14 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 14 martie este rezervata comemorarii Sfantului Cuvios Benedict din Nursia, Sfantului Mucenic Alexandru din Pidna, Sfintei Matilda, sarbatorii japoneze “Ziua alba”, Anului Nou Sikh, si festivalurilor romane Mamuralia si Equirria.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 14 martie

Sfantul Cuvios Benedict din NursiaNumele Bendict inseamna, in limba latina, “binecuvantat”. Nascut in anul 480, in Nursia, o mica localitate din nord-estul Romei, Sfantul Benedict a avut parte de putina scoala. In ultimii sai ani de viata , a marturisit ca era incercat in copilarie de temerea ca prin invatarea unor lucruri din carti si-ar fi putut “pierde intelegerea sufletului”. Inca de la o varsta frageda a fugit de acasa pentru a intra intr-o manastire. Apoi, s-a retras in niste munti izolati, unde, vreme de cativa ani, a dus o viata de ascetism, intr-o pestera, dedicandu-se mai ales rugaciunii. Singura sa hrana consta din niste paine adusa de Roman, un frate ce se calugarise odata cu el. Dupa ce vestea despre sfintenia traiului sau s-a raspandit in acea regiune, a plecat in graba din pestera sa pentru a scapa de credinciosii care il cautau. Cu toate acestea, in decursul timpului, s-a format in jurul sau o comunitate de calugari ce i-au urmat invataturile. Sfantul Benedict era inzestrat cu multe virtuti iesite din comun : vindeca pe cei suferinzi, alunga spiritele rele, aducea la viata pe cei morti si avea viziuni despre oameni de care il despartea o mare distanta.
Sfantul Benedict a intemeiat 12 manastiri, cea mai faimoasa dintre ele fiind cea de la Monte Cassino. Initial, fiecare dintre aceste manastiri ingloba numai 12 calugari, asemeni celor 12 Sfinti Apostoli. Regulile ce trebuiau a fi respectate de catre calugari erau bazate pe invataturile Sfantului Ioan Cassian si ale lui Vasile cel Mare, aceasta organizare devenind obisnuita dupa aceea in manastirile apusene. Din aceasta cauza, Sfantul Benedict este supranumit cel dintai invatator al calugarilor din Apus.
Cu sase zile inainte de moartea sa, Sfantul Benedict a poruncit ca mormantul sau sa fie deschis, si-a adunat toti calugarii in jur, oferindu-le sfat si indrumare, dandu-si apoi sufletul exact in ziua pe care o proorocise. In clipa mortii sale, doi calugari, aflati in locuri diferite, au avut aceeasi viziune : ei au vazut un drum ducand de pe pamant la ceruri, foarte bogat decorat si strajuit, de o parte si de cealalta, de numerosi oameni de rang inalt. La capatul acestui drum statea un om investmantat in lumina, vorbind cu cuvinte nemaipomenit de frumoase, care le-a spus ca acea cale era pregatita pentru Benedict, cel iubit de Dumnezeu.

Sfantul Mucenic Alexandru din Pidna

Originar dintr-un oras din marginea Pamfiliei, Sfantul Alexandru a fost intrebat, la un moment dat, de catre guvernatorul imparatului Aurelian, cine este el. Alexandru i-a raspuns ca era pastorul unei turme a lui Cristos. “Si unde este aceasta turma?”, l-a chestionat mai departe guvernatorul. Sfantul Alexandru i-a replicat :”In toata lumea traiesc oamenii creati de Cristos Dumnezeul, printre acestia aflandu-se cei care cred in Creatorul lor ca niste mioare ale Sale, dar si acei care s-au indepartat de Creatorul lor, ce sunt subjugati lucrarilor mainilor oamenilor, idolilor morti, asa cum esti si tu, care nu fac parte din turma Lui, si vor fi pusi la Judecata de Apoi in stanga lui Dumnezeu, impreuna cu caprele”. La auzul acestor cuvinte, guvernatorul a ordonat ca Sfantul Alexandru sa fie batut cu bice impletite din fier si sa fie aruncat intr-un cuptor in flacari. Focul nu i-a pricinuit insa nici o vatamare, asa ca a fost dat prada animalelor salbatice, care nu s-au atins nici macar de un fir de par de-al sau. Guvernatorul a poruncit, in cele din urma, sa fie decapitat, dar nici nu a apucat bine sa pronunte aceasta sentinta ca a fost innebunit de un spirit rau, ce i-a rapit sufletul peste putina vreme. Sfantul Alexandru a primit coroana de mucenic intre anii 270 si 275.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 14 martie

