevar sa zburam, trebuie sa renuntam la stadiul de omida. Broastele testoase nu pot inainta fara a-si scoate capul afara din carapace, si la fel ni se intampla si noua.

Daca te-ai afla intr-un parc de distractii si ti-as oferi gratis bilete la toate caruselele, rollercoaster-uri, trenuletele si masinutele, ai fi in stare sa le refuzi? Nu te-ar tenta sa incerci aceste noi experiente, capabile sa iti taie rasuflarea? Stii ceva? Chiar acum esti in mijlocul unui astfel de parc. Nu tot ce inconjoara iti promite distractii, dar in fata ta este deschis un drum magic ce te poate duce oriunde. Singurul pret pe care trebuie sa il platesti pentru a porni pe aceasta cale este sa ai vointa de a-ti asuma riscuri.

 Serpii trebuie sa isi dea jos pielea pentru a creste. Noi , la fel, trebuie sa ne lepadam de pielea noastra superficiala, pielea comoditatii noastre. Cu totii uram schimbarile. Nu ne place sa fim scosi din rutina. Dar, daca faci mereu acelasi lucru, cum mai poti oare sa evoluezi? Veritabilul nostru destin se construieste prin dezvoltare, prin implicarea in nelimitatele aventuri oferite de viata.

Imagineaza-ti ca un binefacator anonim iti pune in contul din banca cate 86.400 de lei in fiecare zi. Ai lasa, in acest caz, banii sa se adune degeaba, ori i-ai scoate din banca, dandu-le o intrebuintare? Gandeste-te cate lucruri ai putea sa faci cu banii astia! Nu este treaba mea daca ai macar o letcaie in banca, dar stiu sigur ca primesti zilnic in dar 86.400 de secunde. Depinde numai de tine cum le folosesti. De ce nu ai face un pariu cu viata, ai risca, te-ai aventura cu indrazneala in lume, strabatut de o senzatie poate nelinistitoare, insa, cu siguranta, trepidanta?


Copyright © diane.ro. 2012Sfaturi de viata 

Cum sa reusesti in viata ?

Cat iti valoreaza viata ? | O poveste cu talc
Pariu cu viata Pariu cu viata Reviewed by Diana Popescu on martie 08, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.