Sfanta Mucenita Evdochia; Sfanta mucenita Antonina; Sfanta Domnina; Cuviosul Martirie; Sfintii Mucenici Marchel si Antonie
Vezi Traditii si sarbatori din 1 martie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 14 martie

Sfanta Matilda, regina

Sfanta Matilda a fost fiica contelui Dietrich al Vestfaliei, si a lui Reinhild de Danemarca. Cunoscuta si sub numele de Mechtildis sau Maud, a fost crescuta de bunica sa, stareata manastirii de la Eufurt. Matilda s-a maritat cu Henric, fiul ducelui Otto al Saxoniei, ce l-a urmat la tronul Germaniei, in anul 919, pe regele Conrad I. Vestita pentru pietatea sa si actele sale de binefacere, Sfanta Matilda ar amas vaduva in anul 919, sprijinind apoi dreptul fiului ei Henric de a ajunge pe tronul tatalui sau. Atunci cand un alt fiu al ei, Otto (cel Mare) a ajuns rege, ea l-a convins sa isi numeasca fratele, Henric, in rangul de Duce de Bavaria. Criticata de ambii ei fii pentru ceea ce ei numeau actiuni caritabile extravagante, le-a lasat lor mostenirea sa, si s-a retras intr-o casa de la tara, fiind apoi rechemata la curte gratie sotiei lui Otto, Edith.
Hernic s-a revoltat pentru a doua oara impotriva fratelui, iar Otto a pus capat acestei miscari cu o mare cruzime. Sfanta Matilda a prezis moartea iminenta a lui Henric, lucru ce s-a intamplat in anul 955. Dupa aceea, Sfanta Matilda a cladit mai multe manastiri si a ramas la conducerea regatului atunci cand Otto a mers la Roma, in anul 962, pentru a fi incoronat ca imparat. Si-a petrecut ultimii ani de viata la manastirea Nordhausen, si si-a dat sufletul pe 14 martie 968, la manastirea Quedlinburg, fiind ingropata impreuna cu fiul ei Henric.
Sfanta Matilda este cunoscuta drept sfanta patroana a familiilor cu numerosi membri.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 14 martie

Sf. Cuv. Benedict de Nursia, patronul Europei; Sf. Mucenic Alexandru


Alte traditii si sarbatori din 14 martie

Sarbatoarea Mamuralia

Potrivit unui mit roman, Mamurius era un fierar ce a fost alungat din Roma pentru ca scuturile mestesugite de el nu le-au oferit aparare soldatilor, ei primind din ceruri apoi niste scuturi divine.
O alta explicatie a ceremoniei romane din 14 martie ar fi ca Mamurius, un nume provenit din Marte, reprezenta vechiul an, ce era alungat in ziua dinaintea primei luni pline a noului an roman.
In cadrul festivalului Marmuralia, un om imbracat numai in piei de animale era batut pe strazi cu niste bate lungi pana cand era izgonit in afara portilor orasului.

Sarbatoarea “Ziua alba” din Japonia

Daca in ziua Sfantului valentin se ofera de catre femei cadouri din ciocolata barbatilor, la o luna dupa aceea, cu ocazia “Zilei albe”, este randul barbatilor sa faca astfel de daruri femeilor. Japonezii folosesc pentru aceasta zi expresia “sanbai gaeshi” ( “a da inapoi de trei ori”), semnificand regula generala ce le cere barbatilor sa ofere un cadou intreit fata de cel primit de ei cu o luna inainte. In vreme ce Sfantul Valentin este vazut ca sarbatoare romantica de catre oamenii din intreaga lume, “Ziua alba” este considerata mai curand una de onorare a unor obligatii sociale.

Anul Nou Sikh

Calendarul Nanakshahi este calendarul Sikh, purtand acest nume in onoarea lui Guru Nanak, fondatorului religiei Sikh. 2012 este anul 543 in calendarul Nanakshahi, 14 marte fiind cea dintai zi a lui Chet, prima luna din anul Sikh.

Sarbatoarea Equirria

Vezi Traditii si sarbatori din 27 februarie


Copyright © diane.roNascut pe 14 martie – Horoscop general Profil astrologic

12 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
14 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 13, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.